آهن ملت : امروز بر کسی پوشیده نیست که بازار مسکن به ویژه در سالهای اخیر، همانند سایر بازارهای مالی شرایط آشفته و نابسامانی دارد. در مقایسه با چند سال گذشته، بازار مسکن با روند افزایشی قابل توجهی همراه بوده و در حال تجربه رکود عمیقی است. آشفتگی در بازار مسکن یکی از نگرانی های اصلی سزپزست های خانوار در سرایر دنیا است.
این شرایط به دلیل عوامل بسیار متعددی در بازار مسکن رخ داده است و سبب شده تا توان مردم برای خرید مسکن به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند. نکته بسیار مهمی که وجود دارد آن است که علاوه بر کاهش قدرت خرید مردم، بسیاری از افراد جامعه قادر به پرداخت رهن و اجاره و اجاره مسکن نیستند. این شرایط سبب شده تا پس از اتمام قرارداد اجاره خود، ناچار به جابجایی به مناطق پایین شهر و یا اجاره خانههای کوچکتر شوند.
همانطور که گفتیم عوامل متعددی در بروز این شرایط نقش دارند که برخی از این عوامل را باید مواردی همچون عدم نظارت دقیق روی قیمتگذاری مسکن، افزایش قیمت مصالح ساختمانی به ویژه قیمت آهن ، کمبود زمین و… دانست. این عوامل در کنار یکدیگر سبب بروز رکود در ساخت و ساز شدهاند.
کاهش سود انبوهسازان تا ۲۸ درصد، سبب شده تا بسیاری از فعالان این حوزه انگیزه لازم برای ادامه فعالیت را نداشته باشند. در چنین شرایطی، سرمایهها از این بازار خارج میشوند. به بیان دیگر باید گفت رکود ساخت و ساز سبب شده تا سرمایهگذاران، سرمایههای خود را به سمت بازارهای زودبازده سوق دهند.
در شرایطی که مردم حتی در تامین نیازهای اولیه خود با چالش روبهرو هستند، افزایش افسارگسیخته و مداوم قیمت خانههای نوساز سبب شده تا تقاضای مسکن نوساز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند. طبق آمار اعلامشده توسط بانک مرکزی، مردم تمایل بیشتری به خرید خانههای سال ساخت بالا نشان میدهند.
جهش رشد قیمت آهنآلات ساختمانی
بر کسی پوشیده نیست که در سالهای اخیر افزایش نرخ تورم بیش از ۵۰ درصد در کشور ما چه تبعات منفی و جبرانناپذیری را به همراه داشته است. افزایش قابل توجه قیمت آهنآلات و مصالح ساختمانی تنها یکی از تبعات افزایش نرخ تورم است. طبیعی است که در چنین شرایطی ساخت مسکن با مصالح گران قیمت پروفیل ، قیمت بالایی نیز دارد.
برای سازنده ساختمانی به صرفه نیست که با استفاده از مصالح گرانقیمت اقدام به ساخت مسکن نماید چرا که در این شرایط هزینه تمامشده برای ساخت مسکن افزایش یافته و دیگر تقاضایی برای آن وجود ندارد. بر طبق آمارهای مرکز آمار کشور، نهادههای ساختمانی در یک سال اخیر ۲۹ درصد افزایش داشته که به وضوح گواه این امر است.
بر طبق برآوردها سیمان، گروه تاسیسات برقی، نقاشی ساختمان، موزاییک و سرامیک و شیشه به ترتیب با افزایش قیمت ۲۱.۴، ۳۹.۵، ۳۶.۸، ۳۶.۸ و ۸۳.۳ درصد همراه بودند.
کمآبی و کاهش ذخایر زیرزمینی یکی دیگر از مشکلاتی است که بسیاری از شهرهای کشورمان با آن دست و پنجه نرم میکنند. این معضل در بسیاری از مناطق و شهرها، منجر به فرونشست خاک شده است. چنین مشکلی به طور مستقیم سبب میشود تا برای ساخت مسکن با معضل کمبود زمین مناسب روبرو شویم که این امر نیز مستقیما منجر به افزایش قیمت زمین میشود. شاید نبود زمین مناسب را نیز بتوان یکی از دلایل عدم پیشرفت ساخت مسکن ملی دانست.
کاهش تولید و توقف تولید نهادههای ساختمانی که در پی قطعی گاز صنایع تولیدی در تابستان و زمستان رخ داد، منجر شد تا با کمبود سیمان و آهنآلات و افزایش قیمت آنها در بازار روبرو شویم.
از دیگر عواملی که در سالهای اخیر سبب جهش نرخ مسکن شد، عدم نظارت دقیق بر قیمتگذاری مسکن است. با افزایش نرخ تورم ،شاهد افزایش انتظارات تورمی بودیم. به همین دلیل مالکان در پی این امر و جهش افسارگسیخته نرخ دلار، اقدام به اعلام نرخ املاک خود به صورت افزایشی مینمایند و بنابراین نظارت دقیق بر قیمتگذاریها وجود ندارد.
برخی افراد اعتقاد دارند گشایش و حل مشکلات درونی بازار مسکن، تنها راه حل مشکلات و چالشهای آن است. نکته بحثبرانگیز آن است که شرایط کلی اقتصاد کشور و برخی عوامل بیرونی، قطعاً تاثیر زیادی در گشایش در این بازار دارند. به بیان دیگر باید گفت مادامی که التهابات ارزی و تورم در کشور ادامه داشته باشد، نه تنها شاهد کاهش نرخ مسکن نخواهیم بود بلکه روزبهروز شاهد عمیقتر و بیشتر شدن رکود و نرخ مسکن خواهیم بود.
بررسی گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد که نرخ هر مترمربع مسکن در شهر تهران به رقم 82 میلیون تومان رسیده است. کارشناسان و فعالان این حوزه اعتقاد دارند چنانچه وضع فعلی اقتصاد کشور و شرایط جامعه همچنان تداوم داشته باشد، در سال آینده نیز باید منتظر ادامهدار بودن سیر صعودی بازار مسکن باشیم. در پاین باید به شما بگوییم قیمت انواع محصولات آهنی از جمله قیمت ورق گالوانیزه و … در هزینه های ساخت تجهیرات ساختمانی بسیار تاثیرگذار است.