وبلاگ

انواع ورق آهنی موجود در بازار آهن را بشناسید!

انواع ورق آهنی موجود در بازار آهن

اگر بخواهیم لیستی از محصولات فولادی پرمصرف را تهیه کنیم، قطعا ورق‌های فولادی یا آهنی، یکی از گزینه‌های موجود در این لیست هستند. این ورق‌ها، توسط کارخانجات مختلف، با ابعاد و ضخامت‌‌های گوناگون و با استفاده از آلیاژهای متنوع تولید و به بازار عرضه شده‌اند. برای تولید این ورق‌های از کربن استیل یا همان فولاد معمولی و یا فولاد آلیاژی استفاده می‌گردد. همچنین رایج‌ترین روش برای تولید آن‌ها نورد سرد و نورد گرم است. این ورق‌ها در انواع مختلفی موجود هستند که ورق استنلس استیل، ورق گالوانیزه، ورق سیاه و ورق روغنی را باید از متداول‌ترین این محصولات دانست. آگاهی از انواع ورق آهنی می تواند به شما در انجام خریدی بهینه و مناسب کمک کند.

همان‌طور که گفتیم، انواع ورق آهنی در بازار موجود هستند. این بدان معناست که این ورق‌ها از نظر خواص و ویژگی با هم تفاوت دارند. این تفاوت‌ها سبب می‌شود تا قیمت این محصولات نیز متفاوت از یکدیگر باشد. ازاین‌رو نیاز است تا در هنگام خرید ورق‌های فولادی به فاکتورهایی نظیر جنس ورق، ضخامت آن، شیوه تولید و برند تولیدکننده توجه کنید. در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید چراکه قصد داریم در مورد ورق‌های فلزی و کاربرد آ‎ن‌ها در صنایع مختلف آشنا شویم.

معرفی انواع ورق آهنی

پیش از هرکاری، در ابتدا بگذارید با ورق‌های آهنی آشنا شویم. این ورق‌ها به کمک آلیاژ آهنی تولید می‌شوند یعنی لازم است از ترکیب آهن و چندین عنصر دیگر، برای تولید یک ورق آهنی استفاده کرد. Steel Sheet یا ورق‌های آهنی از نظر نوع عناصر و شیوه تولید، با یکدیگر تفاو‌های نسبتا زیادی دارند که این امر، رابطه مستقیمی با کاربرد آن‌ها در صنایع مختلف دارد. برای تولید این محصولات از روش نورد استفاده می‌شود که به شیوه نورد سرد یا نورد گرم انجام می‌گیرد. در طی این فرایند، ضخامت شمش اسلب کاهش یافته و سطحی صاف و صیقلی ایجاد می‌گردد.

ورق شیت چیست؟

هنگامی که اقدام به برش طول مشخصی از ورق رول‌شده نمایید، ورقی که در اختیار دارید، به نام ورق شیت شناخته می‌شود و از نظر طول و عرض، اندازه ثابتی دارد. چنانچه این برش در کارخانه انجام شود، ورق شیت حاصل به نام شیت فابریک و اگر برش در کارگاه انجام گیرد، به نام شیت برش‌خورده نامیده می‌شود. ورق‌های سیاه، که یکی از ورق‌های اصلی در حوزه آهن و فولاد شناخته می‌شوند بر اساس گرید، نوع رول یا شیت و برند تولیدکننده در انواع مختلف در بازار موجود هستند. چنانچه قصد خرید و استعلام قیمت ورق سیاه را داشته باشید، می‌توانید محصولات مورد نظر خود را در سایت آهن ملت جستجو کرده و اقدام به خریداری نمایید.

