وبلاگ

فرایند تولید ورق گالوانیزه + بررسی روش‌های ساخت + معایب و مزایا

فرایند تولید ورق گالوانیزه

ورق‌های گالوانیزه از پرکاربردترین ورق‌های فولادی در صنعت محسوب می‌شوند، به همین دلیل به احتمال زیاد شما قصد خرید این نوع از ورق‌های فولادی را دارید و درباره فرایند تولید ورق گالوانیزه کنجکاو هستید، در این نوشتار از آهن ملت به بررسی کامل تولید ورق گالوانیزه می‌پردازیم.

ورق گالوانیزه چطور تعریف می شود؟

قبل از اینکه به توضیح کامل فرایند تولید ورق گالوانیزه بپردازیم بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که ورق گالوانیزه چیست؟

به صورت دقیق و مختصر، این ورق‌های فولادی برای افزایش استحکام و جلوگیری از زنگ‌زدگی، طی فرایندی به نام گالوانیزاسیون با فلز روی پوشانده می‌شود، به همین دلیل است که این ورق در صنایع مختلفی از جمله پتروشیمی، خودروسازی و ساخت سیلو کاربرد دارد.

چرا ورق های فولادی گالوانیزه می شوند؟

گالوانیزه سازی یک روش فوق العاده کاربردی برای جلوگیری از آسیب دیدن فلز است. در این روش، ورق فولادی در استخری از محلول روی قرار می‌گیرد و این کار باعث ایجاد یک لایه نازک از روی بر روی فلز می‌شود که قابلیت حفاظت از فلز را در برابر عوامل آسیب زننده مانند رطوبت، آب و آلودگی شیمیایی ایفا می‌کند.

این لایه از روی، به عنوان یک لایه محافظ عمل می‌کند و از اکسید شدن و زنگ زدگی فلز جلوگیری خواهد کرد. با ایجاد این لایه، فلز دارای مقاومت بیشتری در برابر زنگ زدگی و پوسیدگی می‌شود. لازم به ذکر است کابرد ورق گالوانیزه با توجه به نوع آن مشخص می شود.

استفاده از فولاد گالوانیزه به جای فولاد ضد زنگ آستنیتی یا آلومینیوم به دلیل قیمت مناسب‌تر و قابلیت حفاظت مشابه بسیار مرسوم است. همچنین، فولاد گالوانیزه در برابر ضربه و خراش‌ها نیز مقاومت بیشتری دارد. به همین دلیل، در بسیاری از صنایع مانند ساختمان‌سازی، خودروسازی و صنایع دریایی از فولاد گالوانیزه استفاده می‌شود.

روش های مختلف گالوانیزه کردن فلز

برای اینکه ورق فولادی بتواند استحکام بیشتری به دست آورد، می‌تواند در طی فرآیندهای مختلفی، به این استحکام برسد که در ادامه به هر کدام از این روش‌ها اشاره می‌کنیم.

گالوانیزه کردن فلز به روش گرم

اولین قدم در فرایند تولید ورق گالوانیزه به وسیله این روش، پاکسازی ورق از آلودگی و کثیفی‌های موجود است، این کار باعث ایجاد عمل گالوانیزاسیون به صورت حرفه‌ای و باکیفیت می‌شود.

همچنین به وسیله حرارت هم می‌توان باقیمانده آلودگی را از بین برد، بعد از پاکسازی کامل، ورق مورد نظر در حوضچه‌ای از روی قرار می‌گیرد تا پیوند متالورژیکی ایجاد شود. دمای ماده روی به حدود 450 درجه سانتیگراد می‌رسد، همچنین بعد از اینکه ورق فولادی از حمام روی خارج شد، با اکسیژن موجود در هوا واکنش می‌دهد و اکسید روی به وجود می‌آید.

بعد از تشکیل اکسید روی، با دی‌اکسید کربن هم یک واکنش ثانویه‌ای می‌دهد و لایه محافظتی کربنات روی تشکیل می‌شود.

البته باید توجه داشت که در این روش ممکن است فرایند گالوانیزه کردن، به صورت ناهموار انجام شود ولی از مزایای این روش می‌توان به سرعت بالا و هزینه مناسب اشاره کرد.

الکتروگالوانیزاسیون

در این روش از فرایند تولید ورق گالوانیزه، خبری از استخر روی نیست و به جای آن از یک محلول الکترولیتی و جریان الکتریکی استفاده می‌شود تا یون‌های روی به صورت کامل به ورق فولادی انتقال یابد. همچنین می‌توان برای تولید ورق گالوانیزه استاندارد و باکیفیت، پالاینده دانه‌ای هم محلول اضافه کرد یا فرایند گالوانیزاسیون به صورت یکنواخت انجام شود.

از مزایای این روش می‌توان به یکنواخت بودن پوشش روی اشاره کرد ولی پوشش ایجاد شده ممکن است دارای ضخامت و استحکام کمتری نسبت به روش قبلی داشته باشد.

استفاده از روش گالوانیزه سازی فابریک

در یکی دیگر از روش‌های فرایند تولید ورق گالوانیزه می‌توان این روش استفاده کرد که ابتدا ورق فولادی از هرگونه آلودگی و روغن پاکسازی می‌شود. سپس ورق به طور کامل به آب شستشو می‌شود تا هرگونه گرد و غبار و ذرات روی آن از بین برود. سپس ورق در حوضی از روی مذاب قرار می‌گیرد. روی مذاب شامل روی خالص است که در دمای بالا ذوب شده است.

ورق وارد حوض شده و در آن به طور کامل غوطه ور می‌شود. در این مرحله، روی ذوب شده به سطح ورق متصل می‌شود، این فرایند به عنوان تشکیل پوشش روی معروف است.

سپس ورق از حوض خارج می‌شود و به طور متناوب در حوض‌های شستشو قرار می‌گیرد تا هرگونه روی اضافی و آلودگی از روی آن خارج شود. در نهایت، ورق به خشک کن های گرم می‌رود تا روی آن خشک شده و پوشش نهایی را تشکیل دهد.

فرایند گالوانیزه سازی فابریک می‌تواند برای تولید انواع محصولات فولادی با استفاده از ورق های با ضخامت‌های مختلف استفاده شود. این روش به عنوان یک روش مقرون به صرفه و کارآمد برای ایجاد پوشش روی بر روی ورق های فولادی استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از روش گالوانیزه سازی فابریک

در گالوانیزه سازی فابریک، ورق فولادی به طور کامل در حوض روی مذاب غوطه ور می‌شود، به همین دلیل پوشش روی به طور یکنواختی به سطح ورق چسبیده و همه قسمت‌های آن را پوشش دهد، ولی در گالوانیزه گرم پوشش روی در ورق گالوانیزه به صورت غیر یکنواخت ایجاد می‌شود.

 فرایند گالوانیزه سازی فابریک سریعتر و کارآمدتر از گالوانیزه سازی گرم است. در این روش، نیازی به تمیز کردن ورق فولادی قبل از گالوانیزه سازی وجود ندارد و همچنین نیازی به بخش‌های خنک کننده بعد از گالوانیزه سازی نیست که باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه تولید می‌شود.

 فرایند گالوانیزه سازی فابریک می‌تواند بر روی انواع محصولات فولادی با ضخامت‌های مختلف اعمال شود که می‌توان متناسب با نیازهای مختلف، تولیدات متنوعی را انجام داد.

معایب روش گالوانیزه سازی فابریک

در برخی موارد، ممکن است بخش‌هایی از ورق فولادی در این روش، به صورت کامل گالوانیزه نشود، به همین دلیل ممکن است که مجدد مجبور به انجام فرایند گالوانیزاسیون در آن قسمت‌ها شوید.

 در گالوانیزه سازی فابریک، پوشش روی معمولاً نسبتاً نازک‌تر از گالوانیزه سازی گرم است. این موضوع می‌تواند در برخی موارد باعث کاهش مقاومت به خوردگی و عدم پایداری طولانی مدت ورق گالوانیزه شود.

