فولاد، یکی از مقاومترین فلزهایی است که از آن در طیف وسیعی از صنایع استفاده میشود. برای تولید این فلز، روش بسیار سادهای وجود دارد. در این روش، آهن مذاب و گداخته، به درون کوره تبدیل ریخته و سپس اکسیژن و هوای گرم بر روی آن دمیده میشود. در این حالت، بخش قابل توجهی از کربن موجود در آن سوخته که سبب تبدیل آهن به فولاد میشود. نکته قابل توجه آن است که میزان کربن موجود در فولاد، فلزهای آلیاژدهنده در آن و عملیاتی حرارتی که بر روی آن انجام گرفته است میتوانند خواص فولاد را مشخص کنند. در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید چرا که قصد داریم به معرفی فولاد CK45 بپردازیم.
آشنایی با فولاد CK45
اگر بخواهیم به زبان ساده به معرفی این فولاد بپردازیم باید گفت این محصولات از نوع فولادهای غیر آلیاژی هستند و به خانواده فولادهای قابل عملیات حرارتی تعلق دارند. همچنین فولاد CK45 از نوع فولادهای متوسط کربن و ترکیبات شیمیایی آن شامل ۰.۴۵ کربن، ۰.۲۵ سیلیسیم و ۰.۶۵ منگنز است. این فولاد که با نامهای V945 ، 1060 و C60 نیز در بازار شناخته میشود، در شرایط آبدهی، برگشتدهی و یکنواختسازی مورد استفاده قرار میگیرد و عملیات فورجینگ بر روی آن در دمای ۷۰۰ تا ۶۵۰ آنیل و در دمای ۸۵۰ تا ۱۱۰۰ انجام میشود.
فولاد CK45، مشخصات و مزایای زیادی دارد که از میان مهمترین آنها میتوان به مقاومت و استحکام عالی در برابر اصطکاک و ضربه اشاره کرد. همچنین از این فولاد برای تولید ابزارهای خاکورز نیز استفاده میشود که دلیل این امر، مقاومت بالای آن در برابر ضربه و سایش است. در کنار این مزایا، فولاد CK45 دارای معایبی همچون کم بودن میزان کروم است که سبب میشود تا مقاومت آن در برابر خوردگی و زنگزدگی کم باشد. هرچند که کارخانجات مختلفی در کشور در زمینه تولید فولاد CK45 فعالیت دارند با این حال، بخش قابل توجهی از این محصولات در بازار، از نوع وارداتی هستند.
بررسی کاربردهای ورق CK45
در دنیای امروز، نمیتوان اهمیت استفاده از محصولات فولادی را در صنایع مختلف نادیده گرفت. ورق و فولاد CK45 از این دسته محصولات هستند که با توجه به ویژگیها و مزایایی که دارند، امروزه در طیف وسیعی از صنایع متنوع مورد استفاده قرار میگیرند. بخشی از کاربردهای این محصول شامل موارد زیر هستند:
- قابل استفاده در شرایط دمایی بسیار گرم یا بسیار سرد هستند.
- قابل استفاده در شرایطی که نیاز به استحکام بالا وجود داشته باشد.
- ساخت و تولید مخازن تحت فشار
- امکان استفاده در صنایع دریایی به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی ناشی از نمک
- امکان استفاده در شرایط مرطوب و محیطهای خارجی به دلیل مقاومت بالا در برابر خورندگی هوا و زنگزدگی
- صنایع عمرانی، شهرسازی، راهسازی و ساخت پل
- ساخت ابزار و قطعهسازی
- صنایع هواپیمایی
- امکان استفاده در محیطهای اسیدی به دلیل سختی و مقاومت بالا
نگاهی به مهمترین خواص مکانیکی فولادCK45
همانند تمامی محصولات فولادی، فولاد CK45 دارای خواص مکانیکی و عناصری شیمیایی است که در این بخش قصد داریم آنها را بررسی کنیم. خواص مکانیکی مهم این فولاد شامل موارد زیر هستند:
- استحکام کششی: ۵۸۵ مگاپاسکال
- نسبت پویسون: ۲۹
- دما سختی:۸۲۰ تا ۸۶۰ درجه سانتیگراد
- دمای آنیلینگ: ۶۵۰ تا ۷۰۰ درجه سانتیگراد
- دمای آهنگری: تا ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد
- افزایش طول: ۴ تا ۱۷ درصد
همچنین ترکیبات شیمیایی موجود در این فولاد نیز شامل موارد زیر هستند:
- کربن: 0.45 درصد
- منگنز: 0.65 درصد
- سیلیسیوم: 0.25 درصد
- فسفر: کمتر از 0.035 درصد
- دیگر عناصر: Pb
معرفی میلگرد CK45
میلگرد CK45 یکی از میلگردهای پرمصرف در بازار به شمار میرود که دلیل این امر، قابلیت ماشینکاری و کشش عالی آن است. برای رسیدن میلگرد به ویژگیهای مکانیکی خاص نیاز است تا آن را تحت عملیات حرارتی قرار داد. نکته قابل توجه آن است که حرارتدهی میلگرد قبل و بعد از عملیات جوشکاری، این محصول را برای عملیات جوشکاری، کاملا آماده میسازد. به شما کاربران گرامی توصیه می کنیم جهت استعلام قیمت انواع محصولات فولادی از جمله قیمت ورق ، قیمت پروفیل و … با شماره 02167103 تماس حاصل نموده و یا به جداول قیمتی مندرج در وبسایت آهن ملت مراجعه نمایید. همکاران ما آماده پاسخگویی به سوالات شما کاربران گرامی هستند.
همچنین از آنجایی که این میلگرد، حاوی میزان درصد کربن بسیار بالایی است بنابراین شاهد استحکام و سختی بینظیر آن هستیم. چنین ویژگیهایی سبب شده تا این میلگرد، مورد توجه خریداران و صنعتگران مختلف قرار گیرد.
جوشکاری فولاد CK45
همانطور که گفتیم، این میلگرد حاوی درصد بالای کربن (0.45 درصد) است به همین دلیل، مناسب عملیات جوشکاری نیست اما امکان آمادهسازی آن برای عملیات جوشکاری از طریق حرارتدهی میلگرد وجود دارد. اگر در ساخت بنا، قصد اتصال میلگردها به یکدیگر را داشته باشیم و بخواهیم به طور مداوم عملیات جوشکاری را انجام دهیم، در این حالت بهترین گزینه، میلگردهای ST37 هستند. دلیل این امر، پایین بودن میزان کربن در این میلگردها است.
زمینههای متالورژیکی، ساخت سازههای الکتریکی، صنایع نظامی به منظور ساخت تجهیزات نظامی، مکانیکی و ساخت قطعات خودرو در صنعت خودروسازی، بخشهایی از کاربرد میلگرد CK45 هستند. دلیل این کاربرد گسترده از این میلگرد، مقاومت بالای کششی و سایشی است.
میلگرد CK35، یکی دیگر از انواع میلگرد است. هرچند که این میلگرد به میلگرد CK45 شباهت دارد اما نرمی بیشتر و کاربرد متفاوتی در مقایسه با آن دارد.
آبکاری فولاد CK45
به منظور جلوگیری از سایش یا زنگزدگی این نوع از فولادها، میتوان از روشهای پوششدهی استفاده کرد. آنچه سبب شده تا فولاد CK45، در برابر خوردگی و زنگزدگی، چندان مقاوم نباشد، کمبود عنصر کروم در ساختار آن است. انجام عملیات آبکاری این فولاد با استفاده از پوشش کروم سخت، سبب میشود تا مقاومت این فولاد، به میزان قابل توجهی در برابر سایش افزایش یابد.
مقایسه میلگرد CK45
در این بخش، قصد داریم فولاد CK45 را با فولادهایCK60 ، MO40 و ST52 مقایسه کنیم.
CK45 و CK60، تفاوتها و شباهتها
این دو فولاد، از بسیاری از جهات به یکدیگر شباهت دارند اما تفاوت آنها، تنها در میزان عنصر کروم موجود در آنهاست. فولادCK60، حاوی 0.4 کروم و فولاد CK45فاقد کروم است. همچنین این دو فولاد از نظر سختی نیز با یکدیگر متفاوت هستند. سختی فولاد CK60 و CK45 به ترتیب 241 و 207 برینل است.
CK45 و MO40 ، تفاوتها و شباهتها
هردو فولاد، به خانواده فولادهای عملیات حرارتی تعلق دارند و دمای فورجینگ آنها (۸۵۰ – ۱۰۵۰ درجه سانتیگراد) نیز یکسان است.
تفاوت این دو فولاد را باید در عناصر این دو دانست. برای مثال، همانطور که گفتیم، CK45 فاقد عنصر کروم اما MO40، حاوی عنصر کروم است. همچنین MO40 فاقد عنصر نیکل است اما در CK45، مقداری از عنصر نیکل قابل مشاهده است. از نظر سختی نیز، CK45 با سختی 207 برینل، از MO40 با سختی 197 برینل، سختتر است.
CK45 و ST52 ، تفاوتها و شباهتها
این دو نوع از فولاد، از نظر تفاوت در وجود عناصر مختلف قابل مقایسه هستند. فولاد ST52 فاقد عناصر مولبیدن، کروم و نیکل است این در حالیست که CK45 این عناصر را در ساختار خود دراد.
با این وجود، شباهتهای زیادی میان این محصولات وجود دارد. برای مثال، هر دو فولاد، به دلیل مقاومت بالا در برابر سایش، امکان استفاده در تولید ماشینآلات را دارند. همچنین از آنها در مقاطع ورقی به راحتی میتوان در ساختمانسازی استفاده نمود. هر دو میلگرد CK45 و ST52 از جمله میلگردهای پرمصرف در بازار شناخته میشوند با این تفاوت که در مقطع لوله، امکان تولید فولاد CK45 وجود ندارد.
جمعبندی
در این مقاله از سایت آهن ملت، به معرفی فولاد CK45 پرداختیم. این محصول، یکی از انواع فولاد پرمصرف در صنایع مختلف و حساس از جمله خودروسازی، صنایع نظامی، دریایی، صنایع عمرانی، شهرسازی، راهسازی و ساخت پل به شمار میرود که دلیل این امر، ویژگیها و مزایای بیشمار این فولاد است. در ادامه، به بررسی این فولاد پرکاربرد با محصولات مختلف از جمله CK60، MO40 و ST52 پرداختیم. امیدواریم که مطالب این مقاله، برای شما خواننده گرامی مفید واقع شود.
مشاهده منبع انگلیسی
سلام من قصد خرید فولاد CK45 رو داشتم ولی فکر میکردم اشنایی کاملی نداشتم و این مقالات خیلی کامل بودن و تو خرید این محصول خیلی کمکم کرد ممنون از شما
درود بر شما
این مقاله درمورد معرفی فولاد CK45 هست و باید به نویسنده این مقالات خسته نباشید بگم بسیار اموزنده و کامل
درود بر شما
مطلبی که قرار دادین میتونه مرجع بسیار خوبی باشه برای آندسته از افرادی که مثل من قصد خرید اینوع محصولات رو دارن … تشکر فراوان از سایت خوب آهن ملت.
درود بر شما
اطلاعات بسیار خوبی در مورد فولاد ck45 ارائه شده من واقعا نکات خیلی خوبی ازش یاد گرفتم جامعیت متن در این مورد بخصوص قابل تقدیره و یک تشکر ویژه باید داشت از نگارنده متن.