وبلاگ

کاربرد سپری آهنی در صنعت ساخت و ساز

کاربرد سپری آهنی

همان‌طور که احتمالا می‌دانید، تیرآهن یکی از پروفیل‌های پرمصرف در حوزه ساخت و ساز است اما این امر در مورد سپری‌ها چندان صدق نمی‌کند. در مقابل، استفاده از سپری در صنعت ماشین‌آلات، بسیار رایج است و به انتخاب اول کارخانجات فعال در این حوزه تبدیل شده است. در ادامه این مقاله همراه سایت آهن ملت باشید تا به معرفی این پروفیل‌ها و کاربرد سپری آهنی در صنایع ساختمان‌سازی بپردازیم. لازم به ذکر است پیشتر در مقاله ” سپری چیست ” ویژگی ها و کاربرد این محصول را به طور کامل توضیح داده ایم. چنانچه اطلاعات زیادی در این زمینه ندارید، ابتدا پیشنهاد می کنیم این مقاله را مطالعه نمایید.

صنعت‌ ساختمان‌سازی در حال حاضر، به عنوان یکی از صنایع بسیار حیاتی در کشور ما شناخته می‌شود و میزان مصرف آهن و مقاطع فولادی در آن به میزان چشمگیری زیاد است. در این صنعت از انواع میلگرد، نبشی، تیرآهن، ناودانی و… استفاده می‌شود.

اگر به دقت به صنعت ساختمان‌سازی نگاهی بیندازید، متوجه پروفیل‌هایی خواهید شد که به حرف T شباهت دارند. این پروفیل‌های آهنی، به نام سپری شناخته می‌شوند و متشکل از ورق‌های کم‌عرضی هستند که عمود بر یکدیگر قرار گرفته‌اند. ورق افقی و عمودی در این پروفیل‌ها به ترتیب، بال و جان سپری نامیده می‌شوند.

آشنایی با کاربرد سپری آهنی

در ابتدای این مقاله، شما را با سپری، جان و بال آن آشنا ساختیم. این محصول که با نام پروفیل T در میان فعالان حوزه آهن شناخته می‌شود، پروفیلی است که کاربرد نسبتا خوبی در صنایع ساخت و ساز دارد و معمولا از آن به منظور ساخت انواع درب و پنجره، سقف شیشه‌ای، ستون، متصل کردن پل به ستون، ساخت سازه فلزی، خرپا و اسکلت گلخانه استفاده می‌شود.

با این حال، می‌توان رایج‌ترین کاربرد این پروفیل را در صنایع ساختمان‌سازی، به منظور ساخت درب و پنجره دانست. ضخامت این پروفیل‌ها که با نام پروفیل لنگه دری نیز شناخته می‌شوند بین ۰.۹ تا ۲.۵ میلیمتر بوده اما رایج‌ترین سایز سپری، سایز 2 میلی‌متر است.

معرفی انواع سپری

بر اساس اینکه سپری از چه جنسی تولید شده باشد، می‌توان آن را به انواع آهن نوردی و یا فابریک تقسیم نمود که تفاوت این دو سپری، در وزن این محصولات است. به بیان دیگر، سپری آهنی وزن کمتری در مقایسه با سپری فابریک دارد. همچنین انواع سپری در جنس‌های برنج، آلومینیوم، استیل، مس و آهن در بازار موجود هستند.

علاوه بر دسته‌بندی بالا، انواع سپری را می‌توان بر اساس شکل ظاهری نیز دسته‌بندی کرد که این محصولات در یکی از دسته‌های زیر قرار می‌گیرند:

  • سپری با عرض و ارتفاع برابر و اضلاع متساوی
  • سپری که با ارتفاع نصف عرض و اضلاع نامتساوی
  • سپری با ارتفاع زیاد

شاید آشنایی با انواع سپری، امری ساده به نظر برسد اما باید گفت دانستن انواع سپری سبب می‌شود تا در هنگام خرید این محصولات، بتوانید بهترین محصول را مطابق با نیاز خود انتخاب نمایید. در صورتیکه در مورد انواع سپری، نیاز به دریافت راهنمایی و مشاوره دارید، کافیست تا با کارشناسان ما در سایت آهن ملت تماس حاصل نمایید.