 در گالوانیزه سازی فابریک، دمای روی مذاب معمولاً پایین‌تر از گالوانیزه سازی گرم می‌باشد که  ممکن است باعث کاهش قدرت چسبندگی و پایداری ورق شود.

در مجموع، فرایند گالوانیزه سازی فابریک به عنوان یک روش مقرون به صرفه و کارآمد برای پوشش روی ورق فولادی استفاده می‌شود. با این حال، نیاز است تا محدودیت‌ها و نکات مربوط به پوشش ناقص و ضخامت کمتر پوشش روی را در نظر گرفت و در صورت لزوم، اقدامات تکمیلی صورت بگیرد.

استفاده از روش گالوا نیلینگ در فرایند تولید ورق گالوانیزه

در فرایند تولید ورق گالوانیزه می‌توان از این روش هم استفاده کرد که به صورت ترکیبی از آنیلینگ و گالوانیزه گرم استفاده می‌شود. بعد از انجام این روش، پوششی به رنگ خاکستری مات بر روی ورق فولادی شکل می‌گیرد. ورقی که فرایند تولید آن به روش گالوا نیلینگ است برای جوشکاری، کاربرد بسیار مناسبی دارد و در حین رنگ‌آمیزی هم چسبندگی فوق العاده‌ای دارد.

مقدار مصرف روی جهان در فرایند گالوانیزاسیون

طبق آخرین آمارها سالیانه 11 میلیون تن وری در دنیا مصرف شده  و می‌توان گفت در واقع پنجاه درصد از تولید سالانه روی، یا تقریباً 5.5 میلیون تن روی، برای گالوانیزه کردن از فولاد استفاده می شود، سایر مصارف روی هم شامل استفاده در اکسید روی، و سایر آلیاژهای پایه است.

بهترین فرایند تولید ورق گالوانیزه چیست؟

توجه داشته‌ باشید که در هر کدام از روش‌های تولید فرایند ورق گالوانیزه، ویژگی نهایی محصولات متفاوت خواهد بود، پس باید با توجه به نوع نیاز خود، بتوانید بهترین ورق را انتخاب کنید. در اکثر کارخانه‌ها، استفاده از روش گالوانیزه گرم در تولید ورق گالوانیزه استفاده می‌شود، این روش به دلایلی مانند سرعت بالای تولید، هزینه کمتر و فرایند ساده‌تر، طرفداران زیادی دارد.

سخن نهایی

همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم، نتیجه نهایی هر کدام از روش‌های فرایند تولید ورق گالوانیزه متفاوت خواهد بود، به همین دلیل خرید این نوع ورق‌ها با توجه به کاربرد شما، بسیار اهمیت دارد، در ضمن توجه داشته باشید که آهن ملت محصولات متنوعی از جمله پروفیل، تیرآهن، لوله، میلگرد و انواع ورق‌ گالوانیزه مختلف را عرضه می‌کند.

برای اینکه بتوانید بهترین خرید را با توجه به نیاز خود انجام دهید، کارشناسان ما در آهن ملت آماده ارائه مشاوره رایگان به شما هستند، برای اینکه بتوانید خرید مطمئن و ایمنی را داشته باشید فرصت را از دست ندهید و از طریق راه‌های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

سوالات متداول

هر کدام از فرایندهای ورق گالوانیزه برای چه کاربردی مناسب هستند؟

برای اینکه اطلاعات جامعی درباره این موضوع و قیمت ورق گالوانیزه به دست آورید و مشاوره اختصاصی را دریافت کنید، می‌توانید با شماره 02167103 تماس بگیرید.

برای خرید مطمئن ورق گالوانیزه از کجا اقدام کنیم؟

اگر قصد دارید بهترین و ایمن‌ترین خرید خود را انجام دهید می‌توانید بعد از تماس با کارشناسان آهن ملت و دریافت اطلاعات و مشاوره کامل، محصولات مورد نیاز خود از جمله ورق گالوانیزه را از ما تهیه کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها