پروفیل انواع مختلفی دارد که هرکدام از آنها دارای کاربرد متفاوتی میباشد. پروفیل به مقاطعی گفته میشود که توخالی هستند که هم در صنعت و هم در ساختمان سازی کاربرد دارند. از پروفیل های صنعتی برای صنعت خودروسازی و از پروفیل های ساختمانی برای ساخت در و پنجره استفاده میشود. در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی انواع پروفیل و بررسی قیمت پروفیل ساختمانی بپردازیم.
بررسی انواع پروفیل
همانطور که در بالا اشاره کردیم پروفیل ها به دو دسته ی صنعتی و ساختمانی تقسیم میشوند. از پروفیل های ساختمانی برای تولید و ساخت نرده ، در و پنجره و .. استفاده میشود و از پروفیل های صنعتی نیز برای تولید انواع خودرو استفاده میشود. پروفیل ها دارای ابعاد متفاوتی میباشند که هرکدام کاربرد خود را دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع آنها و نوع و متریال آنها بپردازیم.
اگر بخواهیم به توضیح این موضوع بپردازیم که پروفیل چیست ، از انواع مقاطع فولادی پروفیل میباشد که توخالی هستند و دارای اشکال مختلفی از جمله مستطیل، مربع ، استوانه و .. میباشند. هرکدام از انواع پروفیل ها در بخش های مختلف راه سازی ، ساختمان سازی ، صنعت و .. کاربرد دارند. باتوجه به کاربرد زیادی که این محصول دارد روزانه افراد زیادی قیمت پروفیل را چک میکنند. باتوجه به اهمیت این موضوع در ادامه به بررسی انواع پروفیل ساختمانی میپردازیم.
پروفیل ساختمانی چیست؟
پروفیل ساختمانی به انواعی گفته میشود که در ساختمان سازی کاربرد دارد. این نوع قوطی ها دارای ابعاد مختلفی مانند 2 میلیمتر و 4 میلیمتر هستند. پروفیل های ساختمانی به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ساخت در و پنجره استفاده میشوند. روش های مختلفی برای تولید پروفیل ها وجود دارد که این روش ها شامل : نورد گرم ، نورد سرد و مرکب هستند.
روش نورد گرم: در این روش پروفیل ها از شمش فولادی گرم تولید میشوند. این نوع پروفیل در مقابل فشار بیرونی مقاوم است.
روش نورد سرد: در این روش برخلاف روش قبلی که از مواد مذاب تولید میشد از ورق های سرد با استفاده از پرس و خم کردن درست میشوند. از پروفیل هایی که با این روش تولید میشوند برای کارهای سبک استفاده میشود و در کارهای اصلی ساختمانی از آنها استفاده نمیکنند. زیرا مقاومت بالایی مانند پروفیل هایی که با روش نورد گرم تولید میشوند را ندارند.
روش مرکب: در این روش پروفیل ها را با دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید میکنند.
جنس پروفیل
برای تولید پروفیل از متریال مختلفی استفاده میشود که ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت
گالوانیزه
پروفیل گالوانیزه در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد. برای تولید این نوع محصول ورق های فولادی را به روی آغشته میکنند تا دوام بالایی داشته باشند. پروفیل گالوانیزه دارای طول عمر بالایی میباشد.
پروفیل استیل
این نوع پروفیل ضد زنگ میباشد و در برابر زنگ زدگی مقاومت بسیار بالایی دارد . علت ضدزنگ بودن آن درصد بالای کروم در آن میباشد.
کامپوزیتی
این نوع پروفیل دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی میباشد .هزینه تمام شده برای تولید آن بسیار پایین است. این نوع پروفیل ها دارای اشکال متفاوتی مانند Z، U، H، I، L، C و T میباشند.
پروفیل ساختمانی
پروفیل ساختمانی با روش های نورد سرد ، گرم و مرکب تولید میشود. برای تولید این نوع پروفیل با روش نورد سرد ورق فولادی با پرس و خم تغییر شکل داده میشوند. انواع پروفیل های ساختمانی که به روش نورد سرد تولید میشوند در ساخت چهارچوب و ناودانی به کار گرفته میشوند. پروفیل های ساختمانی که به روش نورد گرم تولید میشوند در نهایت به سپری ، میلگرد ، قوطی ، تسمه و لوله تبدیل میشوند. از روش مرکب هم برای تولید پروفیل ساختمانی استفاده میشود.