انواع ورق آهنی چیست

انواع ورق آهنی موجود در بازار آهن 

اگر سری به بازار آهن زده باشید، متوجه تنوع بالای انواع ورق آهنی خواهید شد. این محصولات در کیفیت، اشکال و طرح‌های متنوعی به بازار عرضه شده‌اند و شما می‌توانید با در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر جنس و ضخامت ورق، گرید و عناصر تشکیل‌دهنده آن، ورق مناسب را انتخاب نمایید. باید گفت ورق‌های فولادی بسیار زیادی در بازار وجود دارند اما رایج‌ترین این محصولات عبارتند از:

  • ورق سیاه
  • ورق ST37
  • ورق ST52
  • ورق اسید شویی
  • ورق گالوانیزه
  • ورق رنگی
  • انواع ورق فرمینگ
  • ورق ذوزنقه
  • ورق شادولاین
  • ورق طرح سفال
  • ورق سینوسی
  • ورق کرکره
  • ورق آلوزینک
  • ورق سرد
  • ورق روغنی
  • ورق قلع اندود
  • ورق آجدار
  • ورق آلیاژی
  • ورق استنلس استیل
  • ورق A283
  • ورق A516
  • ورق ضدسایش
  • ورق نسوز
  • ورق مشبک
  • ورق آتشخوار
  • ورق استحکام بالا
  • ورق دریایی
  • ورق لاتون
  • ورق طلا
  • ورق برنجی
  • ورق آلومینیوم
  • ورق برشی
  • ورق صنعتی
  1. ورق سیاه

یکی از انواع ورق آهنی بسیار مهم که امکان استفاده از آن برای تولید سایر ورق‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، ورق‌های سیاه هستند. این محصولات به روش نورد گرم تولید می‌گردند و دلیل نامگذاری این محصولات به نام ورق سیاه، وجود لایه اکسید روی سطح آن است. این لایه سبب می‌شود تا روی سطح ورق، لایه‌ای مات و تیره ایجاد شود. ورق‌های سیاه در بازار در ضخامت‌های بین ۱.۵ تا ۱۰۰ میلی‌متر موجود هستند.

انواع ورق سیاه

برای آنکه بتوان گرید ورق سیاه را تعیین نمود، باید از شاخص ST که بین اعداد 33 تا 52 متغیر است استفاده نمود. با در نظر گرفتن سفارش و نیاز مشتری، امکان ارائه ورق سیاه به صورت شیت برش‌خورده و یا رول وجود دارد. در این بخش، نگاهی به 2 ورق سیاه پرکاربرد در بازار خواهیم انداخت.

  • ورق ST37

این ورق از دیگر انواع ورق آهنی است و به طور گسترده در صنعت‌ساختمان‌سازی استفاده می‌شود و به خانواده فولادهای غیر آلیاژی تعلق دارد. آن دسته از افرادی که در حوزه آهن و فولاد مشغول به فعالیت هستند، این ورق سیاه را به نام فولاد نرمه نیز می‌شناسند. از ویژگی‌های ورق ST37 که سبب محبوبیت آن در صنایع مختلف شده را باید انعطاف‌پذیری بالا، درصد کربن پایین واستحکام بی‌نظیر آن دانست.

  • ورق ST52

در مقایسه با ورق‌های ST44 و ST37، این ورق میزان منگنز و سیلیسیم بیشتری دارد ازاین‌رو مقاومت آن در برابر پیچش و خمش نیز بیشتر است. ورق ST52 به روش فرایند نورد گرم تولید می‌گردد و به خانواده ورق‌های آلیاژی تعلق دارد. این ورق‌ها امروزه توسط کارخانجات مطرحی همچون فولاد مبارکه اصفهان و کارخانه اکسین اهواز در ابعاد مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شوند. شما عزیزان می‌توانید به منظور استعلام قیمت روز این ورق، با کارشناسان ما در آهن ملت تماس حاصل نمایید.

  1. ورق اسیدشویی

ورق سیاه از مهم ترین انواع ورق آهنی ، تشکیل‌دهنده پایه ورق‌های اسیدشویی هستند. ظاهر ورق سیاه، ممکن است در طول تولید، دچار لک و آسیب شود. بنابراین لازم است این لکه‌ها به کمک شست و شوی اسیدی، به خوبی ترمیم و تمیز شوند. همچنین در طی این فرایند، کلیه ناخالصی‌ها و اکسیدن آهن تشکیل‌شده بر روی ورق نیز حذف می‌شوند. این امر، منجر به تولید ورق‌های اسیدشویی می‌شود. از ورق‌های اسیدشویی در صنایع حساس همچون پتروشیمی، خودروسازی و لوله‌سازی استفاده می‌شود و کارخانه فولاد مبارکه، یکی از کارخانجات مطرحی است که اقدام به تولید ورق اسیدشویی در کشور می‌نماید.

