صنعت ساخت و ساز و فولاد نیز همانند بسیاری از صنایع جهان در حال رشد است. به همین دلیل است که امروزه شاهد رقابت بسیار زیادی در این حوزه هستیم. اگر به اخبار صنعت ساختمانسازی علاقمند باشید احتمالا میدانید که در هر گوشه از جهان، سازههای فلزی جذابی در حال احداث و رونمایی هستند. در ادامه این مقاله همراه سایت آهن ملت باشید تا به معرفی بزرگترین سازه های فلزی جهان بپردازیم.
سازه فلزی چیست؟
پیش از آنکه با بزرگترین و چشمنوازترین سازههای فلزی در جهان آشنا شویم بگذارید نگاهی به سازه فلزی و کاربردهای آن بیندازیم. بر اساس آنچه شورای ساختمانهای بزرگ عنوان کرده، چنانچه فولاد، جزء اصلی تشکیلدهنده ساختمان باشد، آن سازه یک سازه فولادی محسوب میشود. با توجه به این تعریف، چنانچه از بتن در ساخت سازهها استفاده شده باشد این سازهها به خانواده سازههای بتنی تعلق دارند.
همچنین اگر در ساخت ساختمانها، از فولاد و بتن به صورت ترکیبی استفاده شده باشد آن سازه به عنوان یک سازه کامپوزیتی شناخته میشود.
آشنایی با معیارهای تعیینکننده سازههای فلزی بزرگ
احتمالاً با شنیدن نام بزرگترین سازه های فلزی جهان ، این سوال برای شما پیش میآید که چه معیارهایی این سازهها را به یک سازه فلزی عظیم تبدیل میکنند. به بیان ساده، با چه معیار و ملاکی میتوان این سازههای فلزی را با یکدیگر مقایسه کرد؟ هنگامی که صحبت از ارتفاع سازه باشد، به جرئت میتوان گفت رده اول به آسمانخراشها اختصاص دارد. همچنین چنانچه پهنای ساختمان به عنوان معیار تعیین سازه عظیم در نظر گرفته شود، آنگاه رده اول به ابرپلهای معلق تعلق خواهد داشت.
در انتها اگر قصد داشته باشیم حجم فولادی که در ساخت سازه به کار رفته را در نظر بگیریم احتمالاً سازههای دیگری نیز وجود دارند که در رتبه اول قرار میگیرند. در این مقاله ما قصد نداریم تا ملاکها و معیارهای تعیین سازههای عظیم را بررسی کنیم، بلکه قصد داریم نگاهی به سازههای فلزی بزرگ و معروف در جهان بیندازیم.
معرفی سازههای فلزی بزرگ در جهان
در این بخش، قصد داریم تا شما را با بزرگترین سازه های فلزی جهان آشنا کنیم. این سازهها، علاوه بر اندازه بزرگ، از نظر معماری و نبوغ مهندسی، قابل تحسین هستند.
استادیوم ملی پکن
این استادیوم که به نام آشیانه پرنده (The Bird’s Nest) نیز شناخته میشود در سال ۲۰۰۸ به منظور برگزاری مراسم المپیک ۲۰۰۸ در پکن ساخته شد. این سازه که بزرگترین سازه فولادی در جهان به شمار میرود در ابتدا قرار بود که دارای سقف باشد. با این حال به منظور کاهش هزینههای ساخت، پس از انجام بازبینیهای نهایی، تصمیم گرفته شد تا سقف آن حذف گردد. به همین دلیل است که شکل سازه به آشیانه پرنده شباهت دارد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید به منظور ساخت آشیانه پرنده چیزی در حدود ۱۱۰ هزار تن فولاد استفاده شده است. همچنین در قسمت فولادی سازه خبری از پشتیبانی از استندها نیست. به علاوه اینکه به عنوان تکیهگاه اصلی، در هر هزار تن فولاد از این سازه، از ۲۴ ستون خرپایی استفاده شده است. نکات جذاب و قابل توجه در مورد این سازه بیشمار هستند با این حال به نظر میرسد جنبه زیبایی شناختی آن تنها نکته جالب در مورد این سازه باشد.
