وبلاگ

لوله مانیسمان چیست ؟

لوله مانیسمان چیست

لوله مانیسمان چیست؟ لوله‌‌های مانیسمان یا بدون درز، نوعی از لوله‌های فولادی با قطر کم هستند که در صنایع حساس به منظور انتقال گاز، آب و نفت مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصولات در انواع مختلف از نظر سایز و رده و همچنین جنس، در بازار آهن موجود هستند که می‌توان مطابق با نیاز پروژه، لوله مناسب را خریداری نمود. چنانچه قصد خرید و استعلام قیمت لوله مانیسمان را دارید، توصیه می‌کنیم به منظور آشنایی با مزایا، معایب و ویژگی‌های این لوله‌ها در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید.

لوله مانیسمان چیست؟

پیش از معرفی لوله مانیسمان، بگذارید نگاه کوتاهی به تاریخچه تولید این لوله‌ها بیندازیم. لوله‌های بدون درز یا لوله‌های مانیسمان، نخستین بار در اواخر قرن ۱۹ میلادی توسط شرکت آلمانی مانیسمان تولید شدند و ابتدا در صنعت نفت و گاز مورد استفاده قرار گرفتند. در آن دوران، با گسترش شبکه‌های توزیع نفت و گاز و افزایش نیاز به لوله‌های مقاوم و با کارایی بالا، به لوله‌هایی احتیاج بود که در ساختار آن‌ها هیچگونه درزی وجود نداشته باشد. با توسعه فناوری تولید لوله‌ها، روش‌های جدیدی برای تولید این محصولات به وجود آمد که منجر به تولید لوله‌های مانیسمان یا لوله‌های بدون درز شد.

در دهه‌های پس از آن، لوله‌های بدون درز به یکی از اجزای بسیار مهم و  اساسی در صنایع حساس همچون نفت و گاز تبدیل شدند. این لوله‌ها به دلیل استحکام بالا، مقاومت مطلوب در برابر فشار و دما، و کارایی عالی در انتقال مواد و سیالات، به یکی از لوله‌های فولادی پرمصرف در صنایع مختلف تبدیل شدند.

همان‌طور که اشاره کردیم، روش تولید لوله‌های مانیسمان به‌گونه‌ای است که لوله، فاقد درز و یا محل جوشکاری بر روی خود است و بدنه‌ای بدون درز و یکدست دارد. برای تولید این محصولات، از فولاد ساده کم‌کربن استفاده شده اما به منظور افزایش مقاومت آن در برابر زنگ‌زدگی، به داخل و بیرون لوله، برخی مواد خاص نیز اضافه می‌شود. به دلیل یکدست بودن بدنه لوله‌های مانیسمان، این محصولات در مقایسه با سایر لوله‌های موجود در بازار، از استحکام و قیمت بالاتری برخوردار هستند و رده‌های مختلف این لوله‌ها، در صنایع گوناگون قابل استفاده هستند. با توجه به موارد مذکور می توان گفت، قیمت لوله تا حد بسیار زیادی با توجه به عوامل مختلفی تعیین شده و مشتریان بایستی پیش از خرید ، اقدام به دریافت مشاره نمایند.

تفاوت لوله مانیسمان با لوله درزدار

یکی از سوالات رایج مصرف‌کنندگان لوله‌های فلزی آن است که لوله‌های بدون درز و درزدار چه تفاوتی با یکدیگر دارند. در پاسخ به این سوال باید گفت تمامی لوله‌های فلزی به یکی از اشکال زیر تولید می‌گردند:

  1. لوله مانیسمان یا بدون درز
  2. لوله درزدار با جوش مارپیچ یا مستقیم

احتمالا اکنون متوجه تفاوت اساسی میان این لوله‌ها شدید. همان‌طور که مشخص است، اصلی‌ترین تفاوت میان این لوله‌های فلزی، شیوه تولید و ساخت این محصولات است. در لوله‌های درزدار، فرایند جوشکاری با دقت بسیار بالایی انجام می‌گیرد و محل جوش، از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. با این حال، این لوله‌ها، ممکن است دچار مشکلاتی همچون ترک‌خوردگی یا آسیب در محل درز شوند. این در حالی است که لوله بدون درز، به دلیل ساختار یکپارچه و یکدست خود، از مقاومت بسیار بیشتری برخوردار است و به سختی دچار آسیب خواهد شد.

لوله مانیسمان چیست

به همین دلیل، در صنایعی که لوله درزدار قادر به پاسخگویی نیاز بخش‌های مختلف نیست، به راحتی می‌توان از لوله مانیسمان استفاده کرد. این محصولات در سایزها، ضخامت‎ها و انواع مختلف، توسط کارخانجات مختلف تولید و به بازار عرضه شده‌اند که امکان خریداری آن‌ها مطابق با نیاز پروژه وجود خواهد داشت.

ویژگی‌های لوله مانیسمان

اکنون که می‌دانید لوله مانیسمان چیست و در چه صنایعی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بهتر است برخی از ویژگی‌های مهم این لوله‌ها را بررسی کنیم.

لوله‌های بدون درز یا لوله‌های مانیسمان ویژگی‌های مهمی دارند که آن‌ها را به گزینه‌‌ای محبوب در بسیاری از صنایع تبدیل کرده‌اند. یکی از ویژگی‌های برجسته این لوله‌ها عدم وجود درز یا محل جوشکاری، روی سطح این لوله‌ها است. به بیان ساده‌تر، لوله‌های مانیسمان به صورت کاملا یکپارچه و بدون هیچگونه اتصالات جوشی تولید می‌شوند. این امر سبب می‌شود که انتقال سیالات و مواد مختلف به شکلی ایمن انجام گیرد و خطر نشتی به حداقل برسد. عدم وجود درزها همچنین سبب می‌شود تا احتمال خوردگی و فرسایش به میزان قابل توجهی کاهش یابد.

از دیگر ویژگی‌های لوله‌های مانیسمان می‌توان به مقاومت بالای این محصولات در برابر فشار و دما اشاره کرد. از آنجایی که در تولید این لوله‌ها از موادی نظیر استیل یا تیتانیوم استفاده می‌شود بنابراین این لوله‌ها استحکام مکانیکی بسیار بالایی دارند و در شرایط محیطی سخت، بسیار مقاوم هستند. به علاوه اینکه، لوله‌های مانیسمان به دلیل طراحی بدون درز و ساختار یکپارچه، هزینه‌ نگهداری و تعمیر پایین‌تری نیز دارند بنابراین در مقایسه با سایر لوله‌ها، گزینه اقتصادی‌تری هستند.

یکی دیگر از ویژگی‌های لوله‌های بدون درز فلزی را باید استانداردهایASME B36.10 و  ASME B36.19 را دانست که به ترتیب برای لوله‌های فولادی و برای لوله‌های استیلی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع لوله مانیسمان

لوله‌های مانیسمان، به خانواده لوله‌های فولادی تعلق دارند و معمولا از قطر کمی برخوردار هستند. این محصولات را می‌توان بر اساس سایز و رده، جنس و کاربرد در انواع مختلف دسته‌بندی نمود که در ادامه، آن‌ها را بررسی خواهیم کرد. به طور خلاصه، لوله‌های مانیسمان در سایز 6 و 12 متر در بازار موجود هستند که توسط کارخانجات تولیدکننده در رده‌های مختلف، تولید و به بازار عرضه شده‌اند. بنابراین شما با در نظر گرفتن کاربرد مورد نظر خود، قادر به تهیه این لوله‌ها خواهید بود.

انواع رایج لوله‌‌های مانیسمان شامل موارد زیر هستند:

  • رده 20: وزن متغیر تا حدود 300 کیلوگرم، سایز 1 تا 12 اینچ، ضخامت 2 تا 6 میلی‌متر
  • رده 40: وزن متغیر تا حدود 500 کیلوگرم، سایز 1 تا 12 اینچ، ضخامت 2 تا 10 میلی‌متر
  • رده 60: کم‌تقاضاترین لوله، دارای درز، سایز 8 تا 24 اینچ، وزن متغیر بر اساس قطر در ضخامت
  • رده 80: وزن 9 تا 150 کیلوگرم، تنوع بالای سایز، ضخامت 3 تا 9 میلی‌متر
  • رده 120: وزن متغیر تا حدود 700 کیلوگرم ، تنوع بالای سایز و ابعاد مطابق با درخواست مشتری
  • رده 160: بالاترین رده‌ لوله‌ مانیسمان، وزن بالا در مقایسه با سایر رده‌ها، قابل استفاده در صنایع خاص