  1. ورق گالوانیزه

قطعا تاکنون نام ورق گالوانیزه به گوش شما خورده است. این ورق‌های فلزی، بر روی سطح خود، یک پوشش از جنس فلز روی دارند و به روش نورد گرم و نورد سرد، تولید به بازار عرضه می‌شوند. ورق سیاه، پایه تشکیل‌دهنده این ورق‌ها است و قرارگیری فلز روی به عنوان پوشش بر روی این ورق، از آن در برابر اکسیداسیون آهن به خوبی محافظت می‌کند. ورق‌های گالوانیزه در عرض‌های ۱ و ۱.۲۵ متر و با ضخامت از ۰.۳ تا ۲.۵ میلی ‌متر در بازار موجود هستند. قیمت ورق گالوانیزه براساس ویژگی های مذکور تعیین و به صورت روزانه به مشتریان اعلام می شود.

  1. ورق رنگی

ار انواع ورق آهنی ورق‌های گالوانیزه هستند. به بیان ساده، باید گفت ورق‌های گالوانیزه به منظور افزایش زیبایی رنگ‌آمیزی می‌شوند و این ورق‌های رنگی، همچنان از استقامت بالای ورق‌های گالوانیزه برخوردار هستند. از این نوع ورق می‌توان در تولید لوازم خانگی، صنایع فلزی، حمل و نقل و ساختمان‌سازی استفاده نمود. عواملی نظیر نوع رنگ ورق، برند تولیدکننده، ضخامت ورق، کیفیت و قیمت ورق گالوانیزه از جمله عوامل موثر بر قیم ورق‌های رنگی محسوب می‌شوند.

  1. ورق روغنی

ورق‌های روغنی، در بازار آهن به نام ورق‌های فولادی سرد نیز شناخته می‌شوند و علت نامگذاری این محصولات، شیوه تولید آن‌هاست. این ورق‌ها در ضخامت‌های ۰.۳ تا ۳ میلی‌متر  و عرض استاندارد ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی‌متر در بازار هستند. نکته قابل توجه آن است که قیمت ورق روغنی در مقایسه با ورق سیاه بیشتر است که دلیل آن کیفیت بالاتر و ضخامت کمتر این ورق‌ها است.

  1. ورق قلع‌اندود

این ورق‌ها نیز به شیوه نورد سرد تولید و به بازار عرضه می‌شوند و منظور از قلع‌اندود بودن این ورق‌ها، قرارگیری پوشش محافظ از جنس کروم است. از این ورق‌ها، به دلیل مشخصات فنی و کیفیت قابل توجهی که دارند، در صنایع بسیار حساس نظیر بسته‌بندی اقلام بهداشتی، دارویی، مواد غذایی و شیمیایی استفاده می‌شوند. ورق‌های قلع‌اندود به صورت رول و شیت در ضخامت‌های بین ۵۰ تا ۰.۸۵ میلی‌متر تولید و به بازار عرضه می‌شوند.

  1. ورق آجدار

ورق‌های آجدار در انواع آلومینیوم، استیل، آهن و گالوانیزه در بازار موجود هستند و طی فرایند نورد گرم و با استفاده از ورق سیاه، تولید می‌گردند. همانگونه که احتمالا از نام این ورق متوجه می‌شوید، وظیفه این ورق آن است که در سطوح مختلف، اصطکاک کافی ایجاد نماید. رایج‌ترین کاربرد این ورق‌ها در پله‌ها، پل‌ها، کف اتوبوس و آسانسور است. این محصولات در انواع پرسی و فابریک در بازار موجود هستند که از هر نظر، متفاوت از یکدیگر هستند. گفتنی است ورق آجدار از انواع ورق آهنی پرکاربرد است و به طور گسترده در بخش های مختلف صنعت و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.

