وبلاگ

ناودانی سبک چیست ؟ بررسی ویژگی ، انواع و قیمت ناودانی به طور جامع

ناودانی سبک چیست

ناودانی سبک چیست؟ کمتر کسی است که در دنیای امروز، با اهمیت و ضرورت استفاده از مقاطع فولادی آشنا نباشد. هریک از این مقاطع به دلیل دارا بودن مشخصات و ویژگی‌های منحصربه‌فرد، توانسته‌اند تا به محبوبیت بسیار زیادی در میان مهندسان سازه، صنعتگران و خریداران این مقاطع دست یابند. شاید تصور کنید که از میان این مقاطع فولادی، تنها میلگرد و تیرآهن هستند که به طور گسترده و با تناژ بالا در صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. باید گفت این تصور اشتباه است چراکه محصولات فولادی دیگری نیز در بازار آهن وجود دارند. شاید این محصولات، نقش اساسی در این صنایع نداشته باشند اما از اهمیت بسیار زیادی در بخش‌های مختلف برخوردار هستند.

یکی از این مقاطع فولادی، ناودانی‌ها هستند که از آن‌ها به طور گسترده در ساخت و ساز استفاده می‌شود. جالب است بدانید که برای تولید ناودانی از قراضه آهن استفاده می‌شود. همچنین این محصولات در انواع ناودانی سبک و سنگین موجود هستند. در این مقاله از سایت آهن ملت ، همراه ما باشید زیرا قصد داریم در مورد اینکه ناودانی سبک چیست و در صنعت ساختمان‌سازی چه کاربردی دارد صحبت کنیم.

تعریف ناودانی سبک

ناودانی‌های سبک، نوعی از ناودانی‌ها هستند که وزن کمتری در مقایسه با آنچه در جدول استاندارد اشتال تعریف شده، دارند. به بیان ساده، برخلاف ناودانی سنگین ، وزن و ابعاد این محصولات مطابق با اندازه‌های موجود در جداول مهندسی محاسباتی نیست و از مقدار استاندارد آن، کمتر است. در حال حاضر، بسیاری از کارخانجات داخلی و کارخانجات کشور روس، در زمینه تولید ناودانی‌های سبک مشغول به فعالیت هستند.

اکنون که می‌دانید ناودانی سبک چیست، قصد داریم به بررسی جدول اشتال بپردازیم. این مرجع، برای مهندسان سازه و تولیدکنندگان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و اطلاعات جامعی در مورد بسیاری از مقاطع فولادی، از جمله ناودانی‌های سبک در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. به عنوان مثال، افراد می‌توانند انواع ناودانی سبک و سنگین که در یک سایز مشخص هستند را از نظر ضخامت و وزن با یکدیگر مقایسه کنند.

تفاوت ناودانی سبک و سنگین

منظور از ناودانی سبک، مقطع فولادی است که وزن آن، کمتر از میزانی است که در جدول اشتال عنوان شده است. این محصولات، از بسیاری از جهات با ناودانی‌های سنگین تفاوت دارند. بنابراین این تصور کاملا اشتباه است که کاربرد و ویژگی‌های این دو محصول، با یکدیگر یکسان است. پیش از آنکه به بررسی ناودانی سبک از نظر وزن، ابعاد، کاربرد و ویژگی‌ها بپردازیم، قصد داریم نگاهی به تفاوت میان ناودانی سبک و سنگین داشته باشیم.

  1. تفاوت در استاندارد ساخت ناودانی

به عنوان اولین تفاوت میان این دو محصول، باید به استاندارد ساخت آن‌ها اشاره کنیم. ناودانی سبک، مطابق با استاندارد ملی ایران با شماره 4477-1 و 4477-2 و ناودانی سنگین مطابق با استاندارد آلمان DIN 1026 (UPN برای مقاطع U شکل و UPE برای مقاطع C شکل) تولید شده‌ است.

  1. تفاوت در ابعاد درج‌شده در جدول اشتال

تفاوت دوم میان ناودانی سبک و سنگین، ابعاد و وزن این محصولات است. وزن ناودانی‌های سبک کمتر از وزن و ابعاد اعلام‌شده در جدول اشتال است. همان‌طور که می‌دانید، داده‌ها و ابعاد تعریف‌شده در این جدول استاندارد، برای صنعتگران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چراکه به آن‌ها امکان محاسبه دقیق وزن ناودانی‌ها را می‌دهد. در مقابل ناودانی‌های سبک، ناودانی‌های سنگین قرار دارند که وزن آن‌ها، برابر با وزنی است که در جدول اشتال اعلام شده است. بنابراین اگر شما در یک سایز مشخص، دو نوع ناودانی سبک و سنگین را با یکدیگر مقایسه کنید، متوجه تفاوت‌های میان این محصولات از نظر وزن و اندازه عرض بال خواهید شد.