پروفیل آلومینیومی
پروفیل های صنعتی و ساختمانی را میتوان از جنس آلومینیوم تولید کرد. از پروفیل های آلومینیومی برای سیستم تهویه ، سینک گرمکن ، کانال کابلی ، پنل های خورشیدی، مبلمان و کابینت استفاده میشود. اینئمحصول رسانایی بالایی دارد که باعث میشود در این موارد بسیار کاربردی باشد. همچنین این محصول دارای سختی پایینی است. این محصول به دلیل اینکه از خمش بالا و وزن پایینی برخوردار است در سازه های ساختمانی کاربرد بسیاری دارد. برای ساخت چهارچوب در و پنجره های ساختمانی به دلیل زیبایی از پروفیل ساختمانی آلومینیومی استفاده میشود.
پروفیل صنعتی
پروفیل های صنعتی دارای مقاومت بالایی هستند و در برابر خردگی استحکام بالایی دارند. این نوع محصول دارای وزن پایینی میباشد. از این نوع محصول در صنعت خودروسازی و صنایع دفاعی استفاده میشود. تولید پروفیل های ساختمانی حتی در کارگاه ها نیز انجام میشود اما پروفیل های صنعتی اینچنین نیستند.
وزن پروفیل
پروفیل ها از نظر وزنی به دو دسته ی پروفیل سبک و پروفیل سنگین تقسیم میشوند
پروفیل سبک
این نوع پروفیل ها دارای ضخامتی از 0.4 تا تا 1.5 میلیمتر میباشند و تحت روش نورد سرد تولید میشوند. اما پروفیل z در دو نوع سبک و سنگین تولید میشود.
پروفیل سنگین
ضخامت پروفیل های سنگین از 1.5 میلیمتر و بیشتر میباشد. این نوع پروفیل در دو دسته ی پروفیل ساختمانی و صنعتی ساخته میشود. شکل ظاهری این نوع محصول مربع و مستطیل است.
ظاهر پروفیل
پروفیل ها دارای اشکال متفاوتی هستند و از نظر ظاهری به اشکال زیر دسته بندی میشوند:
پروفیل بسته
این نوع مقاطع به دو روش تولید میشوند. در روش اول از غلتک نورد برای فرم دهی آنها استفاده میشود و در نهایت لبه های آن به یکدیگر جوش میخورد. در روش بعدی قطعه را در دمای بسیار بالا از حفره ای عبور میدهند تا پروفیل بسته تولید شود.
پروفیل باز
لبه این نوع پروفیل ها گسترده میباشد و دارای انواع مختلفی هستند این نوع پروفیل ها دارای مقاومت بالایی هستند و همچنین وزن و قیمت پایینی دارند. از انواع این پروفیل ها میتوان به پروفیل z ، تیرآهن ، نبشی ، میلگرد ، ناودانی اشاره کرد.
روش های ساخت پروفیل
برای تولید پروفیل ها از سه روش استفاده میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم
نورد گرم : برای تولید انواع پروفیل به این روش از شمش های فولادی استفاده میگردد که تحت دمای بالا فرم دهی میشوند. مقاومت محصولات تولیدی در این روش بیشتر از نورد سرد میباشد.
نورد سرد : در این روش پروفیل ها به وسیله ی خمش،پرس کاری و برش تولید میشوند. پروفیل هایی که تحت این روش تولید میشوند برای کارهای سبک استفاده میگردند. از کاربردهای این محصول میتوان به چهارچوب در اشاره کرد.
مرکب : این روش ترکیبی از دو روش نورد گرم و نورد سرد میباشد. از جمله محصولات تولیدی به وسیله این روش میتوان به نبشی دوبل و ناودانی دوبل اشاره کرد.
پروفیل با مقطع HSS
این نوع محصول بسیار پرکاربرد میباشد و با روش نورد سرد تولید میگردد. از این نوع محصول در استادیوم های ورزشی ، پل ها و… استفاده میشود. این محصول دارای مقاومت بسیار بالایی میباشد و همچنین به دلیل توخالی بودن دارای وزن پایینی میباشد که مورد استقبال مهندسان زیادی قرار گرفته است. برای افزایش مقاومت این محصول میتوان در آن بتن ریخت. این محصول در برابر آتش سوزی و زلزله از استحکام بالایی برخوردار است.
انواع پروفیل ساختمانی
از انواع پروفیل ساختمانی میتوان به تسمه ، نبشی ، سپری ، آبرو ، پروفیل زد ، تیرآهن ، ورق ،میلگرد ، لوله و .. اشاره کرد.
تسمه
عرض پروفیل های تسمه کمتر از 160 میلیمتر است و با PL نمایش داده میشود. طول و عرض و ضخامت تسمه در نقشه ساختمانی بعد از علامت PL قرار میگیرد.
ناودانی
ناودانی های تولید شده به دو شکل U و C در بازار عرضه میشوند. در صورتی که بال های ناودانی بصورت موازی با یکدیگر باشند ناودانی C نامیده میشود اما اگر بال های ناودانی بصورت ناموازی با یکدیگر قرار گیرند ناودانی U نامیده میشود. از این نوع محصول برای ساخت چهارچوب در و پنجره استفاده میشود. جنس این محصول میتواند استیل ، آلومینیوم یا فولاد باشد.
نبشی
یکی دیگر از محصولات پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی نبشی میباشد. این مقطع فولادی در نقشه ساختمانی با علامت L نمایش داده میشود . عددی که پس از حرف L قرار میگیرد نشان دهنده طول و عرض و ضخامت نبشی میباشد. از این محصول برای اتصالات ساختمان سازی و تقویت ورق فولادی استفاده میشود این محصول با روش نورد سرد تولید میگردد.
سپری
سپری نیز مانند محصولات بالا با نماد اختصاری نمایش داده میشود . نماد اختصاری سپری T میباشد. قاعده و ارتفاع برخی از سپری ها باهم برابر است اما در انواع دیگر نیز ارتفاع سپری نصف قاعده است. این محصول با دو رش نورد گرم و نورد سرد تولید میشود. از این محصول برای اجرای سقف های کاذب ، اتصال پل به ستون ، ساخت در و پنجره ، ساخت خرپا ، ساخت اسکلت سقف کاذب ، ساخت سقف شیروانی و … استفاده میشود.
پروفیل Z
یکی دیگر از انواع مقاطع فولادی پروفیل Z میباشد. عددی که بعد از علامت اختصاری Z بکار میرود اندازه ارتفاع آن میباشد. ضخامت این نوع مقطع فولادی بین 2.5 تا 3 میلیمتر میباشد. از این نوع محصول برای اجرای سازه های بسیار بزرگ مانند استادیوم ها ، اتصال سازه های فلزی ، پوشش سوله ، ایستگاه های سوخت رسانی و… استفاده میشود. پروفیل Z برای اتصال سازه های فلزی کاربرد دارد. قیمت این محصول براساس ضخامتش تعیین میگردد.
تیرآهن
نوع دیگر مقاطع فولادی تیرآهن است که در سه نوع IPB و IPN و INP در بازار موجود میباشند.
ورق
این محصول در دو نوع ساده و آجدار تولید میشود. برای تولید این محصول از متریال مختلفی استفاده میشود. از مهمترین محصولات این دسته ورق سیاه ، ورق روغنی و ورق آجدار میباشد. به همین دلیل قیمت روز ورق سیاه از اهمیت بالایی برخوردار است.
میلگرد
یکی دیگر از انواع مقاطع فولادی میلگرد میباشد این محصول فوق العاده در صنعت و ساختمان سازی پرکاربرد است و در دو نوع ساده و آجدار موجود میباشد. این مقطع فولادی توپر است و در 4 نوع A1 ، A2 ، A3 و A4 در بازار موجود است.
لوله
نمونه دیگری از انواع مقاطع فولادی لوله میباشد. این محصول مقاومت بالایی در برابر شکستگی ، خوردگی و ضربه دارد . از این محصول در صنعت ساختمان سازی و همچنین سایر صنایع استفاده میشود.
چهارپهلو
این مقطع مانند میلگرد توپر است با این تفاوت که ظاهر آن مربع میباشد. این این محصول برای تراشکاری و جوشکاری استفاده میشود. این پروفیل برای ساخت در و پنجره ، ساخت انواع قاب و چهارچوب ، ساخت قسمت های تزیینی ساختمان ، محور اتصالات و .. کاربرد دارد.
قوطی
قوطی ها نیز مانند سایر پروفیل ها هم در ساختمان سازی و هم در صنعت کاربرد دارند. قوطی در دو نوع مستطیل و مربع تولید میشود.
در این مقاله به معرفی انواع پروفیل پرداختیم و کم و بیش با کاربردهای آن آشنا شدیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع مقاطع فولادی میتوانید به مقالات دیگر ما مراجعه نمایید. همچنین برای اطلاع از قیمت پروفیل نیز میتوانید به صفحه پروفیل مراجعه نمایید و یا با کارشناسان آهن ملت در ارتباط باشید
[…] با انجام این کار، می توانید، اطلاعات جامعی را در زمینه انواع پروفیل ساختمانی و صنعتی به دست آورده و بهترین گزینه را انتخاب نمایید. […]
[…] ساختمانی مورد استفادع قرار میگیرد، باید بگوییم، انواع پروفیل ساختمانی که توسط کارخانه های مختلفی تولید می شود، به ظور گسترده […]