مشخصات و کاربرد سپری آهنی

از این مقاطع آهنی، به دلیل مشخصات و شکل ظاهری که دارند، در صنایع ساختمان‌سازی استفاده می‌گردد. اگر به سازه‌های فلزی دقت کرده باشید، متوجه حضور این پروفیل‌های آهنی در ساخت درب و پنجره، ستون، سقف‌های شیشه‌ای، اسکلت گلخانه، خرپا و یا اتصالات پل‌ها به ستون‌ها خواهید شد. در مورد سپری، باید به دو ویژگی بسیار مهم یعنی ابعاد و وزن این محصولات توجه کنید که در این بخش، به طور خلاصه به بررسی  مشخصات کاربرد سپری آهنی خواهیم پرداخت.

کاربرد سپری آهنی

وزن سپری

اولین مشخصه یک سپری، وزن این پروفیل است. سپری‌ها در سایزهای 2، 2.5، 3، 3.5، 4، 4.5، 5، 6، 7، 8، 9 و 10 به ترتیب دارای وزن‌های 5.5، 8، 10.5، 14، 17.5، 22، 26، 37.5، 50، 62، 80 . 98 کیلوگرم در بازار موجود هستند. بنابراین شما با توجه به نیاز خود امکان خریداری این محصولات را خواهید داشت.

ابعاد سپری

اگر سری به بازار آهن زده باشید، متوجه تنوع بالای سپری‌ها از نظر ضخامت و ابعاد خواهید شد. کمی قبل‌تر در همین مقاله گفتیم که رایج‌ترین سایز سپری که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد سایز ۲ میلی‌متر اما این محصولات در ضخامت‌های ۰.۹ تا ۲.۵ میلی‌متر تولید شده‌اند. نامگذاری انواع سپری، با اندازه لبه مقطع آن به عنوان معیار انجام می‌گیرد. همچنین باید در نظر داشته باشید که اندازه لبه مقطع با اندازه دیواره در این پروفیل‌ها برابر است. ازاین‌رو، چانچه یک سپری، سپری نمره 10 باشد، باید بدانید که اندازه لبه مقطع آن، برابر 100 میلی‌متر است. همچنین سپری‌ها در طول استاندارد 6 تا 12 متر تولید و به بازار عرضه می‌شوند اما امکان سفارشی‌سازی طول مطابق با میزان تقاضا نیز وجود خواهد داشت. از نظر ظاهری، کاربرد سپری آهنی در انواع لبه تیز و لبه گرد در بازار موجود می‌باشند.

استاندارد سپری

همان‌طور که مشاهده کردید، هرچند که پروفیل T به اندازه تیرآهن، پرمصرف نیست اما در بخش‌های مختلف سازه، امکان استفاده از آن وجود دارد. انواع سپری‌های آهنی که در بازار آهن موجود هستند که در یکی از دسته‌های پروفیل سپری آهن فابریک و سپری آهنی نوردی قرار می‌گیرند. از نظر استاندارد، سپری‌های دارای استانداردهای مختلفی هستند که عبارتند از:

  • استاندارد DIN1022
  • استاندارد DIN5951
  • استاندارد DIN EN 10055

شیوه تولید سپری آهنی

تولید سپری همانند سایر مقاطع فولادی، نیازمند طی کردن مراحل مشخصی است. برای تولید این پروفیل نیاز است تا شمش فولادی که طول مشخصی دارد و می‌تواند از نوع بلوم یا شمشه باشد، درون کوره‌های حرارتی نورد ریخته شود. پس از آنکه شمش به درجه حرارت مناسب رسید، باید از قفسه‌های نورد ابتدایی عبور کند تا طول آن افزایش و مقطع آن کاهش یابد. پس از آنکه شمش از قفسه‌های نورد میانی و پایانی عبور کرد و در نهایت به شکل سپری تبدیل شد، نوبت به برش این محصولات در طول‌های مورد نظر می‌رسد که به کمک دستگاه‌های برشی انجام می‌گیرد.

بلوم یا همان شمشه از جنس فرآورده‌های میانی نورد فولاد، محصولی با سطح مقطع بیش از ۲۳۰ سانتیمتر مربع است. همچنین عرض سطح مقطع بلوم، به شکل مربع و بین 15 تا 30 سانتی‌متر است. از بولم به منظور تولید سپری، تیرآهن، ناودانی، ریل و نبشی استفاده می‌گردد.

کاربرد سپری آهنی در ساختمان‌سازی

همان‌طور که احتمالا می‌دانید، صنعت ساختمان‌سازی، به یکی از صنایع حساس و مهم در کشور ما تبدیل شده است. به همین دلیل محصولاتی که در این حوزه مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید مرغوب و با کیفیت باشند. در کنار مصالحی همچون تیرآهن، نبشی و میلگرد، نوع دیگری از پروفیل‌ها وجود دارند که امروزه به طور گسترده در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصولات، پروفیل T یا سپری نام دارند. با توجه به مزایا و ویژگی‌هایی که این پروفیل در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهند باید گفت از سپری امروزه در بخش‌های مختلف سازه نظیر سقف و نماهای شیشه‌ای، آجرهای شیشه‌ای و ایجاد نورگیر در فضاهایی همچون زیرزمین، خرپا، مهارکننده و اسکلت گلخانه‌ها استفاده می‌گردد. علاوه بر این موارد، از سپری می‌توان در صنایع سدسازی نیز استفاده نمود. به شما کاربران گرامی توصیه می کنیم جهت دریافت موجودی و قیمت سپری آهنی با بخش فروش آهن ملت از طریق شماره تماس 02167103 در تماس باشید و یا به جداول قیمتی مندرج در صفحه محصولات مراجعه نمایید.

در ساخت سازه‌های فلزی از چه مصالحی استفاده می‌شود؟

یکی از کاربردهای مصالح آهنی و فولادی، حوزه ساخت و ساز، و به طور مشخص صنعت ساختمان است. به دلیل کاربرد بسیار زیادی که این مصالح در این حوزه دارند، بنابراین تنوع این محصولات از نظر شکل، ابعاد و مشخصات باید متنوع باشد تا مصرف‌کنندگان، بتوانند با توجه به نیاز بخش‌های مختلف در سازه‌های ساختمانی، محصولی متناسب را انتخاب نمایند و از حداکثر ظرفیت باربری آن، برخوردار شوند. پروفیل‌هایی که در این صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند دارای طول 6، 12 و 14 متر هستند که میزان آن، می‌تواند در کشورهای مختلف، متفاوت باشد. با این حال، یک استاندارد بسیار رایج به نام استاندارد اروپایی وجود دارد که در کشور ما نیز، توسط کارخانجات مختلف رعایت می‌گردد. محصولاتی که مطابق با استاندارد اروپایی تولید شده‌اند و از آن‌ها در حوزه ساختمان استفاده می‌گردد، شامل موارد زیر هستند:

نیم رخ تیپ  I

در ساختمان‌های فلزی از اهمیت بسیار زیادی برخودار است و در انواعINP ،IPE  و IPB تولید و به بازار عرضه شده‌اند.

نیم رخ ناودانی

نورد نیم رخ‌های ناودانی تا ارتفاع 40 سانتی‌متر انچام می‌گیرد و از آن به منظور ساخت بادبند، ستون‌های مرکب، خرپا و تیرهای مشبک استفاده می‌شود. یکی از معایب مقاطع فولادی، وجود یک محور تقارن است. به همین دلیل، این محصول مقاومت خمشی چندان زیادی از خود به نمایش نمی‌گذارد. ازاین‌رو توصیه می‌شود تا از نیم رخ ناودانی به صورت دوبل و به عنوان عضو خمشی تیر استفاده شود.

نیم رخ نبشی  L

یکی از مقاطع بسیار مهم در ساختمان‌سازی را باید نیم رخ نبشی L دانست. از این محصول، در ساخت مقاطع مرکب، به شکل دوبل یا تک استفاده می‌شود. این نوع از مقطع، در طول‌های 6، 12 و 15 در بازار موجود هستند و با علامت اختصاری L در نقشه‌های فنی شناخته می‌شوند. پس از حرف L، دو عدد اول نشان‌دهنده پهنای بال و عدد سوم، نشان‌دهنده ضخامت این محصولات است.

نیم رخ سپری

از نظر شکل مقطع، این نیم رخ‌ها در قاعده و ارتفاع‌های مختلفی تولید می‌شوند.

  • ابعاد ۶۰×۳۰ میلی‌متر تا ۱۲۰×۶۰ میلی‌متر: برای سپری‌هایی با میزان قاعده دو برابر ارتفاع مقطع
  • ابعاد 20×20 میلی‌متر تا 140×140 میلی‌متر: برای سپری‌هایی با میزان قاعده و ارتفاع یکسان

بزرگ‌ترین عیب نیم‌ رخ سپری را باید مایل بودن سطوح بال و همچنین مقاومت پایین خمشی آن دانست که سبب می‌شود اتصالات آن، با دشواری همراه شود. با این حال، از این نیم رخ به طور گسترده و به شکل تک یا دوبل، در ساخت خرپا، اسکلت سقف کاذب و یا سقف شیروانی استفاده می‌گردد. این نیم رخ دارای علامت اختصاری است و اعداد پس از آن نشانگر پهنای قاعده و ارتفاع آن هستند.

نیم رخ  z

از نیم رخ Z عموما در پروژه‌های ساختمانی به منظور زیرسازی سقف‌های شیب‌دار استفاده می‌شود. علاوه بر این موارد، در صنعت کشتی‌سازی نیز امکان استفاده از نیم رخ Z وجود دارد. همانگونه که متوجه شدید، این پروفیل با علامت اختصاری Z در نقشه‌های فنی شناخته می‌شود و عدد پس از آن، نشان‌دهنده ارتفاع نیم رخ است.

ورق و تسمه

از دیگر محصولاتی که به طور گسترده به عنوان اجزای اصلی سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند، انواع ورق‌ آهنی و تسمه‌ها هستند. از نظر عرض، ورق‌ها با عرض 3 متر تولید می‌شوند و می‌توانند ضخامت‌های مختلفی داشته باشند. از این محصولات به عنوان ورق اتصال و یا عضو اصلی، به منظور ساخت تیر مشبک و مرکب استفاده می‌گردد. یکی از مواردی که همواره مورد توجه مصرف‌کنندگان مقاطع فولادی قرار دارد، مسئله خوردگی و زنگ‌زدگی است. به منظور جلوگیری از آسیب‌دیدگی ورق‌ها در پروژه‌های ساختمانی، این محصولات با حداقل ضخامت 5 تا 6 میلی‌متر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چنانچه عرض ورق، کمتر از 160 میلی‌متر باشد، محصول به نام تسمه شناخته می‌شود. این محصولات به طور استاندارد در طول 12 و 15 متر (ورق عریض) تولید و به بازار عرضه می‌شوند. علامت PL L×w ×t، نشان‌دهنده تسمه و ورق در نقشه‌های فنی است. اعدادی که در مقابل این علامت وجود دارند، به ترتیب نشان‌دهنده طول، عرض و ضخامت این محصولات هستند.

میلگرد و نیم رخ چهار گوش و مقاطع شش‌ضلعی‌‌

یکی از مقاطع فولادی بسیار پرکاربرد در صنعت ساختمان و پروژه‌های عمرانی، میلگردها هستند. این محصولات، امروزه توسط کارخانجات مختلف و در انواع متفاوت تولید و به بازار عرضه می‌شوند. بنابراین مصرف‌کنندگان مطابق با نیاز خود، می‌توانند محصولات مناسب را خریداری نمایند. از نظر ابعاد، میلگردها در قطرهای بین 5 تا 220 میلی‌متر در بازار موجود هستند. در کنار این موارد، مقاطع چهار گوش با مقطع ۶×۶ تا ۱۵۰×۱۵۰ میلی‌متر و شش‌ضلعی‌ها نیز وجود دارند که با بعد S از ۱۳ تا ۱۰۳ میلی‌متر قابل خریداری هستند.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت آهن ملت در رابطه با سپری آهنی و کاربردهای آن در صنعت ساخت و ساز صحبت کردیم. همان‌طور که مشاهده کردید، این پروفیل، به یکی از پروفیل‌های محبوب در ساختمان‌سازی تبدیل شده است و امکان استفاده از آن، در بخش‌هایی نظیر خرپا، اسکلت گلخانه، سقف و نماهای شیشه‌ای وجود دارد. در صورتیکه قصد خرید سپری را داشته باشید، نیاز است تا در مورد کاربرد سپری آهنی ، انواع سپری و مشخصات آن‌ها نظیر وزن و ابعاد، اطلاعات دقیقی در اختیار داشته باشید که در این مقاله، تا حدودی به آن اشاره کردیم. در ادامه، در مورد اجزایی صحبت کردیم که در سازه‌های ساختمانی به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در مورد انواع سپری، ثبت سفارشات خود و یا استعلام قیمت روز انواع آهن‌آلات می‌توانید با کارشناسان ما در سایت آهن ملت تماس حاصل کنید. امیدواریم مطالب این مقاله، برای شما خوانندگان گرامی، مفید واقع شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها