وبلاگ

ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه چیست

یکی از مواردی که همیشه به انواع آهن آلات و مقاطع فولادی آسیب میرساند رطوبت است. با توجه به اینکه انواع آهن آلات در صنعت و ساختمان سازی کاربرد دارند در نتیجه باید مقاومت بالایی در برابر آسیب هایی همچون سیل، آتش سوزی و… داشته باشند. به همین دلیل انواع مقاطع فولادی کاربردی باید به خوبی پوشش داده شوند و مقاومت بیشتری داشته باشند.

به همین منظور ورق های گالوانیزه تولید شدند. ورق های گالوانیزه در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاوم هستند. در ادامه ی این مقاله به تولید انواع ورق های گالوانیزه میپردازیم.

گالوانیزه

یکی از نقاط ضعف آهن و فولاد زنگزدگی و پوسیدگی آهن در برابر آب و رطوبت است. به همین منظور برای افزایش مقاومت آن فولاد های گالوانیزه تولید شدند. فولاد گالوانیزه بهترین گزینه برای انواع سازه های مقاوم میباشد. برای تولید ورق گالوانیزه از “روی ” به عنوان روکش برای انواع مقاطع فولادی استفاده میکنند. در چنین شرایطی اگر روکش روی به هر دلیلی از بین برود ، مقطع فولادی همچنان مقاوم باقی میماند و آسیبی نمیبیند. ورق های گالوانیزه بسیار مقرون به صرفه هستند و قیمت مناسبی در بازار دارند به همین دلیل قیمت ورق گالوانیزه از اهمیت بالایی برخوردار است و همچنین جز موارد پر فروش میباشد.

زنگ زدگی مقاطع فولادی

زنگ زدگی مقاطع فولادی زمانی رخ میدهد که آهن و یا آلیاژ آهن که با نام فولاد شناخته میشود مدت زمان زیادی در برابر اکسیژن و یا رطوبت قرار گیرد که اصطلاحا به آن “اکسید آهن” میگویند. در چنین حالتی عنصر آهن در مجاورت رطوبت قرار میگیرد و با اکسیژن ترکیب میشود که باعث اکسید شدن فولاد میگردد و در نتیجه پیوند آهن و یا فولاد تضعیف میگردد. برای شسته شدن پیوند آهن ، آب به شکسته شدن پیوند مولوکول اکسیژن کمک میکند که در این حات آهن خیلی راحت با اکسیژن اکسید میشود. بنابراین سه عنصری که برای فرآیند زنگ زدگی و یا خوردگی آهن نیاز است شامل : آب ، آهن و اکسیژن میباشد. در آب و هوای خشک به این دلیل که رطوبت بسیار کمی در محیط وجود دارد فرآیند زنگ زدگی به کندی و طی سال های متوالی صورت میگیرد.

ویژگی ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه دارای ویژگی های متعددی میباشد که باعث برتری آن نسبت به سایر محصولات شده است در ادامه به انواع ویژگی های آن میپردازیم.

هزینه تهیه و تولید این محصول نسبت به سایر محصولات مشابه و ضد زنگ بسیار پایین تر میباشد در نتیجه تهیه آن بسیار مقرون به صرفه تر است.

جوشکاری این محصول بسیار راحت میباشد.

این محصول از نظر ظاهری بسیار زیبا و براق است.

مانند جوشکاری ، شکل و فرم گیری راحتی دارد.

هزینه نگهداری ورق گالوانیزه بسیار پایین میباشد.

فرآیند گالوانیزه کردن ورق های فولادی

در این نوع فرآیند عناصر فلزی دچار تغییر شکل میشوند در این فرآیند ظاهر محصول از جمله ضخامت و رنگ آن تغییر پیدا میکند. برای گالوانیزه کردن فولاد دو روش وجود دارد که در ادامه به بررسی این دو روش میپردازیم.

یکی از روش های گالوانیزه کردن فولاد روش حرارتی میباشد که در این روش انواع مقاطع فولادی را در مذاب فلز روی غوطه ور میکنند تا پوششی از فلز روی برروی محصول قرار گیرد پس از آن با عملیات خنک کاری فلز روی و فولاد به یکدیگر چسبیده و پوششی از روی برروی فولاد قرار میگیرد که به این عمل گالوانیزاسیون گرم میگویند. لازم به ذکر است قیمت ورق آهن 2 میل با توجه

این کار باعث میشود تا پوششی مقاوم در برابر رطوبت برروی مقاطع فولادی قرار گیرد که هم مقاومت محصول را بالا ببرد و هم از نظر هزینه و نگهداری بصرفه تر باشد. این روش گالوانیزاسیون روشی بسیار رایج و دارای قدمتی دیرینه است که به عنوان محافظ روی آهن قرار میگیرد. هرچقدر ضخامت روکش روی بیشتر باشد آهن در برابر زنگ زدگی و پوسیدگی مقاوم تر خواهد بود. لایه محافظی که برروی آهن قرار میگیرد دارای دو ویژگی میباشد که از جمله آنها میتوان به مقاوم بودن آن در برابر اصطکاک و چسبندگی به فلز اولیه اشاره کرد.

فلزاتی که با این روش گالوانیزاسیون میشوند دارای مقاومت پایینی در برابر عواملی همچون اسید هستند در نتیجه برای این موارد از انواع مقاطع فولادی استنلس استیل استفاده میشود. درنتیجه ورق های گالوانیزه مقاومت بالایی در برابر رطوبت و زنگ زدگی دارند ولی ورق های استنلس استیل مقاومت بالایی در برابر اسیدها دارند.

روش دیگری که برای فرآیند گالوانیزاسیون استفاده میشود روش الکتروگالوانیزه میباشد. در این روش پوشش گالوانیزه به وسیله برق با سیانید یا محلول فلز سولفات روی برروی مقاطع فولادی انجام میشود. این روش از گالوانیزاسیون دارای ضخامت کمتری نسبت به روش قبلی میباشد اما سطحی صاف تر و صیقلی تر و سبک تر دارد.

در روش قبلی ضخامت روکش گالوانیزه بسیار بالاتر میباشد درنتیجه رنگ آمیزی آن سخت تر است و ظاهر بهتری نسبت به الکتروپلات ندارد. اما در روش الکتروگالوانیزه با توجه به اینکه روکش محافظ دارای ضخامت نازک تری است بهتر و زیباتر رنگ آمیزی میشود به همین دلیل برای بدنه خودرو از این نوع روش برای گالوانیزه کردن استفاده میکنند تا سطح آن صاف و صیقلی باشد.

ورق گالوانیزه چیست

مزایای ورق گالوانیزه

این نوع ورق در مقابل هرگونه خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم میباشد و مقاومت بالایی در برابر رطوبت و حتی اسید دارد. از این نوع ورق برای محیط هایی که فولاد به میزان بیشتری در مقابل مواد خورنده قرار دارد استفاده میشود.

طول عمر ورق گالوانیزه حدود هفتاد سال است که میتواند بدون هزینه برای تعمیر و نگهداری تا حدود هفتاد سال دوام داشته باشد. البته میزان دوام آن به محیطی که در آن نگهداری میشود بستگی دارد. بنابراین در محیط هایی که ورق گالوانیزه در برابر مواد خورنده بیشتری قرار دارد طول عمر آن به نسبت کاهش پیدا میکند.

عملیات گالوانیزاسیون تنها روشی است که اینچنین مقاومتی به انواع آهن آلات و مقاطع فولادی میدهد.

حتی اگر پوشش سطحی روی که از آن برای گالوانیزه کردن استفاده شده است آسیب ببیند باز هم فولاد در از دوام بالایی برخوردار است و لایه های پایینی روکش گالوانیزه آسیب نمیبیند.

فولاد گالوانیزه گزینه بهتری نسبت به فولاد ضد زنگ میباشد.

محصولاتی که گالوانیزه شده اند در برابر اکسید شدن و خوردگی از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

این محصولات هم راحت رنگ میشوند و هم فرم گیری راحتی دارند.

از این نوع محصول در صنعت برای تولید انواع خودرو و انواع لوازم خانگی استفاده میشود.

استفاده از ورق های گالوانیزه به جای ورق های فولادی بسیار مقرون به صرفه تر است و هزینه پایین تری دارد. روش گالوانیزه کردن با استفاده از روکش روش بسیار به صرفه تر نسبت به سایر روش ها میباشد و از هزینه پایین تری برخوردار است.  از این روش میتوان برای انواع مقاطع فولادی استفاده کرد. این روش همچنین بر قیمت پروفیل گالوانیزه نیز اثرگذار است.

فولادهای گالوانیزه خاصیت فرم پذیری و جوشکاری بالایی دارند.

به دلیل مقاومت بالا نسبت به ورق های فولادی کمتر آسیب میبینند.

ورق های گالوانیزه به راحتی تمیز میشوند. برای تمیز کردن آن میتوانید از آب قلیایی و پارچه نزم استفاده کنید.

کوتینگ ورق گالوانیزه

یکی از مواردی که در انتخاب ورق گالوانیزه مناسب مهم است کوتینگ ورق گالوانیزه میباشد. به ضخامت پوشش گالوانیزه کوتینگ گفته میشود. ورق های گالوانیزه از کوتینگ های مختلفی برخوردار هستند که با توجه به نیاز خود میتوانید یکی از انواع کوتینگ را انتخاب کنید. از کوتینگ های مختلف برای مصارف متفاوت در صنعت استفاده میشود. برای مثال کشور چین ورق گالوانیزه را با کوتینگ 100 یا 120 و کشور ژاپن ورق گالوانیزه را با کوتینگ 170 تولید میکند. ورق های گالوانیزه با کوتینگ های مختلف دارای کاربردهای متفاوتی هستند. نکته مهم دیگری که در زمان خرید انواع ورق از جمله ورق باید بدانید، آشنایی با راهنمای خرید ورق است. از این رو، به شما پیشنهاد میکنیم این مطلب را مورد مطالعه قرار دهید.

طول عمر ورق گالوانیزه

ورق های گالوانیزه بین 20 تا 70 سال طول عمر دارند. ورق های گالوانیزه اگر در شرایط مساعدی نگهداری شوند و رطوبت محیط بالا نباشد تقریبا تا همیشه دوام خواهند داشت. اما هرچقدر رطوبت محیط بالاتر باشد و این محصول به میزان بیشتری در برابر مواد اسیدی قرار گیرد طول عمر آن پایین تر خواهد آمد.

معایب ورق گالوانیزه

یکی از مواردی که از معایب ورق گالوانیزه به شمار میرود جوشکاری آن میباشد. در هنگام جوشکاری ورق گالوانیزه باید مراقب باشید چون گازهای سمی در هوا منتشر میشود که باعث سرگیجه و سردرد خواهد شد. در نتیجه در هنگام جوشکاری ورق گالوانیزه از ماسک های مخصوص استفاده کنید و بیش از 4 ساعت در به جوشکاری آن مشغول نباشید.

اگر قصد خرید ورق گالوانیزه را دارید حتما به این نکته توجه داشته باشید که هرچقدر سطح ورق گالوانیزه صاف تر و صیقلی تر و همچنین براق تر باشد از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود. برای خرید انواع آهن آلات و اطلاع از قیمت آهن میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها