داشتن اطلاعات جامع از ورق سیاه و گالوانیزه، میتواند باعث شود که خرید مطمئن و لذتبخشی را تجربه کنید، در این نوشتار از آهن ملت به بررسی تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه و مقایسه کامل این دو نوع ورق میپردازیم، همچنین میتوانید از طریق سایت آهن ملت ، قیمت روز این محصولات را بررسی کنید.
ماهیت ورق سیاه
این نوع ورق در دمای بالای 930 درجه تولید شده و با استفاده از روش نورد فشاری، باعث افزایش فرمپذیری ورق میشود. ورق سیاه به دلیل اینکه در دمای بسیار بالا تولید شده، ظاهری مات، مشکی و خشن دارد و وجه نامگذاری ورق سیاه، به همین دلیل است.
ورق سیاه دارای انواع مختلفی است که پرکاربردترین آنها، ورق ST37 و ST52 میباشد. هر کدام از این ورقها به دلیل ترکیبات خاصی که دارند، دارای کاربردهای مختلفی هم هستند، نکته دیگری که باید به آن توجه کنید ابعاد ورق سیاه است، ابعاد این ورق به عواملی مانند رول بودن یا شیت بودن و عرض غلتکهای زمان تولید بستگی دارد. در ادامه برای درک بهتر تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه به بررسی ماهیت ورق گالوانیزه میپردازیم.
ماهیت ورق گالوانیزه
در تولید ورق گالوانیزه، از فلز روی برای افزایش مقاومت و استحکام آن در برابر شرایط خشن محیطی استفاده میشود، برای فرایند گالوانیزاسیون، میتوان از فولاد نورد گرم و همینطور سرد استفاده کرد. ورق گالوانیزه با توجه به ویژگیهایی که بعد از گالوانیزاسیون به دست میآورد مانع از ایجاد زنگزدگی بر روی ورق فولاد میشود، از تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه میتوان به دقت بالا و دقیقتر در ابعاد ورق گالوانیزه اشاره کرد.
برای تولید گالوانیزه، میتوان از دو روش گالوانیزه گرم و الکتروگالوانیزه استفاده کرد که هر کدام دارای ویژگیهای خاص خود است. در بازار ایران، اکثر ورقهای گالوانیزه با استفاده از روش گرم تولید میشود و این روش، کاربرد بیشتری در تولید دارد. در ضمن یادآور میشویم که میتوانید ورق گالوانیزه و همینطور ورق سیاه مورد نیاز خود را از آهن ملت با کیفیت و قیمت تضمینی خریداری کنید. لازم به ذکر است تفاوت قیمت ورق گالوانیزه و سیاه به عواملی از قبیل کارخانه تولیدکننده، نوع ماده اولیه، فرایند تولید و … بستگی دارد.
بررسی تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه
تا اینجای نوشتار تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه به بیان ماهیت هر کدام پرداختیم و در ادامه، به 12 تفاوت این دو ورق اشاره میکنیم.
تفاوت از جهت محصول پایه و ثانویه
ورق فولادی، نوعی مواد اولیه برای ساخت سایر آهن آلات است، ورقهای سیاه و گالوانیزه نیز مانند ورقهای فولادی هستند. ورق سیاه میتواند به عنوان مواد اولیه برای تولید ورق گالوانیزه استفاده شود و این مورد، یکی از تفاوتهای ورق سیاه و گالوانیزه است.
روش تولید
کارخانهها میتوانند برای تولید گالوانیزه از روشهای متفاوتی مانند نورد سرد و نورد گرم استفاده کنند ولی تولید ورق سیاه فقط با استفاده از روش نورد گرم، امکانپذیر است.
مدت زمان تولید ورق سیاه و گالوانیزه
از میان تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه، میتوان به مدت زمان تولید اشاره کرد، تولید ورق گالوانیزه با سرعت بیشتری انجام میشود ولی فرایند تولید ورق سیاه زمان بر است.
مقاومت در برابر خوردگی
ورق سیاه هم در مانند ورق گالوانیزه در برابر خوردگی و زنگ زدگی، مقاوم است ولی درجه مقاومت این دو باهم قابل مقایسه نیست، ورق سیاه نسبت به گالوانیزه مقاومت کمتری دارد، گالوانیزه نسبت به سایر رقبای خود، در مدت زمان بیشتری خاصیت زنگ زدگی خود را از دست میدهد. گالوانیزه حتی در صورت خراشیدگی نیز، مقاومت بالای خود را حفظ میکند، بعضی از ورقهای گالوانیزه نیز در صورتی که رنگآمیزی شده باشند از ورق گالوانیزه معمولی نیز مقاومت بسیاری بیشتری از خود نشان میدهند.
طول عمر ورق سیاه و گالوانیزه
ورق گالوانیزه با پوشش روی پوشیده شده است که به آن مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی و خوردگی میدهد. این امر باعث میشود که ورق گالوانیزه عمر طولانی تری نسبت به ورق سیاه داشته باشد. طول عمر ورق گالوانیزه بسته به عوامل مختلفی مانند محیطی که از آن استفاده می شود، ضخامت ورق گالوانیزه و کیفیت پوشش روی متفاوت است. در محیط های خشک و بدون رطوبت، ورق گالوانیزه می تواند تا 70 سال دوام بیاورد. در محیط های مرطوب و دارای رطوبت بالا، طول عمر ورق گالوانیزه کاهش می یابد و معمولاً بین 20 تا 30 سال است.
ضخامت ورق گالوانیزه نیز بر طول عمر آن تأثیر می گذارد. ورقهای گالوانیزه با ضخامت بیشتر، مقاومت بیشتری در برابر زنگ زدگی و خوردگی داشته و همینطور عمر طولانیتری دارند. کیفیت پوشش روی نیز بر طول عمر ورق گالوانیزه تأثیر می گذارد.
تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه از لحاظ شکل ظاهری ورق
یکی دیگر از تفاوت های ورق سیاه و گالوانیزه، مربوط به شکل ظاهری است که میتوانید این دو ورق را از هم تشخیص دهید، ورق سیاه به دلیل وجود اکسید آهن در سطح خود، ظاهری مشکی و تیره دارد. اکسید آهن یک لایه محافظتی برای ورق سیاه ایجاد میکند که تا حدی از آن در برابر خوردگی و زنگ زدگی محافظت میکند.
ورقهای گالوانیزه دارای رنگ نقرهای هستند. این رنگ به دلیل وجود پوشش روی در سطح ورق گالوانیزه است. پوشش روی یک لایه محافظتی بسیار قوی برای ورق گالوانیزه ایجاد میکند که مقاومت آن را در برابر خوردگی و زنگ زدگی به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. تفاوت در ظاهر و رنگ ورقهای گالوانیزه و ورقهای سیاه میتواند در انتخاب ورق مناسب برای کاربردهای مختلف تأثیرگذار باشد. به عنوان مثال، ورقهای سیاه معمولاً برای کاربردهایی استفاده میشوند که نیاز به ظاهری مات و سیاه دارند مانند: ساخت قطعات صنعتی، ساخت قفسه و باکس، ساخت مبلمان.
کاربرد ورق سیاه و گالوانیزه
ورق سیاه به دلیل ویژگیهای خاص خود در صنایع خاص مانند کشتیسازی، ساختمانی و نفت و گاز استفاده میشود، از کاربردهای ورق سیاه میتوان به ساخت انواع قوطی و پروفیل ساختمانی و صنعتی، ساخت انواع ابزار آلات و ماشینآلات کشاورزی و صنعتی، ساخت برخی از قطعات کلیدی خودرو، تولید انواع مخازن سوخت یا سایر مخازن در کشتیها، ساخت سقف و دیوار ساختمانها اشاره کرد.
در مقابل، ورق گالوانیزه نیز به دلیل مقاومت بالایی که در برابر زنگزدگی دارد، در صنایعی که در معرض رطوبت و آب هستند، استفاده میشود. این ورق همچنین در صنایعی که نیاز به ظرافت و زیبایی دارند، مانند صنعت لوازم خانگی و ساختمانسازی، کاربرد دارد.
از کاربرد ورق گالوانیزه میتوان به ساخت سقف و دیوار ساختمانها، ساخت لولههای آب و فاضلاب، ساخت ناودانها، ساخت کابینتهای آشپزخانه، ساخت در و پنجره، ساخت انواع قفسه و سبد اشاره کرد.
تفاوت در ابعاد ورق سیاه و گالوانیزه
میتوانیم بگوییم از لحاظ تنوع در ابعاد، ورق سیاه برتری بیشتری نسبت به گالوانیزه دارد، دلیل این تفاوت در تنوع سایز و ابعاد ورق سیاه و ورق گالوانیزه، نحوه تولید آنها است. ورق سیاه در فرآیند نورد گرم تولید میشود و در این فرآیند، ورق آهن در دمای بالا به شکل دلخواه در میآید. این فرآیند امکان تولید ورق در ابعاد و ضخامتهای مختلف را فراهم میکند، ورق گالوانیزه نیز در فرآیند نورد گرم و سرد تولید میشود، اما یک لایه روی بر روی آن اندود میشود. این فرایند تولید، پیچیدگی بیشتری نسبت فرایند تولید ورق سیاه دارد و محدودیتهایی را در تنوع سایز و ابعاد ورق ایجاد میکند.