طاق دروازه در ایالت میسوری
Gateway Arch یا طاق دروازه، یکی دیگر از سازههای فلزی بزرگ جهان به شمار میرود که در ایالت میسوری آمریکا واقع شده است. این سازه فولادی عظیم در سال ۱۹۶۵ تکمیل شد. در ساخت طاق دروازه از ۹۰۰ تن فولاد ضد زنگ استفاده شده و ارتفاع آن ۱۹۲ متر است. طاق دروازه، همچنان به عنوان یکی از آثار باستانی بزرگ در ایالات متحده محسوب میشود.
برج ویلیس در شیکاگو
برج ویلیس (Willis Tower)، توانسته تا عنوان بزرگترین آسمانخراش فولادی در جهان را به خود اختصاص دهد. در گذشته این برج به نام برج سیرز شناخته میشد. این سازه فولادی عظیم در سال ۱۹۷۳ و در شیکاگو آمریکا احداث شد اما همچنان با ارتفاع ۴۴۲ متر به عنوان بلندترین سازه، با کاربری اداری در ایالات متحده آمریکا شناخته میشود.
با نگاه به این سازه فلزی به سرعت متوجه طراحی منحصربهفرد آن خواهید شد. این طراحی به قدری خاص است که پس از ساخت این سازه، بسیاری از آسمان خراشها مطابق با الگوی آن ساخته شدند. این برج از 9 تونل توخالی تشکیل شده که در کنار یکدیگر شکل نهایی سازه را تشکیل دادهاند. تونلها به شکل تناوبی و به صورت جفتی در سطوح مختلف به اتمام میرسند و فقط دو تونل از ۹ تونل به اندازه کل ۱۰۸ طبقه هستند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که برج ویلیس مطابق با اصول مهندسی فضلورخان طراحی و ساخته شده است. همچنین ۹ تونل و سازه اصلی که به شکل شبکهای در کنار هم قرار گرفتهاند استحکام سازه را تامین میکنند. اگر بخواهیم به بیان ساده هوشمندی طراحی این سازه را توضیح دهیم باید گفت طول تمام برجها ۵۰ طبقه است. تا طبقه ۶۶ این برج، ۷ برج باقیمانده نیز ادامه پیدا میکنند. در نهایت اوج بلندی سازه در ۹۰ طبقه شکل میگیرد اما بلندترین نقطه این سازه طبقه ۱۱۰ است. نکته قابل توجه در مورد این سازه آن است که ساخت و اتمام آن تنها ۳ سال، از سال 1970 به طول انجامید.
پل بروکلین در نیویورک
کمتر کسی وجود دارد که نام پل بروکلین در شهر نیویورک آمریکا را نشنیده باشد. این پل با طول ۱۸۲۵ متر توانسته تا به عنوان بزرگترین پل معلق تمام فولادی در دنیا را به خود اختصاص دهد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این پل در سال ۱۸۸۳ به عنوان اولین پروژهای به شمار میرفت که برای بخش معلق آن از سیمهای فولادی استفاده میشد.
ساختمان امپایر استیت در نیویورک از بزرگترین سازه های فلزی جهان
نیویورک را باید مهد ساختمانها و آسمانخراشهای عظیم دانست. دلیل این امر وجود ساختمانهایی عظیم نظیر امپایر استیت (Empire State Building) است. این برج و ساختمان عظیم در جهان به عنوان نمادینترین آسمانخراش شناخته میشود. همچنین این سازه پیش از ساخت مرکز تجارت جهانی، به عنوان بلندترین ساختمان جهان به مدت بیش از ۴۰ سال شناخته میشد.
مدت زمان ساخت ساخت این برج قرار بود به مدت ۱۳ ماه به طول بیانجامد. در مورد این قرارداد ساخت میتوان دو نکته را بررسی کرد. اول آنکه سازه به سرعت ساخته شود تا به منظور رفع رکود اقتصادی طبقات آن به متقاضیان اجاره داده شود. نکته دوم ساختمان کریسلر بود. از آنجایی که این سازه به طور همزمان با ساختمان امپایر استیت در حال ساخت بود امکان اینکه این سازه عنوان بلندترین سازه در جهان را به خود اختصاص دهد وجود داشت. امپایر استیت در نهایت با ارتفاع ۳۸۱ متر در سال ۱۹۳۱ و با کاربری اداری افتتاح شد.
