لولهها، استوانههای توخالی با مقطع دایرهایشکل هستند که با توجه به جنس، نوع و کاربرد، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این محصولات، به دو دسته لوله درزدار و لوله بدون درز تقسیم میشوند. در ادامه این مقاله از سایت آهن ملت همراه ما باشید چرا قصد داریم در مورد اینکه لوله درزدار چیست، چه ویژگیها، مزایا و مشخصاتی دارد صحبت کنیم.
لوله درزدار چیست؟
یکی از انواع لولههای رایج که در بازار آهن وجود دارد، لولههای درزدار هستند. علت نامگذاری این مقاطع به این نام، وجود جای جوش و درز بر روی سطح این محصولات است و میتوان گفت این محل، بخش حساس و ضعیف این لولهها محسوب میشوند.
از این لولهها به دلیل ویژگیها و مشخصاتی که دارند، به منظور ساخت ورقهای فولادی استفاده میشود. نکته قابل توجه آن است که سرعت تولید این لولهها بسیار بالاست و همچنین به راحتی قابل نصب هستند. به علاوه اینکه در مقایسه با لولههای بدون درز، قیمت لوله درزدار پایین تر است.
اگر بخواهیم شیوه تولید لولههای درزدار را به طور خلاصه تعریف کنیم باید گفت در ابتدا، لبههای ورق فولادی به یکدیگر نزدیک میشوند تا به شکل یک لوله درآیند. در این مرحله، دو طرف ورق به یکدیگر جوش داده میشوند و در نهایت تبدیل به لوله درزدار میشوند. نکته بسیار مهم آن است که روش و نوع این جوش، میتواند مقاومت و کیفیت لوله را تحت تاثیر قرار دهد.
انواع لوله درزدار کدامند؟
لولههای درزدار، از نظر کاربرد و نوع جوش، در انواع مختلفی موجود هستند که در این بخش، قصد داریم به طور خلاصه به معرفی آنها بپردازیم.
انواع لوله درزدار بر اساس کاربرد
بر اساس ویژگیهایی که این محصولات دارند، امکان استفاده از آنها در صنایع مختلف وجود دارد. برخی از رایجترین لولههای درزدار شامل موارد زیر هستند:
- لوله داربستی: قطر و ضخامت قابل تعیین بر اساس نیاز مشتری، استفاده در ساختمانسازی، نامناسب برای انتقال آب و گاز
- لوله جدار چاه: عمر نسبتا طولانی، موجود در انواع جدارچاه ساده و جدارچاه شیاردار، جلوگیری از ریزش دیواره چاه
- لوله اسپیرال
- لوله درز مستقیم صنعتی: سادگی ساخت
- لوله درز مستقیم آب: تولید در تناژ بالا،استفاده به منظور انتقال آب
- لوله درز مستقیم گاز: کاربرد در مصارف خانگی
- لوله درزدار گالوانیزه
انواع لوله درزدار بر اساس نوع جوش
برای جوش دادن لولههای درزدار، روشهای مختلفی وجود دارد که بر این اساس، میتوان این لولههارا دستهبندی نمود. برخی از رایجترین روشهای جوشکاری لولههای درزدار عبارتند از:
- جوشکاری قوسی زیر پودری (SAW): استفاده از الکترود برای جوشکاری
- جوشکاری مقاومتی الکتریکی (ERW)
- جوشکاری ذوبی الکتریکی (EFW)
- جوشکاری فرکانس بالا (HFW): اجرای جوش هم از داخل و هم از خارج، کیفیت بالاتر در مقایسه با سایر روشها
همانطور که مشاهده کردید، این محصولات بسیار متنوع هستند و هریک کاربردهای خاصی دارند. چنانچه برای انتخاب و خرید لوله درزدار، نیاز به دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر دارید، کافیست تا با کارشناسان ما در سایت آهن ملت تماس حاصل نمایید. همچنین امکان استعلام قیمت روز لوله درزدار پس از تماس با کارشناسان ما امکانپذیر است.
لولههای درزدار چه ویژگیهایی دارند؟
اکنون که میدانید لوله درزدار چیست، بگذارید نگاهی به برخی ویژگیهای آن بیندازیم. همانطور که میدانید برای جوش این لولههای فولادی از سه روش مختلف استفاده میشود. این جوش میتواند در قطر داخلی یا قطر داخلی و یا داخل یا بیرون لوله انجام شود.