قابلیت جوشپذیری
یکی دیگر از تفاوت های ورق سیاه و گالوانیزه در نحوه جوشکاری است، با توجه به ساختار و ویژگیهای ورق سیاه، فرایند جوشکاری به آسانی انجام میشود ولی در مقابل، جوشکاری گالوانیزه داری سختیهایی است. یکی از این چالشهای جوشکاری گالوانیزه، ذوب شدن فلز روی است. فلز روی در دمای ۱۵۶۵ درجه سانتیگراد ذوب میشود. در هنگام جوشکاری، اگر دمای ذوب روی به این مقدار برسد، فلز روی ذوب شده و از محل جوشکاری خارج میشود که این امر باعث کاهش کیفیت جوش خواهد شد.. چالش دیگر جوشکاری ورق گالوانیزه، تولید گازهای سمی است. در هنگام جوشکاری، فلز روی با اکسیژن موجود در هوا واکنش میدهد و گازهای سمی مانند بخارات روی و دیاکسید گوگرد تولید میکند. این گازها برای سلامتی انسان مضر هستند و باید در هنگام جوشکاری ورق گالوانیزه، از تجهیزات ایمنی مناسب استفاده شود.
برای کاهش چالشهای جوشکاری ورق گالوانیزه، از روشهای مختلفی استفاده میشود. یکی از این روشها، استفاده از الکترودهای مخصوص ورق گالوانیزه است. این الکترودها حاوی ترکیباتی هستند که از ذوب شدن فلز روی جلوگیری میکنند. روش دیگر، استفاده از گاز محافظ است. گاز محافظ مانند آرگون، در اطراف محل جوشکاری قرار میگیرد و از واکنش فلز روی با اکسیژن جلوگیری میکند.
استحکام ورق سیاه و گالوانیزه
اگر نیاز به ورقی با استحکام بالا دارید ورق گالوانیزه نسبت به ورق سیاه، انتخاب بهتری است. به طور کلی استحکام کششی ورق سیاه، 47 کیلوگرم بر مترمربع و استحکام خمشی، 31 کیلوگرم بر متر مربع است اما ورق گالوانیزه دارای استحکام کششی 52 تا 61 و استحکام خمشی 48 تا 56 است. پس ورق گالوانیزه دارای استحکام کششی و خمشی بیشتری نسبت به ورق سیاه است که به دلیل وجود پوشش روی بر روی ورق گالوانیزه است. فلز روی یک فلز مقاوم است که به افزایش استحکام ورق کمک میکند.
تفاوت در وزن ورق سیاه و گالوانیزه
یکی دیگر از تفاوت های ورق سیاه و ورق گالوانیزه در وزن این دو ورق است، وزن گالوانیزه بین 12 تا 36 کیلوگرم بر مترمربع و وزن ورق سیاه بین 3 تا 34 کیلوگرم بر متر مربع است. وزن ورق گالوانیزه و ورق سیاه با ابعاد یکسان، متغیر است، این موضوع به دلیل وجود روی در گالوانیزه است که وزن حجمی کمتری دارد.
قیمت ورق سیاه و گالوانیزه
یکی از علتهای اصلی تفاوت در قیمت این دو ورق، مربوط به فرایند تولید است، در تولید گالوانیزه از ماده روی استفاده میشود و به همین دلیل از قیمت بیشتری برخوردار است، شما میتوانید از طریق سایت آهن ملت، قیمت روزانه ورق را بررسی کرده و در بهترین زمان ممکن اقدام به خرید کنید.
سخن نهایی
در این نوشتار از آهن ملت به بررسی تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه پرداختیم تا بتوانید با توجه به ویژگیهای هر کدام، بهترین ورق را برای پروژه خود خریداری کنید. ما در شرکت آهن ملت، ورق سیاه و گالوانیزه را با کیفیتهای فوق العاده بالا و استاندارد عرضه میکنیم که میتوانید با خیالی آسوده خرید خود را انجام دهید، همچنین خرید انواع آهن آلات به صورت اعتباری هم امکان پذیر است، برای اطلاع از شرایط خرید اعتباری با کارشناسان ما در تماس باشید.
سوالات متداول
- نحوه جوشکاری ورق سیاه و گالوانیزه چگونه است؟ جوشکاری ورق سیاه نسبت به ورق گالوانیزه آسانتر است. این امر به دلیل عدم وجود پوشش روی بر روی ورق سیاه است.
- قیمت ورق سیاه و گالوانیزه چقدر است؟ قیمت ورق سیاه و گالوانیزه به عوامل مختلفی مانند ضخامت ورق، عرض ورق، طول ورق و نوع پوشش ورق بستگی دارد. به طور کلی، ورق گالوانیزه گرانتر از ورق سیاه است. این امر به دلیل وجود پوشش روی بر روی ورق گالوانیزه است.
کاربردی کوتاه مفید ولی پر از نکات آموزشی … اینا رو گفتم که بگم این مقاله آمیزه و ترکیبی از این چهار ویژگی بود … کاملا له تفاوت ورق سیاه و گالوانیزه واقف شدم از نگارنده مطلب کمال تشکر رو دارم مقالات سایتتون بسیار کاربردین تشکر از مجموعه خوبتون.
درود بر شما دوست عزیز. ممنون از همراهیتون