وبلاگ

فولاد MO40 چیست ؟ (بررسی ویژگی ها و مشخصات فولاد MO40 به طو کامل )

فولاد MO40 چیست

فولادهای آلیاژی امروزه در انواع و به شکل‌های مختلفی توسط کارخانجات مختلف، تولید و به بازار عرضه می‌شوند. هریک از این محصولات، با توجه به نوع عناصر و آلیاژهای خود، دارای مشخصات منحصربه‌فردی هستند. فولاد  MO40محصولی است که به دلیل دارا بودن مزایا و مشخصات خاص ، در ساخت تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تیر، چرخ‌دنده، ستون و… از جمله این تجهیزات صنعتی هستند که در معرض حرارت بالا و فشار قرار دارند. به همین دلیل از این فولاد آلیاژی مولیبدن کروم‌دار استفاده می‌گردد. در ادامه این مقاله همراه سایت آهن ملت باشید تا به بررسی فولاد MO40، کاربردها و ترکیبات شیمیایی آن بپردازیم.

فولاد MO40 چیست ؟

همان‌طور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم، فولاد MO40 از نوع فولادهای آلیاژی کروم‌دار مولیبدن به شمار می‌رود. به همین دلیل در صنایعی که نیاز به تحمل فشار، حرارت یا ضربه وجود دارد، به طور گسترده از این نوع فولاد استفاده می‌گردد. این محصول خواص و مزایای بیشماری دارد که اگر بخواهیم به طور خلاصه آن‌ها را بررسی کنیم، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  1. شکل‌‌پذیری مطلوب
  2. استحکام تسلیم
  3. استحکام کششی بالا
  4. دوام و استحکام عالی
  5. هدایت گرمایی
  6. ضد خوردگی و زنگ (فولاد ضد زنگ)

مواردی که به آن‌ها اشاره شد، تمامی خواص این فولاد نیستند و تنها بخشی از مهم‌ترین خواص فولاد  MO40به شمار می‌روند. فولاد  MO40 به خانواده فولادهای مقاوم به حرارت تعلق دارند و از نوع فولادهای کم‌آلیاژ به شمار می‌روند. بنابراین این محصولات، از کیفیت بسیار زیادی برخوردار است که مقاومت بالا و توان کششی زیادی نیز دارد.

نکته بسیار مهم در مورد این نوع از فولادها، ذوب ضخامت کامل این محصولات است بنابراین این ویژگی نیز گواه کیفیت بالای این فولاد است. در کنار این مزیت باید گفت از این محصول، به صورت گسترده در کاربردهایی که توان کششی و مقاومت به سختی زیاد در اولویت قرار داشته باشد استفاده می‌گردد که دلیل این امر، سختی بالای فولاد  MO40است.

فولاد MO40 چه کاربردی دارد؟

همان‌طور که در ابتدای این مقاله اشاره شد، از این نوع فولاد در ساخت چرخ‌دنده، تیر، ستون و… استفاده می‌شود. این فولاد ساده، در جهان با تناژ بسیار بالا تولید می‌شود و از آن در غلتک‌های صنایع زیر استفاده می‌شود:

  1. صنایع سیمان
  2. صنایع فولاد
  3. محورهای خودرو، دنده فرمان و چرخ دنده‌ها
  4. شاتون‌ها و میله‌های اتصال
  5. سازه هواپیما

به صورت کلی می‌توان گفت چنانچه در پروژه‌ها، مقاومت به سایش زیاد و سختی بالا مورد نیاز باشد، امکان استفاده از این فولاد که در انواع صفحه، مقطع مربع و میلگرد موجود است، وجود دارد. به جرئت باید گفت کاربرد فولاد  MO40بسیار گسترده است و یکی از عوامل موثر بر قیمت این محصول، نوع مقطع آن است.

موارد زیر، بخشی از کاربردهای رایج این فولاد محسوب می‌شوند:

  1. پیچ‌های مقاوم و دو سر رزوه
  2. ظروف آشپزخانه نظیر کارد و چنگال
  3. قطعات ماشین و ابزارآلات
  4. میل‌لنگ
  5. ظروف تحت فشار
  6. انژکتور
  7. گیره فشنگی
  8. اتصال میل گاردن
  9. پایه قالب

عملیات حرارتی فولاد  MO40چگونه است؟

پیش از آنکه نگاهی به ترکیبات شیمیایی فولاد  MO40داشته باشیم، قصد داریم عملیات حرارتی این فولاد را بررسی کنیم.

 دمای آنیل

Annealing یا دمای آنیل، بازه دمایی 800 تا 850 درجه سانتی‌گراد است که فولاد در آن تحت حرارت قرار می‌گیرد. تا هنگامی که گرما، به طور یکسان در همه بخش‌های فولاد منقل شود، این عملیات حرارتی ادامه خواهد یافت. سپس فولاد درون کوره خنک خواهد شد.

نرمالیزه کردن 

در روش نرمالیزه کردن یاNormalizing ، فولاد در بازه دمایی 870 تا ۹۰۰ درجه سانتی‌گراد حرارت‌دهی می‌شود. همانند روش آنیل، حرارت‌دهی تا هنگانی ادامه خواهد یافت که حرارت، به طور یکسان به تمام قسمت‌های فولاد منتقل شود. در نهایت، فولاد به مدت 15تا 20 دقیقه درون آب قرار می‌گیرد و سپس با قرارگیری در معرض هوا، خنک می‌شود.

دمای برگشت

در برخی مواقع نیاز به حرارت‌دهی مجدد فولاد یا Tempering وجود دارد بنابراین فولاد در بازه دمایی 550 تا 700 درجه‌ سانتی‌گراد تحت حرارت قرار می‌گیرد. همانند دو روش قبلی، تا هنگامی که حرارت، به طور یکسان به تمام بخش‌های فولاد منتقل شود، عملیات حرارت‌دهی ادامه خواهد یافت. در نهایت، هر 25 میلی‌متر از فولاد، به مدت 1 ساعت درون آب خیس شده و در معرض هوای ساکن، خنک می‌شود.

فولاد MO40 چیست 001

بررسی ترکیب شیمیایی فولاد MO40

یکی از موارد بسیار مهم در مورد این فولاد، ساختار و ترکیبات شیمیایی آن است. اگر در حوزه آهن و فولاد فعالیت می‌کنید، احتمالا می‌دانید که CrMO40 42 نام شیمیایی فولاد MO40 است. علت این نامگذاری، ساختار این نوع فولاد  است که در این بخش، قصد داریم آن را بررسی کنیم.

این فولاد، در ساختار خود، ترکیبات زیر را دارد:

  • کربن: 41 درصد
  • سیلسیوم: 0.35 درصد
  • منگنر: 0.7 درصد
  • کروم: 1.1 درصد
  • مولیبدن: 0.2 درصد

وجود 1.1 درصد عنصر کروم در ساختار این فولاد، سبب می‌شود تا سختی‌پذیری و مقاومت آن افزایش یابد. به علاوه اینکه، سبب می‌شود تا مارتنزیت، به سادگی گرفته شود. دلیل این امر، عدم نیاز به خنک‌سازی در آب و روغن است و این کار، تنها در دمای اتاق انجام می‌شود.

عنصر کروم، حاوی کاربید است که سبب می‌شود تا مقاومت کروم در برابر سایش و برش به میزان قابل توجهی افزایش یابد. به علاوه اینکه سبب  کوچک شدن لوپ گاما و بالا رفتن ناحیه آلفا نیز خواهد شد.

ساختار فولاد MO40، حاوی 0.35 درصد سیلیسیوم است که سبب افزایش دمای بحرانی می‌شود. نکته قابل توجه آن است که افزایش میزان سیلیسیم در فولاد، سبب افزایش مقاومت آن در برابر اکسیداسیون خواهد شد.

در ساختار این فولاد، عنصر منگنز نیز به چشم می‌خورد. وجود عنصر سیلیسیم، سبب کاهش برش‌پذیری فولاد می‌شود. عنصر منگنز، وظیفه دارد تا کاهش برش‌پذیری را کنترل کند. به علاوه اینکه، در فرایند اکسیداکسیون آهن تولید نخواهد شد.

مولیبدن از دیگر عناصری است که در ساختار این فولاد به چشم می‌خورد، عنصر مولیبدن است که سبب می‌شود تا مقاومت حرارتی و کششی فولاد افزایش یابد. به دلیل آنکه فولاد MO40 از نوع فولادهای کم‌آلیاژ به شمار می‌رود بنابراین در نمودار ساختاری فولاد، تغییرات چشمگیری ایجاد نخواهد کرد.

از نکات قابل توجه در مورد این فولاد، باید به دانه‌درشت بودن آن‌ها اشاره کرد که سبب بالا بودن نقطه ذوب در آن‌ها می‌گردد. به علاوه اینکه درشت دانه بودن، سبب می‌شود تا این فولاد، خواص مکانیکی خوبی نداشته باشد. به همین دلیل پیش از استفاده لازم است تا عملیات آنیل روی آن‌ها انجام گیرد.

مشخصات ظاهری و مکانیکی فولاد MO40

در کنار ترکیبات شیمیایی، بهتر است نگاهی به مشخصات ظاهری و مکانیکی این فولاد داشته باشیم. همان‌طور که گفتیم، فولادMO40 ، از نوع فولادهای کم‌آلیاژ محسوب می‌شود و حاوی عناصر مختلفی نظیر کروم، منگنز و مولیبدن است که در بخش قبل در مورد آن‌ها صحبت کردیم. این فولاد دارای خواص مختلفی نظیر مقاومت به سایش، خستگی و ضربه و چقرمگی است. به دلیل همین مشخصات، از آن در تولید ورق و میلگردهای آلیاژی نیز استفاده می‌گردد.

بر اساس آلیاژ این فولاد، باید گفت فولاد MO40 دارای مشخصات مکانیکی و شیمیایی مختلفی است که در این بخش قصد داریم نگاهی به آن‌ها بیندازیم. این مشخصات شامل موارد زیر هستند:

  • چگالی: 7.85 گرم بر سانتی‌متر مکعب
  • دمای ذوب: 1416 درجه سانتی‌گراد
  • سختی برینل: 197HBN

در کنار این موارد، باید به دو ویژگی بسیار مهم فولاد MO40 یعنی استحکام کششی و استحکام تسلیم اشاره کرد که به ترتیب 415 و 655 مگاپاسکال هستند.

به شما کاربران گرامی توصیه می کنیم جهت دریافت آخرین قیمت و موجودی انواع آهن آلات مانند قیمت ورق و قیمت پروفیل با بخش فروش آهن ملت از طریق شماره 02167103 تماس حاصل نموده و یا به جداول قیمتی مندرج در سایت مراجعه نمایید.

سخت‌کاری فولاد  MO40

منظور از سخت‌کاری فولاد، مراحل تولید این محصولات با حضور حرارت و در شرایط خاص است. به عنوان مثال، برای تولید فولاد MO40، لازم است تا درون کوره الکتریکی یا کوره اکسیژن قلیایی، عناصر آلیاژی به همراه آهن و کربن، به صورت مایع با یکدیگر مخلوط شوند. سپس نیاز است تا ترکیب به‌دست‌آمده، کاملا خنک گردد. با در نظر داشتن نوع و کاربرد فولاد، لازم است تا آنیل کردن و بازپخت کردن فولاد، چندین بار انجام شود. سپس، ماده‌ای که به دست می‌آید، به درون قالب‌های مخصوص منتقل می‌شود و با اعمال فشار، شکل‌دهی می‌شوند.

جمع‌بندی

اگر در حوزه آهن و فولاد فعالیت می‌کنید، احتمالا می‌دانید که فولادهای آلیاژی در انواع مختلف و در شکل‌های متنوعی تولید و به بازار عرضه شده‌اند. هریک از این محصولات، با توجه به نوع آلیاژها و عناصری که در ساختار خود دارند، دارای ویژگی‌ها و مشخصات منحصربه‌فردی هستند. ساختار شیمیایی و ترکیبات موجود در این فولادها، همچنین از عواملی هستند که به نامگذاری این محصولات کمک می‎‌کنند.

در این مقاله از سایت آهن ملت در مورد فولاد MO40 صحبت کردیم. این محصول یکی از انواع فولادهای کم‌آلیاژ است که در ساختار خود، حاوی عناصری نظیر کروم، سیلیسیوم، منگنز و مولیبدن است. هریک از این عناصر، سبب ایجاد ویژگی‌های خاصی در فولاد می‌شوند. در ادامه، ترکیبات شیمیایی، عملیات حرارتی و سخت‌کاری این فولاد را بررسی نمودیم. با در نظر داشتن مشخصات و ویژگی‌هایی نظیر استحکام تسلیم و کششی، مقاومت در برابر ضربه و سایش که این فولاد دارد، امروزه از آن به صورت گسترده در صنایع مختلف از ساخت کارد و چنگال آشپزخانه گرفته تا صنایع فولاد و سیمان استفاده می‌گردد. چنانچه قصد خرید انواع محصولات آهنی و فولادی را دارید، می‌توانید به منظور دریافت مشاوره پیش از خرید، استعلام قیمت روز انواع مقاطع فولادی نظیر تیرآهن و میلگرد، و یا ثبت سفارشات خود با کارشناسان ما در آهن ملت تماس حاصل نمایید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی کبیری

سلام وقتتون بخیر…
من مقالات سایت تون رو خیلی دوست داشتم.
خیلی کامل و جامع راجع به فولاد MO40 توضیح داده شده و تو خرید این محصول و کارایی که داره به هر کسی که قصد خرید فولاد رو داره کمک میکنه سپاس از شما

کریمی

بدون هیچ حرفی بهترین و بی رقیب ترین سایتی هستین که دیدم مقالاتی که بارگذاری کردین فوق العاده هستن خیلی کمکم کرد
خداقوت

الیاسی

بهترین مقاله ای که درمورد فولاد MO40 خوندم اینجاست.
به طور کامل از ویژگی ها و تفاوت و نحوه کارکردش گفته شده و بسیار بسیار جامع و کلی درموردش توضیح داده شده👌🏻

خسرو داوودی

خیلی دوست داشتم درمورد کاربرد و ویژگی های فولاد MO40 بدونم و میخواستم مقاله ای که میخونم کامل باشه که تونستم این وبلاگ رو پیدا کنم و خیلی خوشحالم ممنون از پشتیبانی