ویژگیهای لولههای درزدار را میتوان موارد زیر دانست:
- سرعت اجرا با استفاده از لولههای درزدار بسیار بالاست بنابراین استفاده از آنها سبب صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
- در مقایسه با لولههای بدون درز، قیمت کمتری دارند.
- کار با این لولهها بسیار ساده است.
- تنوع این لولهها از نظر ضخامت و سایز بسیار زیاد است که سبب میشود تا کاربرد آن بیشتر باشد.
- در مقایسه با لولههای بدون درز، این لولهها قادر به تحمل فشار کمتری هستند.
استاندارد و مشخصات فنی لوله درزدار چیست؟
نکته بسیار مهمی که در مورد تولید لولههای درزدار حائز اهمیت است، رعایت استانداردها و مشخصات فنی این لولههاست. به بیان ساده، لولههای درزدار میبایست با در نظر گرفتن استانداردهایی که در جداول مخصوص ارائه شده است تولید و به بازار عرضه شوند. این استانداردها به شرح زیر هستند:
- استانداردهای ASME 36.10 و ASME 36.19برای تولید لوله
- استاندارد ASME B16.25 به منظور سنجش اتصالات لوله درزدار
- استاندارد ASME B16.49به منظور نمایش برند لوله
چنانچه قصد خرید لولههای درزدار را دارید و تمایل دارید در مورد محصولات و استانداردهای رایج این لولهها اطلاعات کاملتری در اختیار داشته باشید، کافیست تا به منظور دریافت مشاوره تخصصی، با کارشناسان ما در سایت آهن ملت تماس حاصل نمایید.
مزایا و معایب لوله درزدار چیست؟
لولههای درزدار، یکی از انواع لولههای مورد استفاده در صنایع مختلف به شمار میروند. همانند سایر مقاطع فولادی موجود در بازار آهن، این لولهها نیز دارای مزایا و معایبی هستند که در این بخش، نگاهی به آنها خواهیم انداخت.
- در مقایسه با سایر لولههای موجود در بازار، هزینه و شیوه تولید این لولهها آسانتر و ارزانتر است که این امر سبب میشود تا قیمت تمامشده آنها نیز پایین باشد.
- لولههای درزدار از نوع مقاومت الکتریکی، تنها در قسمت جوش، نیاز به ترمیم یا تمیزکاری دارند که این امر، به دلیل حرارت دیدن این نقطه است.
- حمل و نقل و همچنین نصب و اجرای لولههای درزدار، بسیار آسان است.
- دقت تولید لولههای درزدار بسیار بالاست و به ندرت در تولید آنها، شاهد بروز خطا هستیم.
- امکان شخصیسازی و تولید این لولهها در ابعاد مختلف وجود دارد.
همانطور که مشاهده کردید، استفاده از این لولهها، مزایای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد. تنها عیب بزرگ این لولهها، که به نوعی به نقطه ضعف آنها تبدیل شده، وجود درز و جای جوش است. این ویژگی سبب میشود تا لولههای درزدار برای انتقال سیالات سنگین، چندان مناسب نباشند و تنها بتوان از آنها به منظور انتقال مایعات سبک استفاده نمود.
لولههای درزدار چه کاربردی دارند؟
با در نظر گرفتن مزایایی که در قسمت قبل به آنها اشاره کردیم، اکنون میتوانید حدس بزنید که چرا لولههای درزدار، در صنایع مختلف قابل استفاده هستند. در این بخش، به شما خواهیم گفت در چه صنایعی از لولههای درزدار استفاده میشود.
- انتقال سیالات در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز
- انتقال آب، فاضلاب، لولهکشی آبگرمکن و شوفاژ
- خودروسازی
- کشتیسازی
- صنایع ساختمانی به منظور ساخت حفاظ، داربسته، قفسه و حصار
- معدن و تونلسازی
- ساخت قطعات و تجهیزات صنعتی
تفاوت لوله بدون درز و لوله درزدار چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، لولهها به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم میشوند. این محصولات از جنبههای مختلفی با یکدیگر دارای تفاوتهایی هستند که سبب تفاوت در کاربرد آنها میشود. اگر برای شما نیز سوال است که این دو لوله، چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند این بخش را مطالعه کنید.
ابعاد
اولین تفاوت میان لولههای بدون درز و درزدار، تفاوت در ابعاد این محصولات است. همانطور که گفتیم، امکان تولید لولههای درزدار، در ابعاد مختلف و مطابق با سفارش مشتری وجود دارد اما این امکان، برای تولید لوله بدون درز فراهم نیست.
قیمت
از نظر قیمت و هزینه تولید باید گفت تولید لولههای درزدار، بسیار کمهزینه است. به بیان ساده، سرعت تولید این لولهها بیشتر از لولههای بدون درز است که این امر، سبب میشود تا در زمان، هزینه و انرژی، به میزان قابل توجهی صرفهجویی شود. شما کاربران گرامی می توانید، جهت استعلام قیمت لوله و دیگر محصولات موجود در بازار آهن با بخش فروش آهن ملت در تماس باشید.
سهولت دسترسی
در تولید لولههای بدون درز، تولیدکنندگان با محدودیت دسترسی به آلیاژ مواجه هستند. در مقابل، دسترسی به صفحات و کویلهای استیل که به منظور تولید لولههای درزدار مورد استفاده قرار میگیرد، بسیار ساده است.
ضریب خطا
همانطور که گفتیم، تولید لولههای درزدار با دقت بسیار بالایی انجام میگیرد و در کل بدنه لوله، ضخامت ورقهای فولادی یکسان است. این امر سبب میشود تا ابعاد لوله از دقت بالایی برخوردار باشند و هیچگونه بیقاعدگی در اندازههای مختلف لوله رخ ندهد.
طول و مقادیر
امکان تولید لولههای بدون درز در مقادیر و طول کم وجود ندارد این در حالیست که تولید لولههای درزردار در اندازههای 6 و 12 متری انجام میگیرد.
مقاومت در برابر خوردگی
بسیاری از افراد تصور میکنند که وجود درز جوش در لولههای درزدار، یک نقطه ضعف اساسی به شمار میرود که سبب کاهش مقاومت آن در برابر خوردگی و پوسیدگی میگردد. باید گفت کیفیت این لولهها، به اندازه کیفیت لولههای بدون درز است چرا که برای تولید این محصولات، از تجهیزات پیشرفته در خطوط تولید استفاده میگردد. همچنین استحکام منطقه جوش نیز به علت استفاده از مواد جوشکاری آلیاژی، به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
با توجه به مواردی که در این بخش عنوان شد، اکنون میتوانید تصمیم بگیرید که کدامیک از انواع لوله برای پروژه و کاربری مد نظر شما مناسب هستند.
جمعبندی
در این مقاله از سایت آهن ملت در مورد اینکه لوله درزدار چیست، چه مزایا و معایبی دارد و در چه صنایعی مورد استفاده قرار میگیرد صحبت کردیم. لولههای درزدار، یکی از انواع لولهها هستند که همانطور که از نام آنها مشخص است، روی سطح خود، دارای درز جوش هستند. این مقاطع به دلیل مزایای بیشماری همچون قیمت مقرونبهصرفه، سهولت اجرا و امکان تولید در ابعاد مختلف، در صنایع مهمی نظیر خودروسازی، انتقال آب و سیالاتی همچون نفت و گاز و یا ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند.
سلام خسته نباشین
لوله های درزدار چه کاربردی دارند و در چه مصارفی استفاده میشوند؟
سلام و درود. لوله های درزدار به دلیل استحکام بالا و دارا بودن آلیاژ ها در بخش صنعت و ساختمان بطور گسترده قرار میگیرند.
سلام بسیار مقاله کافی و جامعی دررابطه فواید و مصارف و قیمت های مطلوب لوله درزدار عنوان شده بود ، تشکر
عرض سلام و ادب ، خواهش میکنم. ممنون از همراهی شما دوست عزیز
با سلام … مطلب جامع و کاملی بود …بسیار عالی به موضوع پرداخته شده … دو سه مورد ابهام داشتم از قبل که به لطب مطلبی که گذاشتین به جواب سوالاتم رسیدم … خواستم هم تشکری کرده باشم هم اینکه ازتون درخواست کنم که به این بخش از سایتتون توجه ویژه ای داشته باشین و مقالات آموزشی بیشتری بذارین ممنون از شما.
سلام و درود دوست عزیز، ممنونم که با همراه هستید
سلام. در چه مواردی بهتر هستش که فقط از لوله های درزدار استفاده کنیم؟؟؟ انواع لوله های درزدار که داخل فروشگاه شما وجود داره کدوم هستش؟