  1. تفاوت در شکل ظاهری

تفاوت در شکل ظاهری میان ناودانی‌های سنگین و سبک، به راحتی قابل مشاهده است. از نظر شکل ظاهری، ناودانی‌های سبک دارای بال‌های موازی هستند اما نوع بال در ناودانی‌های سنگین، شیب‌‌دار و با شیب داخلی است. اگر در یک سایز مشخص، دو نوع ناودانی سبک و سنگین را در کنار یکدیگر قرار دهید، مشاهده می‌کنید که ناودانی سنگین، عرض بال و ضخامت بیشتری در مقایسه با ناودانی سبک دارد. علاوه بر این تفاوت، باید گفت اگر سری به بازار آهن بزنید، متوحه می‌شوید ناودانی‌ها در اشکال و انواع دیگری نظیر ساده و مشبک و یا صنعتی و ساختمانی نیز قابل خریداری و استفاده هستند.

  1. تفاوت در کاربرد

شاید تصور کنید که ناودانی‌های سبک و سنگین، دارای کاربرد مشترک هستند و یا امکان استفاده از آن‌ها به جای یکدیگر وجود دارد. باید گفت این تصور کاملا اشتباه است چراکه همانگونه که مشاهده کردید، این دو محصول از نظر شکل ظاهری، ابعاد و استاندارد، متفاوت از یکدیگر هستند. به همین دلیل نیز کاربرد متفاوتی در صنایع و بخش‌های مختلف دارند.

از ناودانی‌های سبک، در مصارف ساخت و ساز نظیر ساخت چهارچوب، درب و پنجره، پوشش سقف ساختمان، نما و یا ساخت سازه‌های دریایی استفاده می‌شود. در مقابل چنانچه در پروژه‌های صنعتی مورد نظر شما، نیاز به تحمل وزن بالا وجود داشته باشد، برای مثال ساخت خودروها و ماشین‌آلات سنگین، یدک‌کش، تیر و ستون ساختمان و… لازم است از ناودانی‌های سنگین استفاده کنید.

همانگونه که مشاهده کردید، ناودانی‌های سبک و سنگین را از 4 جنبه مختلف با یکدیگر مقایسه کردیم. اطلاع از این موارد ساده، به شما کمک خواهد کرد تا بهترین نوع ناودانی را مطابق با نیاز خود انتخاب کنید. در صورتیکه در زمینه انتخاب و خریداری ناودانی نیاز به دریافت مشاوره دارید و یا تمایل دارید از قیمت ناودانی سبک و سنگین مطلع شوید، می‌توانید در طول هفته با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.

ناودانی سبک چیست به همراه بررسی ویژگی ها

آشنایی با جدول اشتال وزن ناودانی

ناودانی‌ها یکی از مقاطع فولادی بسیار مهم در جدول اشتال به شمار می‌روند. چنانچه قصد خرید این محصولات را داشته باشید، به راحتی می‌توانید به اطلاعات موجود در این جدول مراجعه نموده و به بررسی ابعاد و وزن ناودانی‌ها بپردازید. در این حالت، می‌توانید محصولات مورد نیاز خود را از میان مقاطع فولادی با کیفیت انتخاب کنید. این جدول وزنی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین علت است که ناودانی‌ها در بازار ایران، به دو دسته سبک و سنگین تقسیم شده‌اند. بر اساس استانداردهای موجود، منظور از ناودانی UNP، نوعی از ناودانی است که با شکل ظاهری بال ناموازی، با فرایند نورد و به صورت فابریک، تولید و به بازار عرضه شده است. بنابراین با مشاهده جدول اشتال، مشاهده می‌کنید که خبری از محصولات متفرقه در آن نیست.

همان‌طور که گفتیم، وزن و ابعاد ناودانی‌های سبک، با آنچه در جدول اشتال استاندارد تعریف شده تفاوت دارد. در مقابل، اگر محصولات، وزنی مطابق با داده‌های تعریف‌شده در این جدول داشته باشند، به آن‌ها ناودانی سنگین گفته می‌شود.

نکته مهم در مورد وزن ناودانی‌ها، پیچیدگی سطح مقطع این محصولات است. این امر محاسبه وزن ناودانی را در مقایسه با مقاطع فولادی ساده، نظیر میلگرد کمی دشوار می‌کند. سطح مقطع ناودانی، دارای خمیدگی است و در برخی نقاط آن، اختلاف ضخامت مشاهده می‌شود. به همین دلیل است که اندازه‌گیری مساحت آن نسبتا سخت است. با این حال، اگر به جدول استاندارد وزنی ناودانی مراجعه کنید، مشاهده می‌کنید که مساحت آن با دقت بالایی محاسبه شده است. برای به دست آوردن حجم مقطع، تنها نیاز است طول مورد نظر را در مساحت سطح مقطع ناودانی ضرب کنید.

چگالی ناودانی با چگالی آهن خالص که 7/۸ گرم بر سانتی‌متر مکعب است، برابر بوده که دلیل این امر، بهره‌گیری از فولاده ساده کربنی به منظور ساخت ناودانی‌ها است. برای آنکه وزن هر متر از ناودانی را به دست آورید، کافیست تا تبدیل واحدهای مورد نظر را انجام دهید.

جدول وزنی ناودانی سبک چیست ؟

ناودانی‌های سبک در شاخه‌های 6 و 12 متری و با ابعاد مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شوند. ازاین‌رو، شاهد تفاوت در وزن این محصولات هستیم. وزن ناودانی 80 میلی‌متر در شاخه 6 متری 42.3 کیلوگرم و در شاخه 12 متری برابر 84.6 کیلوگرم است. برای ناودانی سایز 160 میلی‌متر نیز وزن ناودانی در شاخه‌های 6 و 12 متری به ترتیب 85.2 و 170.4 کیلوگرم است.

ابعاد ناودانی سبک چیست ؟

در کنار وزن ناودانی، ابعاد این محصول از دیگر مشخصات بسیار مهم آن است. ارتفاع، عرض بال، ضخامت جان، ضخامت بال و شعاع گردی گوشه ناودانی در کنار یکدیگر، ابعاد ناودانی سبک را مشخص می‌کنند. شما با مراجعه به جدول ابعاد ناودانی سبک، به راحتی می‌توانید از ابعاد ناودانی در سایزهای مختلف اطلاع پیدا کنید.

کاربرد ناودانی سبک چیست ؟

همانند ناودانی‌های سنگین، از ناودانی‌های سنگین به دلیل ویژگی‌ها و مشخصات منحصربه‌فردی که دارند، در طیف وسیعی از صنایع استفاده می‌شود. موارد زیر، بخشی از کاربردهای ناودانی سبک به شمار می‌روند:

  1. از ناودانی سبک، در ساخت نمای ساختمان استفاده می‌شود.
  2. در بخش ساختمان‌سازی، امکان استفاده از ناودانی سبک به منظور ساخت چهارچوب‌ها وجود دارد.
  3. در سایر صنایع، از جمله خودروسازی، از ناودانی سبک برای ساخت اسکلت ماشین استفاده می‌گردد.
  4. ناودانی سبک، برای ساخت پایه ماشین‌آلات مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  5. ساخت بناهای معماری از دیگر کاربردهای ناودانی سبک به شمار می‌رود.
  6. در تشکیلات دریایی نیز از ناودانی سبک استفاده می‌شود.

همان‌طور که مشاهده کردید، از ناودانی سبک در طیف گسترده‌ای از صنایع استفاده می‌شود که دلیل این امر، مشخصات این نوع از مقاطع فولادی است. در بخش بعدی، نگاهی به ویژگی‌های ناودانی سبک خواهیم داشت.

بررسی ویژگی‌های ناودانی سبک

اگر بخواهیم ویژگی‌های ناودانی سبک را به طور عمده عنوان کنیم باید گفت این مقاطع فولادی وزن و ابعادی کمتر از آنچه در جدول استاندارد اشتال درج شده است دارند. همچنین از نظر قیمت نیز باید گفت این محصولات در مقایسه با ناودانی‌های سنگین، قیمت پایین‌تری نیز دارند. به علاوه اینکه، استانداردهایی که به منظور تولید ناودانی‌های سبک مورد استفاده قرار می‌گیرند، با استاندارد تولید ناودانی‌های سنگین، کاملا تفاوت دارد.

همچنین مشخصات ناودانی‌های سبک شامل موارد زیر است:

  • استاندارد: GOST 8240 و ISIRI 4477-2
  • سایز: ۳۰ تا ۴۰۰ میلی‌متر
  • شکل ظاهری: بال موازی
  • کاربری: قابل استفاده در ساخت پایه و فریم ماشین‌آلات سنگین، چارچوب و…

کارخانجات تولیدکننده ناودانی سبک

ناودانی‌های سنگین، هرچند که به اندازه تیرآهن و میلگرد در ساخت سازه‌های فولادی نقش اساسی و حیاتی را بر عهده ندارند اما نمی‌توان منکر این موضوع شویم که استفاده از آن‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بر اساس اینکه ناودانی از نوع سبک باشد یا سنگین، به راحتی می‌توان از آن در صنایع مختلف، از جمله ساخت و ساز استفاده نمود. به دلیل آنکه تقاضا برای خرید انواع ناودانی سبک و سنگین در کشور ما زیاد است، امروزه کارخانجات مختلفی در سطح کشور وجود دارند که در زمینه تولید این محصولات مشغول به فعالیت هستند. با این حال، بخش قابل توجهی از نیاز داخل کشور به این محصولات از طریق واردات تامین می‌گردد.

از میان کارخانجات تولیدکننده انواع ناودانی در کشور، اسامی وجود دارند که نام آن‌ها، یادآور محصولاتی مرغوب و با کیفیت است. بنابراین خریداران، مهندسان سازه و صنعتگران، با خیال آسوده قادر به انتخاب محصولات مورد نظر خود از سبد محصولات عرضه‌شده توسط این واحدها هستند.

از میان کارخانه‌های مطرح تولیدکننده ناودانی‌های سبک در کشور می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کارخانه ناب تبری
  • ماهان
  • آریان فولاد
  • یزد
  • فولاد تهران
  • ابهر
  • زنجان
  • کارخانه‌های مختلف شهر اصفهان
  • کارخانه های ‌مختلف مشهد نظیر شکفته، منظومه و…

در این کارخانجات از تکنولوژی روز و متریال درجه یک استفاده می‌گردد. همچنین خطوط تولید این کارخانه‌ها بسیار مجهز است و نیروهای ماهری در این واحدهای صنعتی مشغول به فعالیت هستند. به همین دلیل است که تولیدات ناودانی این کارخانه‌ها از کیفیت و مرغوبیت زیادی برخوردار هستند.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت آهن ملت، شما را با ناودانی‌های سبک و کاربرد آن‌ها در بخش‌های مختلف آشنا کردیم. همانگونه که مشاهده کردید، منظور از ناودانی سبک، محصولاتی است که وزن آن‌ها کمتر از آنچه در جدول اشتال تعریف شده است. به بیان دیگر، ابعاد و وزن این محصولات با اندازه‌هایی که در جداول مهندسی محاسباتی عنوان شده، تطابق ندارد و کمتر از این میزان استاندارد است.

جدول اشتال، به عنوان یک مرجع بسیار مهم به شما کمک خواهد کرد تا پیش از خرید و استعلام قیمت ناودانی ، قیمت ورق و دیگر محصولات موجود در بازار آهن ، از مشخصات دقیق محصول، شامل وزن و ابعاد اطلاع پیدا کنید و بر این اساس، قادر به انتخاب بهترین نوع ناودانی برای پروژه‌های خود باشید.

در ادامه این مقاله، نگاهی به برخی کاربردها، مشخصات و ویژگی‌های ناودانی سبک داشتیم. از این محصولات با در نظر داشتن ویژگی‌هایی نظیر استاندارد GOST 8240 و ISIRI 4477-2، سایز 30 تا 400 میلی‌متر و شکل ظاهری می‌توان در نمای ساختمان، ساخت پایه ماشین‌آلات، ساخت چهارچوب، اسکلت ماشین و… استفاده نمود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
5 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اشکان

سلام
من زیاد راجع به ویژگی ها و کاربرد ناودانی اطلاعی نداشتم ولی با خوندن این مقالات سایت اهن ملت تمام سوالاتی که داشتم حل شدن ممنون از شما

فرهمند

فکر میکنم کمتر کسی هست که تو دنیای امروز، با اهمیت و ضرورت استفاده از مقاطع فولادی آشنا نباشه …
این وبلاگ بصورت خیلی واضح تری نسبت به سایر مقالات و وبلاگ ها درمورد ویژگی ها و کاربرد های ناودانی مطالبشو نشر داده و بسیار کامل و عالی هست

علیرضا امجدی

مبحث ناودانی سیک رو بسیار عالی بهش پرداختین من استفاده عالی بردم ازش و سطح معلوماتم از این موضوع رو واقعا افزایش داد بخش مقالاتتون خصوصا نویسندگانش قابل تقدیره خواستم از این طریق مراتب تشکر خودم رو اعلام کنم خدمتتون … موفق باشین و برقرار.