آیا میدانید تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه چیست؟ اگر بخواهیم به طور خلاصه به این سوال پاسخ دهیم باید گفت این ورقها از جنبههای مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند که برجستهترین آنها، شیوه تولید این ورقها است. ورق سیاه طی فرایند نورد گرم و ورق روغنی طی فرایند نورد سرد تولید میگردد. اگر میخواهید بدانید که کدام ورق، خواص بهتری دارد و امکان استفاده از آنها در چه کاربردهایی وجود دارد، توصیه میکنیم در ادامه این مقاله همراه سایت آهن ملت باشید.
معرفی ورق سیاه
پیش از آنکه به بررسی تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه بپردازیم لازم است تا به طور جداگانه با این محصولات آشنا شوید. همانطور که گفتیم، برای تولید ورق سیاه از روش نورد گرم استفاده میشود. در طی این فرایند، ورق در دمای بسیار بالا قرار میگیرد و سطح آن به طور مستقیم با دوده تماس پیدا میکند. این دوده با قرارگیری در معرض اکسیژن، سبب تغییر رنگ ورق به رنگ سیاه میگردد. به همین دلیل است که این ورقها، به نام ورق سیاه شناخته میشوند. ورقهای سیاه در دو گریدst37 و st52موجود هستند. لازم به ذکر است که قیمت ورق به ویژگی های مختلف محصول و کارخانه تولیدکننده بستگی دارد.
معرفی ورق روغنی
ورقهای روغنی، به روش نورد سرد تولید میگردند. از آنجایی که این ورقها سطحی با کیفیت و شفاف دارند، از آنها به طور گسترده در صنایع مختلف و ساختمانسازی استفاده میگردد.
در مقایسه با ورق سیاه و به طور کلی محصولات فلزی، این ورق از ظاهری بهتری برخوردار است و طبق استانداردهای ST14 و ST12 تولید میشود. ورقهای روغنی با در نظر گرفتن عملیات حرارتی که روی آن انجام میگیرد و همچنین نوع آلیاژ به کاررفته در تولید آن، در انواع ورق معمولی، ورق نیمه کشش و ورق فوق کشش موجود هستند.
مزایا و معایب ورق سیاه و ورق روغنی
همانطور که مشاهده کردید، ورقهای روغنی و ورقهای سیاه، دو ورق بسیار پرکاربرد هستند که با توجه به ویژگیهای خود، امکان استفاده در صنایع مختلف را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند. پیش از آنکه به بررسی تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه بپردازیم قصد داریم به طور خلاصه، مزایا و معایب هریک از این ورقها را عنوان کنیم.
مزایای ورق سیاه
- برخورداری از مقاومت بالا
- قیمت مناسب در مقایسه با ورق روغنی
- امکان استفاده به منظور تولید محصولات و اجسام فلزی بزرگ
معایب ورق سیاه
- شکل ظاهری نهچندان مناسب
- دقت پایین در ابعاد و برش آن
- ایجاد لایه اکسید روی سطح ورق، پس از تولید
- انعطافپذیری پایین
مزایای ورق روغنی
- ظاهر صاف، صیقلی و براق
- امکان تولید انواع ورق روغنی در ضخامتهای بسیار کم
- دقت بالا در ابعاد و برش آن
- انعطافپذیری مناسب
معایب ورق روغنی
- قیمت ورق روغنی از قیمت ورق سیاه پایین تر است.
- نامناسب بودن به منظور تولید محصولات سنگین فلزی
تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه
ورقهای سیاه و روغنی از جمله ورقهای فولادی بسیار محبوب هستند که از آنها در صنایع مختلف استفاده میگردد. این ورقها از جنبههای مختلفی با یکدیگر دارای تفاوت هستند که در این بخش، به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
فرآیند تولید
همانطور که مشاهده کردید، اولین تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه، شیوه تولید این محصولات است. ورق سیاه به روش نورد گرم تولید میگردد. روش تولید ورق سیاه را به طور خلاصه میتوان قرارگیری اسلب در کوره، عملیات اسید شویی سطح اسلب، نورد گرم خشن و نهایی، خنککاری و در نهایت کلافپیچی دانست.
فرایند تولید ورق روغنی، تا حد زیادی به تولید ورق سیاه شباهت دارد با این تفاوت که مرحله نورد سرد نیز به مراحل قبلی اضافه میشود و پس از کلافپیچی و پیش از عملیات نهایی انجام میگیرد.
سایز و ابعاد
از لحاظ طولی و عرضی، این ورقها، با توجه به ابعاد خط نورد در ابعاد مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند. همچنین برش این ورقها میتواند به صورت شیت یا رول انجام شود. نکته قابل توجه آن است که این ورقها از نظر ضخامت، با یکدیگر تفاوت بسیار مهمی دارند. به بیان دیگر ورقهای روغنی، در مقایسه با ورقهای سیاه، از ضخامت کمتری برخوردار هستند.
مصرفکنندگان و خریداران
ورقهای روغنی و سیاه، دارای ویژگیهای متفاوتی از یکدیگر هستند که سبب میشود تا امکان استفاده از آنها در صنایع متفاوت وجود داشته باشند. به علاوه اینکه، خریداران و مصرفکنندگان این ورقها نیز از یکدیگر متفاوت هستند.
در مواقعی که ظاهر و نمای کار، در اولویت کمتری برای مصرفکننده قرار داشته باشد، افراد تمایل داشته باشند در قسمتهای زیرین کار خود از ورق استفاده کنند، اما استحکام و مقاومت در اولویت کار قرار داشته باشد، مصرفکنندگان تمایل به خرید و استفاده از ورقهای سیاه دارند. به همین دلیل، سازندگان ساختمان، طرفداران پر و پا قرص ورقهای سیاه هستند.
در مقابل، چنانچه مصرفکنندگان تمایل داشته باشند ظاهر کار آنها زیبا، مناسب و صیقلی باشد، ترجیح میدهند تا از ورقهای روغنی برای کار خود استفاده کنند.
کیفیت
یکی دیگر از مواردی که سبب تمایز ورقهای سیاه و روغنی میشود، کیفیت این ورقها است. همانطور که در بخش قبل گفتیم، ورقهای سیاه، ظاهر چندان مناسبی ندارد اما بسیار مقاوم و مستحکم هستند. با این حال، عواملی نظیر استاندارد ساخت، برند تولیدکننده و حتی متریال به کاررفته برای تولید این ورقها، از جمله مواردی هستند که کیفیت ورقها را تحت تاثیر قرار میدهند.
قیمت
از دیگر جنبههای تفاوت این دونوع ورق ، میتوان به قیمت ورق سیاه اشاره کرد. ورقهای سیاه در بازار، قیمت کمتری از ورقهای روغنی دارند که دلیل آن، شکل و ظاهر نامناسب این محصولات است. در مقابل، ورقهای روغنی، سطحی صاف، براق و صیقلی دارند و به دلیل جنس و کیفیت متریال به کاررفته در تولید خود، کیفیت بالایی نیز دارند. به همین دلیل، قیمت این ورقها بالاتر است. اما باید در نظر داشته باشید که تنها در مواردی از این ورقها استفاده کنید که زیبایی ظاهری در اولویت قرار داشته باشد. در غیر اینصورت، میتوانید به منظور کاهش هزینههای تمامشده، ورق سیاه را جایگزین این ورقها کنید.
موارد مصرف
همانطور که تا به این بخش از مقاله مطالعه کردید، ورقهای سیاه و روغنی از جهات بسیاری با یکدیگر تفاوت دارند به همین دلیل، موارد مصرف و کاربرد این ورقها نیز از یکدیگر متفاوت است. در مواقعی که استحکام و مقاومت بالا در اولویت قرار داشته باشد و زیبایی و ظاهر کار چندان مورد توجه نیست، امکان استفاده از ورقهای سیاه وجود دارد. در مقابل، چنانچه زیبایی سطح ظاهری کار، حائز اهمیت باشد، باید به سراغ ورقهای روغنی بروید. در ادامه، شما را با برخی کاربردهای این ورقها آشنا خواهیم کرد:
کاربرد ورق سیاه
- ایجاد مصالح ساختمانی
- ساخت تانکرهای بزرگ
- تولید بدنه خودرو
- صنایع فلزی سنگین
- ساخت مخازن تحت فشار
- کشتیسازی
کاربرد ورق روغنی
- تولید ورق گالوانیزه
- تولید ورق رنگی
- ساخت لوازم خانگی و آشپزخانه
- تولید قطعات خودرو
- تولید انواع پروفیل
- تولید قفسه های فولادی
آنالیز شیمیایی و خواص فیزیکی
ورقهای سیاه و روغنی، هردو در گریدهای مختلفی تولید و به بازار عرضه شدهاند و همانطور که مشاهده کردید، استانداردهای ساخت متفاوتی از یکدیگر دارند.
به عنوان آخرین تفاوت تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه باید به تفاوت در آنالیز شیمیایی و خواص فیزیکی این ورقها اشاره کرد. با توجه به اطلاعات موجود در جداول آنالیز شیمیایی و فیزیکی این ورقها باید گفت در تولید ورقهای سیاه از میزان کربن بیشتری در مقایسه با ورق روغنی استفاده شده است به همین دلیل، این ورقها از استحکام بسیار بالا و در مقابل انعطافپذیری پایینی برخوردار هستند. در مقابل، ورق سرد، درصد افزایش طول بیشتری دارد به همین دلیل است که ورقهای روغنی، به مراتب انعطافپذیرتر از ورقهای سیاه هستند. همچنین ورق سیاه در مقایسه با ورق روغنی، استحکام تسلیم و استحکام کششی نهائی بالاتری دارد.
کلام آخر
در این مقاله از سایت آهن ملت، به بررسی تفاوت ورق روغنی با ورق سیاه از چند جنبه مهم پرداختیم. این تفاوتها سبب شده تا ورقها از لحاظ کاربری نیز با هم متفاوت باشند و از آنها در صنایع مختلف استفاده گردد. ازاینرو، چنانچه قصد خرید این ورقها را داشته باشید، اهمیت دارد تا از مشخصات این ورقها و تفاوتهای میان آنها مطلع شوید. امیدواریم که مطالب این مقاله، اطلاعات مناسبی در مورد این موضوع در اختیار شما همراهان گرامی قرار داده باشد.
خسته نباشین
ممکنه تفاوت های ورق آهنی و ورق سیاه را عنوان بفرمایید
سلام و درود. ورق سیاه به روش نورد گرم تولید میشه و در دمای بسیار بالا از دستگاه نورد خارج میشه و دارای ظاهری مات و تیره هستند. اما ورق آهنی دارای آلیاژهای مختلفی است.
سلام ممکنه بگین که انعطاف پذیری و عمر مفید ورق آهنی بهتر است یا ورق سیاه؟
درود بر شما. ورق های غیر ورق گالوانیزه مثل ورق سیاه بین 2 تا 12 سال عمر مفید دارد. اما ورق های آهنی بسته به آلیاژی که برای تولید آن استفاده شده دارای طول عمر متفاوتی است.
خیلی جامع و کامل موضوع رو به چالش کشیدین ولی هر چی گشتم نتونستم بفهمم که از لحاظ مرغوبیت و دوام و عمر مفید کدوم یک بهتره ورق آهنی یا ورق سیاه ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایین… تشکر.
درود بر شما دوست عزیز، ورق آهنی دارای آلیاژهای مختلفی است که هنگام خرید باید به آلیاژ آن توجه کنید. دوام این محصول هم به آلیاژ آن بستگی دارد.
بیشتر مطالب بخش وبلاگ یا همون مقالات سایتتون رو مطالعه کردم و نکات بسیار خوبی از مطالبتون هر بار دریافت میکنم این مقاله بیشتر از بقیه مقالات دیگتون نظرمو جلب کرد اطاعات ارزشمندی توش گنجانده شده ممنون از نگارنده ش.
ممنونم از شما دوست عزیز
مطلب خیلی خوبی بود و تفاوتها رو بخوبی تفکیک کرده بود در کل بخش مقالات سایتتون پرمحتواست و میشه اطلاعات خوبی ازش درآورد من به این مطلب یک پنج ستاره کامل میدم … منتظر مطالب بعدیتون خواهم موند امیدوارم به این بخش از سایتتون توجه ویژه داشته باشین.
درود بر شما