کاربرد انواع لوله مانیسمان

همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، لوله مانیسمان در مقایسه با لوله درزدار از مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و استحکام آن در برابر فشار و نیروهای وارده، بسیار زیاد است. به همین دلیل است که از این محصولات، در صنایع حساس و مهم استفاده می‌شود. همچنین در پروژه‌هایی که امکان اتصال چندین لوله درزدار به یکدیگر سخت یا غیر ممکن باشد، از لوله‌های مانیسمان، به دلیل ساختار یکپارچه و مقاومی که دارد استفاده می‌شود. اگر بخواهیم به طور خلاصه به برخی از کاربرد لوله‌ مانیسمان در صنایع مختلف اشاره کنیم، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  1. پالایشگاه‌ها
  2. شرکت‌های پتروشیمی
  3. خطوط انتقال و استخراج نفت و گاز
  4. مبدل‌های گرمایی و حرارتی
  5. نیروگاه‌های تولید انرژی به منظور عایق نمودن کابل فشار قوی
  6. امور کشاورزی و آبرسانی صنعتی

نحوه تولید لوله مانیسمان

تا به این بخش از مقاله اکنون می‌دانید که لوله مانیسمان چیست و چه ویژگی‌هایی دارد. در ادامه، به بررسی نحوه تولید لوله‌های مانیسمان خواهیم پرداخت. تولید لوله‌های بدون درز یا لوله‌های مانیسمان یک فرآیند ساده اما دقیق است که در 4 گام انجام می‌گیرد.

  1. آماده‌سازی و انتخاب مواد اولیه

در تولید لوله‌های درزدار، از ورق فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود این در حالی است که برای تولید لوله مانیسمان به دو ماده اولیه یعنی مقاطع چهارگوش فولادی و شمش فولادی نیاز است.

در ابتدا، مواد اولیه، وارد کارخانه می‌شوند. به علاوه اینکه تولیدکننده در این مرحله موظف است تا تصمیم‌های لازم در مورد مشخصات این لوله‌ها، ضخامت آن‌ها، نوع استاندارد، سایز و ابعاد و… را اتخاذ نماید.

  1. برش و گرمادهی

پس از ورود شمش به خط تولید، اکنون زمان برش آن در سایزهای مخصوص می‌رسد. پس از آن، نوبت گرم‌کردن شمش‌ها توسط کوره‌های قوسی است. نکته قابل توجه در این مرحله آن است که فرایند گرم‌ کردن شمش‌ها باید تا زمان نرم شدن و فراهم شدن امکان شکل‌دهی به آن انجام گیرد. در گام دوم از تولید لوله مانیسمان، برای آنکه شمش، ظاهری مشابه به لوله پیدا کند، لازم است تا فرآیند سُنبه‌کاری چرخشی انجام گیرد.

  1. تاب‌گیری

پس از انجام سُنبه‌کاری چرخشی، لازم است تا عملیات تاب‌گیری در ابتدا و انتهای شمش انجام شود. در مرحله سوم، شمش تا حد بسیار زیادی شکل لوله را گرفته است. تنها لازم است تا فعالیت‌های پایانی توسط تولیدکنندگان بر روی لوله‌های مانیسمان انجام گیرد. چنانچه مشتری، سفارش دلخواهی را ثبت کرده باشد، در این مرحله لوله‌ها به ابعاد و سایز دلخواه مشتری تبدیل و سپس به مرحله چهارم تولید لوله منتقل خواهند شد.

  1. بسته‌بندی

در این مرحله، نیاز است تا لوله‌ها مورد بازرسی و تست قرار گیرند. لوله‌های مرغوب و با کیفیت از محصولات بی‌کیفیت و ضایعات جدا شده و سپس بسته‌بندی می‌شوند.

مزایای لوله مانیسمان

به جرئت می‌توان گفت لوله‌های مانیسمان یا بدون درز دارای مزایای فراوانی هستند که آن‌ها را به گزینه‌ مناسبی در بسیاری از صنایع تبدیل کرده است. یکی از مزایای بارز این لوله‌ها، عدم وجود درز در سطح و ساختار این لوله‌ها است. این مزیت، سبب می‌شود تا ساختار لوله، کاملا مقاوم باشد و خطر نشت مواد و سیالات، پوسیدگی، ترک‌خوردگی و سایش به میزان قابل توجهی کاهش یابد. بدون درز بودن این لوله‌ها همچنین سبب شده لوله‌های مانیسمان در شرایط محیطی مختلف، فشار و دمای بالا، مقاومت بسیار خوبی از خود به نمایش بگذارند. به شما کاربران گرامی پیشنهاد می کنیم جهت دریافت اطلاعات بیشتر مربوط به خرید مقاله ” راهنمای خرید لوله مانیسمان ” را مطاللعه فرمایید.

لوله مانیسمان در بازار آهن

مزیت دیگر این لوله‌ها این است که به دلیل ساختار یکپارچه‌ای که دارند، مقاومت مکانیکی در آن‌ها نیز بالا است. بالا بودن مقاومت مکانیکی به لوله‌ها امکان می‌دهد در محیط‌های مختلف، قادر به تحمل فشار و انرژی‌ زیاد باشند. همچنین، عدم وجود درز در سطح این لوله‌ها بدان معناست که نقاط ضعف در ساختار لوله‌ها وجود ندارد در نتیجه، دوام و عمر مفید لوله‌های مانیسمان به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

در نهایت باید گفت تولید لوله‌های بدون درز سبب بهبود کارایی و کاهش هزینه‌ها در صنایع مختلف شده‌ است و در کاربردهای گسترده‌ای از حمل و انتقال سیالات و گازها تا ساخت و نگهداری تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

معایب لوله مانیسمان

حال که می‌دانید لوله مانیسمان چیست و چه مزایایی دارد باید گفت هرچند لوله‌های مانیسمان یا بدون درز دارای مزایای فراوانی هستند اما نکاتی نیز وجود دارند که به عنوان معایب این نوع لوله‌ها در نظر گرفته می‌شوند.

یکی از این معایب را باید هزینه بالای تولید لوله‌های بدون درز دانست.  از آنجایی که این لوله‌ها، به صورت یکپارچه تولید می‌شوند بنابراین فرآیند تولید آن‌ها، در مقایسه با سایر لوله‌ها نسبتا پیچیده‌تر است و نیاز به تجهیزات خاصی دارد. این امر سبب افزایش هزینه‌ تولید این لوله‌ها می‌شود که در نهایت ممکن است سبب افزایش قیمت برای مصرف‌کننده شود.

در زمینه‌ تعمیرات و نگهداری این لوله‌ها، معایب دیگری برای این لوله‌ها مشاهده می‌شود. به دلیل یکپارچه بودن ساختار لوله و عدم وجود جوش یا درز، انجام تعمیرات بر روی لوله‌های مانیسمان ممکن است چالش‌برانگیز و نیازمند ابزارها و تجهیزات خاص باشد. همچنین، در مواردی که لوله‌ها به طور مستقیم به یکدیگر جوش داده نمی‌شوند و به جای آن از اتصالات مکانیکی استفاده می‌شود، احتمال نشتی در نقاط اتصال وجود خواهد داشت.

در مواردی که تغییرات دما یا فشار به صورت متناوب و یا به طور شدید اتفاق می‌افتد، لوله‌های بدون درز ممکن است به دلیل عدم انعطاف‌پذیری کافی، دچار مشکلاتی همچون ترک‌خوردگی و خرابی‌های ناشی از تنش‌های مکانیکی شوند. به عبارت دیگر، در مواردی که اهمیت دارد لوله به سرعت با تغییر شرایط محیطی منطبق شود، لوله‌های بدون درز ممکن است با چالش‌های جدی روبه‌رو شوند.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت آهن ملت در مورد اینکه لوله مانیسمان چیست، چه کاربردها و ویژگی‌هایی دارد و مزایا و معایب استفاده از آن چیست صحبت کردیم. لوله‌های مانیسمان یا لوله‌های بدون درز نوعی از لوله‌ها هستند که در ساختار خود هیچگونه درز یا محل جوش ندارند و به طور یکپارچه تولید می‌شوند. این لوله‌ها به دلیل ویژگی‌های عالی، کارایی و مقاومت بالای خود در مقابل فشار، دما و مواد شیمیایی، امروزه به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این لوله‌ها با دقت بسیار بالایی تولید می‌شوند و به دلیل داشتن خواص مکانیکی بی‌نظیر، امروزه به عنوان یکی از اجزای مهم در صنایع شناخته می‌شوند. چنانچه قصد خرید لوله مانیسمان را دارید، کافیست تا به منظور دریافت مشاوره پیش از خرید با کارشناسان ما در آهن ملت تماس حاصل نمایید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها