وبلاگ

بیس پلیت چیست ؟ (بررسی کلیه ویژگی ها و مشخصات بیس پلیت)

محصولات فولادی را به جرئت باید پرمصرف‌ترین و پرکاربردترین مصالح در ساخت سازه‌های مختلف دانست. دلیل این امر، قیمت بسیار مناسب این محصولات و ارزش بالاتر آن‌ها در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی است که این امر سبب می‌شود تا مقاومت سازه‌ها به میزان قابل توجهی افزایش یابد. بیس پلیت یا صفحه ستون، یکی از این محصولات فولادی به شمار می‌رود که در حوزه ساخت و ساز، نقش بسیار مهمی را بر عهده دارد. این محصولات، که ضخامتی بیش از 1 میلی‌متر دارند، وظیفه دارند تا با قرارگیری در زیر ستون‌ها، بارهای زنده و مرده را به بهترین شکل به فونداسیون منتقل کنند. نکته قابل توجه آن است که باید به نحوه نصب و قرارگیری این محصولات به خوبی دقت شود چرا که این امر، منجر به افزایش مقاومت ستون و سازه خواهد شد. در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید چراکه قصد داریم در مورد بیس پلیت‌ها صحبت کنیم.

بیس پلیت چیست؟

این محصولات فولادی، از نظر ظاهری یک صفحه به شکل مستطیل هستند که محل قرارگیری آن‌ها پایین ستون فولادی است که به روش جوش مستقر می‌شوند. صفحه بیس پلیت با قرارگیری در بالای تکیه‌گاه بتنی، به کمک پیچ‌هایی که درون بتن قرار دارد، به بتن متصل می‌شود. وجود این صفحه سبب می‌شود تا اتصال میان ستون‌ها، به میزان قابل توجهی بهبود یافته و مستحکم شود تا به این ترتیب، بتواند به خوبی وزن بالا را تحمل نماید. به علاوه اینکه بیس پلیت، وظیفه پخش نمودن فشار وارد از ستون به بتن را نیز بر عهده دارد.

از نظر مشخصات ظاهری، بیس پلیت‌ها ضخامتی بین 8 تا 20 میلی‌متر و ابعاد 30 در 30 سانتی‌متر دارند. با در نظر گرفتن مقاومت فولادی که در تولید آن استفاده شده، میزان تحمل بار آن نیز متفاوت خواهد بود. برای تولید این محصولات از فولاد یا موادی که قادر به تحمل فشار و تنش بالا باشند، استفاده می‌گردد.

به منظور آنکه میزان فشار کمتری به فونداسیون و بتن وارد شود، ضخامت صفحه ستون می‌بایست در مقایسه با سطح مقطع ستون فولادی از عرض بیشتری برخوردار باشد. افزایش این سطح، سبب کاهش فشار خواهد شد.

بیس پلیت چه وظیفه‌ای دارد؟

قطعا می‌دانید که بتن و فولاد از نظر مقاومت در برابر فشار و تنش، تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر دارند. بیس پلیت‌ها یکی از اجزای حیاتی در سازه‌ها به شمار می‌روند که وظیفه دارند بارها را از سازه به فونداسیون منتقل کنند. هرچه سطح تماس فونداسیون و بیس پلیت افزایش یابد، بیس پلیت به خوبی قادر است تا نیروهای ستون و تنش‌های ناشی از آن را به خوبی توزیع و کنترل کند. در صورتی که از این محصول در ساخت بنا استفاده نگردد، شاهد کاهش استقامت سازه و فرو ستون به داخل بتن خواهیم بود.

در این بخش، به طور خلاصه، نگاهی به دلایل استفاده از بیس پلیت‌ها خواهیم انداخت:

  1. بیس پلیت در اتصال ستون به پی و همچنین گسترده کردن سطح تماس میان ستون و فونداسیون، به عنوان یک عضو واسط عمل می‌کند.
  2. صفحه ستون یا بیس پلیت، وظیفه دارد تا نیروهای فشاری، برشی، خمشی، کششی و لنگری را به خوبی تعدیل و توزیع نماید.
  3. بیس پلیت با تحمل نمودن وزن سقف، سبب افزایش قابل توجه استحکام ساختمان خواهد شد.

بیس پلیت چیست و چه کاربردی دارد

آشنایی با انواع بیس پلیت

از نظر اینکه بیس پلیت‌ها چگونه نصب می‌شوند، می‌توان این محصولات را در انواع زیر دسته‌بندی کرد:

  1. بیس پلیت گیردار

در این نوع از بیس پلیت‌ها، ارتفاع انکربولت‌ها می‌بایست به شیوه‌ای انتخاب شود که صفحه ستون، امکان و قابلیت چرخش نداشته باشد. به بیان ساده‌تر، اتصال در این نوع بیس پلیت‌ها به صورت صلب است و در هیچ جهتی، نباید امکان حرکت وجود داشته باشد. نکته قابل توجه آن است که با افزایش ضخامت بیس پلیت، مقاومت آن نیز افزایش خواهد یافت و این اتصالات، به خوبی قادر به تحمل فشارهای خمشی، برشی و فشاری هستند. در این نوع از صفحه ستون‌ها، انتهای ستونی که به این محصول متصل می‌شود می‌بایست به منظور برقراری یک اتصال محکم، به شکل گونیا برش داده شده و سنگ زده شود. همچنین از ورق‌‌های سخت‌‌کننده‌ ذوزنقه‌‌ای یا مثلثی، به منظور کاهش ضخامت صفحه ستون استفاده می‌گردد.

  1. بیس پلیت اتصال مفصلی

این نوع از بیس پلیت‌ها قادر به تحمل تنش‌های برشی و فشاری هستند ازاین‌رو از این محصولات به منظور ساخت ساختمان‌های چندین طبقه استفاده می‌شود.

بولت چیست؟

به منظور متصل نمودن بیس پلیت به فونداسیون، به میله‌هایی نیاز دارید که بولت نام دارند. استفاده از این میله‌ها به منظور افزایش استحکام ساختمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بنابراین لازم است تا در انتخاب بولت‌ها از نظر تعداد، کیفیت، سایز، شیوه اجرا و پیاده‌سازی دقت کافی داشت. بولت‌ها باید با تعداد زوج و با حداقل قطر 20 انتخاب شوند. همچنین طول آن‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که بتواند فشار لنگری را تحمل نماید.

بررسی مراحل و روش اجرای بیس پلیت

همان‌طور که تا این قسمت از مقاله متوجه شدید، استفاده از بیس پلیت به منظور افزایش ایمنی و استحکام سازه، امری ضروری است. بنابراین به منظور نصب و اجرای این محصولات، نیاز است تا چندین نکته مهم را در نظر داشت. توجه به این موارد، می‌تواند کیفیت اجرای بیس پلیت را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

تعیین محل دقیق و معین

نکته اول، تعیین یک محل معین و دقیق به منظور نصب و جایگذاری بیس پلیت‌ها است که می‌بایست توسط طراحان و مهندسان سازه انجام شود. همچنین برای نصب و اجرای آن‌ها نیاز به نیروهای ماهر است که عملیات را با دقت کامل انجام دهند. بروز اشتباه و عدم قرارگیری صحیح محل صفحات سبب می‌شود تا سقف قادر به تحمل وزن نباشد و نتواند نیروهای وارده را به پی ساختمان منتقل کند. این امر می‌تواند سبب وارد آمدن خسارات جبران‌ناپذیری شود.

نظافت و پاک‌سازی محل نصب

سطح پی که محل قرارگیری صفحه ستون است می‌بایست عاری از گرد و خاک و کاملا تمیز باشد. به منظور آنکه فاصله‌های موجود در میان بتن از بین برود لازم است از دوغاب یا گروت در انواع مختلف اپوکسی، سیمانی منبسط‌شونده و پلیمری استفاده شود. این ماده، از مقاومت بالایی در برابر نیروهای اضافی و تغییرات دمایی برخوردار است. ضخامت این مایع پس از ریخته شدن، باید حداکثر 2.5 سانتی‌متر باشد و سپس بر روی آن، بیس پلیت قرار می‌گیرد. در نهایت با انکر بولت، اقدام به اتصال ستون می‌نمایند.

نکته قابل توجه آن است که باید در یک مرحله، اقدام به عملیات دوغاب‌ریزی نمود و دمای آب باید از 20 درجه سانتی‌گراد کمتر باشد.

بیس پلیت آماده

برخی از انواع بیس پلیت‌ها به صورت آماده از محل کارخانه روی ستون جوش داده شده‌اند. در این حالت، تنها کاری که باید انجام داد، انجام عملیات دوغاب‌ریزی و سپس متصل نمودن بولت به بتن یا فونداسیون است. هرچه این عملیات به صورت اصولی و با دقت بالایی انجام گیرد، شاهد افزایش کیفیت کار خواهیم بود.

محافظت از بیس پلیت‌ها

به منظور جلوگیری از زنگ‌زدگی و خوردگی بیس پلیت‌ها در برابر رطوبت باید از روش‌های زیر اقدام به محافظت از آن‌ها نمود.

  • پاک‌سازی محل قرارگیری بیس پلیت از چربی، آلودگی و… که این امر منجر به سهولت چسبیدن آن به بتن خواهد شد.
  • پوشش بیس پلیت با استفاده از رنگ که از زنگ‌زدن آن در برابر رطوبت محافظت شود.

قیمت بیس پلیت

همان‌طور که گفتیم، بیس پلیت‌ها یا صفحات ستون، صفحات فولادی با سطح صاف هستند که استفاده از آن‌ها، نقش مهمی در افزایش استحکام و ایمنی سازه‌ها بر عهده دارد. این صفحات فولادی وظیفه دارد تا از ستون حمایت کرده و فشار و وزن وارد بر آن را به بهترین شکل به فونداسیون منتقل کنند. اگر سری به بازار آهن زده باشید، متوجه می‌شوید که انواع بیس پلیت‌ها در ابعاد مختلف از جمله  20*20، 25*25، 30*30، 40*40 و 50*50 سانتی‌متر موجود هستند که شما با توجه به نیاز پروژه خود، قادر به خریداری آن‌ها خواهید بود.

یکی از مواردی که همواره مورد توجه خریداران و سازندگان ساختمانی قرار دارد، قیمت بیس پلیت در بازار است. همانند سایر مقاطع و صفحات فولادی موجود در بازار، قیمت این محصولات نیز ثابت نیست و تحت تاثیر چندین فاکتور مهم قرار دارد. از آنجایی که جنس این صفحات از فولاد است، بنابراین قیمت آن‌ها با توجه به وزن این محصولات مشخص می‌گردد. همچنین با در نظر داشتن ضخامت و طول این محصولات، شاهد تغییر در وزن آن‌ها هستیم. در هریک از پروژه‌های ساختمانی، نیاز است تا از بیس پلیت‌های مختلفی استفاده شود بنابراین قیمت این محصولات، متفاوت خواهد بود. چنانچه برای پروژه‌های خود نیاز به خریداری انواع بیس پلیت را دارید، کافیست به منظور استعلام قیمت روز و دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در سایت آهن ملت تماس حاصل نمایید. شما کاربران گرامی می توانید جهت استعلام قیمت انواع محصولات فولادی از قبیل قیمت ورق ، قیمت پروفیل و دیگر محصولات فولادی با بخش فروش مجموعه توان کاوش شکیبا از طریق شماره 02167103 تماس حاصل نموده و یا به جداول قیمتی مندرج در وبسایت مراجعه نمایید.

جمع‌بندی

این مقاله از سایت آهن ملت را به بررسی بیس پلیت و کاربرد آن در استقامت ساختمان اختصاص دادیم. همان‌طور که گفتیم، استفاده از این صفحات فولادی که با توجه به شیوه نصب در انواع مختلف بیس پلیت گیردار و بیس پلیت اتصال مفصلی در بازار موجود هستند، نقش مهمی در افزایش استحکام و ایمنی سازه‌ها بر عهده دارند. از‌این‌رو نیاز است تا با در نظر داشتن نیاز پروژه، اقدام به انتخاب بهترین بیس پلیت نمود. در ادامه، در مورد اهمیت شیوه صحیح نصب و اجرای بیس پلیت صحبت کردیم. برای نصب و اجرای این صفحات فولادی، به افراد متخصص نیاز دارید که عملیات را با دقت بالایی اجرا نمایند. بدیهی است که کوتاهی در این زمینه، سبب کاهش استقامت ساختمان و وارد آمدن خسارات جبران‌ناپذیری خواهد شد. امیدواریم مطالب موجود در این مقاله، اطلاعات لازم را در اختیار شما همراهان گرامی قرار داده باشد.

منبع

https://www.sciencedirect.com

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شریعت

سلام
من مدت زیادی بود دنبال یه مقاله خوب و کامل در مورد بیس پلیت میگشتم و بالاخره تو سایت اهن ملت پیدا کردم همونطور که حدس میزدم بسیار وبلاگ خوب و کاملی بود

trackback

[…] مقاله بیس پلیت چیست تمامی اطلاعات لازم در این مورد را گنجانده ایم. جهت […]