  1. ورق آلیاژی

از ترکیب عناصر مختلف، می‌توان ورق‌های آلیاژی را در اشکال متنوع تولید و به بازار عرضه نمود. این ورق‌‌ها از آهن و ترکیب یا چندین عنصر تشکیل شده‌اند و در انواع فولادی و غیر فولادی موجود هستند. صنایع پتروشیمی، ساخت هواپیما، ساخت کشتی و تجهیزات دریایی، تولید مخزن حمل سوخت، نفت و گاز و… می‌توان از ورق‌های آلیاژی استفاده نمود.

  1. ورق استنلس استیل

ورق‌‌های استیل،  ار انواع ورق آهنی دارای آلیاژ فولادی هستند که تفاوت آن در مقایسه با سایر ورق‌های فولادی، عناصر تشکیل‌دهنده این ورق‌ها هستند.آهن، کروم و نیکل از عناصر اصلی و تعیین‌کننده ورق استنلس استیل محسوب و این ورق‌ها در بازار به نام فولاد ضد زنگ نیز شناخته می‌شوند. ورق‌های استیل در انواع صنعتی و دکوراتیو موجود هستند که هریک کاربردهای متفاوتی دارند. از استیل دکوراتیور به منظور تولید وسایل تزئینی، ساخت ظروف آشپزخانه و یا نماکاری ساختمان استفاده می‌شود. در مقابل کاربرد ورق استیل صنعتی، ساخت میخ، لوله درزدار، مخازن استیل و پرچ است. با در نظر گرفتن فاکتورهایی همچون ابعاد، ضخامت ورق، نوع ورق شیت یا رول، تناژ و… امکان اعلام قیمت این محصولات به مشتریان وجود خواهد داشت.

  1. ورق ضد سایش

این ورق‌ها، حاوی درصد بالایی از کربن هستند، ازاین‌رو، سختی، دوام و مقاومت بالایی دارند. این محصولات در بازار، به نام هاردوکس معروف هستند. هرچه درصد کربن به‌کاررفته در این ورق‌های بیشتر باشد، خواص ضدسایشی آن افزایش خواهد یافت. ورق‌های ضد سایش در طی فرایند نورد سرد تولید می‌گردند.

  1. ورق نسوز

منظور از فلز نسوز، عناصر فلزی هستند که نقطه ذوب آن‌ها بسیار زیاد است. ورق‌های نسوز، یکی از ورق‌های پرکاربرد در پروژه‌های کوچک و بزرگ به شمار می‌روند و متشکل از محصولاتی هستند که هریک ویژگی‌ها و کاربردهای مختلفی دارند.

  1. ورق مشبک

با ایجاد سوراخ بر روی ورق‌های فلزی، می‌توان ورق‌های مشبک تولید نمود. اگر سری به بازار آهن بزنید، متوجه می‌شوید که این ورق‌ها با نام ورق آهن سوراخ‌دار نیز شناخته می‌شوند. جنس این ورق‌ها می‌تواند فولاد، ورق‌های آلیاژی، استیل و یا آلومینیوم باشد. بنابراین این محصولات بر اسا جنس و البته شکل سوراخ، در انواع مختلف قابل خریداری هستند. چنین ویژگی‌های در کنار نوع و ضخامت ورق می‌تواند کاربرد این ورق‌ها را تعیین کند. ورق‌های مشبک در عرض‌های ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ میلی‌متر به بازار عرضه شده‌اند.

  1. ورق آتشخوار

این ورق‌ها همانگونه که از نامشان متوجه می‌شوید قادر به تحمل دمای بسیار بالا، چیزی در حدود ۵۸۵ درجه سانتی‌گراد هستند. برخی از انواع ورق‌های آتشخوار همچنین مقاومت حرارتی بسیار خوبی تا دمای ۱۲۵۰ درجه سانتی‌گراد، از خود به نمایش می‌گذارند. این محصولات در گریدهای مختلف و به صورت رول و شیت به بازار عرضه شده‌اند و بر اساس استحکام، کاربرد، میزان آلیاژ و مقاومت، در انواع مختلف موجود هستند. از ورق‌های آتشخوار به صورت گسترده در لوله‌های حرارتی و صنعت پتروشیمی استفاده می‌گردد.

  1. ورق استحکام بالا

علت نامگذاری این ورق‌های فولادی، مقاومت و استحکام بالای این ورق‌ها است. علاوه بر این، خاصیت جوش‌پذیری، چقرمگی، شکل‌پذیری و ضربه‌پذیری بالای این محصولات را باید از جمله مزایای آن‌ها دانست. بر اساس ضخامت و گرید، ورق‌ها در انواع مختلف در بازار موجود هستند و از آن‌ها در صنایعی نظیر خودروسازی، ساخت پل، جرثقیل، کشتی‌سازی، بالابر و… استفاده می‌گردد.

  1. ورق دریایی

این نوع از ورق‌ها به روش نورد گرم تولید می‌شوند و دارای خواصی همچون مقاومت بالا در برابر خوردگی، جوش‌پذیری و استحکام بالا هستند. ازاین‌رو، عمدتا از ورق‌های دریایی در محیط‌هایی که در معرض تماس مستقیم با آب شور هستند استفاده می‌گردد. ساخت بدنه کشتی، کف عرشه، قایق‌های بزرگ و… از جمله کاربردهای ورق دریایی هستند.

از دیگر انواع ورق‌ آهن می‌توان ورق لاتون، ورق طلا، ورق برنجی، ورق آلومینیوم، ورق برشی و ورق صنعتی را نام برد.

کلام آخر

در این مقاله از سایت آهن ملت، در مورد انواع ورق آهنی (ورق فولادی) و کاربرد آن در صنایع مختلف صحبت کردیم. ورق‌های فولادی، از جمله محصولات فولادی پرمصرف به شمار می‌روند و همانگونه که مشاهده کردید، تنوع ورق‌ها از نظر ضخامت، جنس، ابعاد و انواع در بازار آهن، بی‌شمار است. بنابراین شما با در داشتن نیاز پروژه خود، می‌بایست متناسب‌ترین نوع ورق را انتخاب کنید. امیدوارم مطالب موجود در این مقاله، اطلاعات مفیدی را در اختیار شما همراهان گرامی قرار داده باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
15 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
داوودنژاد

بیشتر مطالب بخش مقالاتتون از جنبه آموزشی قابل تحسینه خصوصا اینکه مطالب به نوعی نگاشته شده جای هیچ نوع شبهه و سوالی باقی نمیذاره و این به نسبت مقایسه با سایر سایتهای مشابه یک شاخص مثبت برای مجموعه شماست موفق باشین .

trackback

[…] توجهی بر روی قیمت نهایی پروژه‌ها دارد. تیرآهن، نبشی، انواع ورق آهنی ، از جمله مقاطعی هستند که از آن‌ها به طور گسترده در […]

اسماعیلی

روز بخیر بنده ورق گالوانیزه سفارش دادم میخواستم ببینم از زمان سفارش چقدر طول میکشه تا ارسال بار؟

کاظمی

سلام وقت بخیر بنده بنده از این سایت ورق آهن تهیه کردم خیلی راضی بودم از کیفیت بالایی که داشت و همین که قیمتش خیلی مناسب بود

قنبری احسان

سلام روز خوش خیلی از ورق گالوانیزه که گرفتم راضی بودم ظاهر براق و زیبا و اینکه شکل و فرم گیری این ورق ها خیلی راحت انجام میشه

trackback

[…] در زمینه ورق هستید، به شما پیشنهاد می کنیم مقاله ” انواع ورق آهنی ” را مطالعه […]

نازنین زهرا

سلام مقاله بسیار خوب و کاملی بود کلی مطلب جدید و به درد بخور تو مقاله تون بود که از همشون نهایت استفاده رو بردم.

trackback

[…] تولیدات کارخانه اکسین اهواز بیندازیم، می‌توانیم به انواع ورق آهنی اشاره کنیم که در مصارف زیر مورد استفاده قرار […]

trackback

[…] به منظور ساخت مقاطع فولادی همچون میلگرد، نبشی، انواع ورق آهنی و گالوانیزه و…، ناودانی، پیچ و مهره، میخ و… […]

trackback

[…] شرکت‌های بسیار مطرح و معتبری در کشور وجود دارند که انواع ورق آهنی از جملعه ورق رنگی را با کیفیت بالایی به شما عرضه […]