ایون سنتر در شیکاگو
اگر به شیکاگو آمریکا سفر کرده باشید احتمالاً با ایون سنتر یا اون سنتر آشنا هستید. نکته قابل توجه در مورد این سازه، عملکرد چارچوب فولادی آن است که برای حفظ خود مشابه با یک کانال عمل میکند. به علاوه اینکه این سازه در برابر بلایا و حوادث طبیعی نظیر زلزله و شرایط آب و هوایی مختلف نیز از مقاومت خوبی برخوردار است.
از نظر عظمت و بزرگی این آسمان خراش ۸۸ طبقه رده سوم در شیکاگو را به خود اختصاص داده است چرا که عنوان اول بزرگترین سازه به برج سیرز و برج ترامپ تعلق دارد.
همچنین این سازه عظیم توانسته تا عنوان سوم در سازههای تمامفولادی در جهان را نیز به خود اختصاص دهد. شرکت ترنر که مسئولیت اجرای پروژههای عظیمی نظیر برج خلیفه، هتل قصر امارات، برجالحمراء و مرکز الفیصلیه را در خاورمیانه بر عهده دارد، در سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۲ مسئولیت ساخت این پروژه را بر عهده داشت. این برج دارای کاربری اداری و ارتفاع ۳۴۶ متر است.
برج ایفل
برج ایفل که نماد شهر پاریس فرانسه است به عنوان یکی از سازههای فلزی زیبا در دنیا شناخته میشود. این برج تا سال ۱۹۳۰ میلادی عنوان بلندترین سازه در دنیا را به خود اختصاص داده بود. همچنین این برج در سال ۱۹۹۱ توانست در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یک جاذبه گردشگری معروف نیز به ثبت برسد.
جمعبندی بزرگترین سازه های فلزی جهان
در این مقاله از سایت آهن ملت به معرفی سازههای فولادی عظیم و معیارهایی که این سازهها را به یک سازه عظیم تبدیل میکنند پرداختیم. هریک از این سازهها از جمله ساختمان امپایر استیت، ورزشگاه آشیانه پرنده، برج ایفل، ایون سنتر در شیکاگو، پل بروکلین، طاق دروازه در میسوری و برج ویلیس از بسیاری از جنبهها نظیر معماری، استحکام، مهندسی، زیباییشناختی و… قابل بررسی هستند و میتوان در مورد آنها، چندین مقاله منتشر کرد. گفتنی است که پیش بینی قیمت آهن در سال 1403 می تواند به شما در تعیین قیمت انواع محصولات فولادی و به تبع آن در سازه های فلزی کمک شایان نماید.
اگر بخواهیم این سازههای فلزی را با یکدیگر مقایسه کنیم باید گفت معیارهای مختلفی برای تبدیل یک سازه به یک سازه فلزی عظیم وجود دارد. برای مثال اگر ارتفاع در اولویت باشد، رتبه اول به برجهای بزرگ اختصاص داده میشود. اگر ملاک تعیین یک سازه عظیم، پهنای آن باشد آنگاه رتبه اول به ابرپلهای معلق تعلق میگیرد. در نهایت اگر میزان فولادی که در ساخت سازه فلزی به کار رفته را به عنوان ملاک در نظر بگیریم، باید گفت سازههای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند عنوان اول را از آن خود کنند.
هدف ما در این مقاله تنها آشنایی کلی شما خوانندگان گرامی با این سازههای فولادی عظیم بود. امیدواریم که مطالب موجود در این مقاله برای شما عزیزان جالب و مفید واقع شود.
صنعت ساخت و ساز و فولاد هم مثل خیلی از صنایع جهان در حال رشد هست و ما واقعا نیاز داریم که اول راجع به این صنعت طریقه ساخت و ساز و تاریخچه اش بدونیم و همه این مطالب در یک مقاله بسیار جامع کامل اهن ملت گفته شده خداقوت
بله دقیقا، درود بر شما