قوطی پروفیل یا فلزی به دلیل ویژگیهایی که دارد در صنعت ساختمانی استفاده میشود و در قسمت ستون سازه، کارایی دارد. بنابراین در این مطلب به بررسی کاربرد قوطی در ساخت ساختمان فلزی می پردازیم. با توجه به تنوع بالا و همینطور ویژگیهای قوطی پروفیل، بسیار مهم است که به نکاتی که در ادامه بیان میکنیم توجه کنید تا بتوانید بهترین نوع قوطی فلزی را خریداری کنید. آهن ملت به عنوان بهترین تامین کننده انواع قوطیها، میتوانید باکیفیتترین محصولات را به شما عرضه کند، این مطلب از مجله آهن ملت را با دقت مطالعه کنید و در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
ماهیت قوطی پروفیل به زبان ساده
قوطی پروفیل به مقاطع فولادی مربع و مستطیل شکل گفته میشود که به اصطلاح میتوانند بسته یا باز باشند. این مقاطع در صنایع مختلفی از جمله ساخت انواع لوازم آموزشی، لوازم خانگی، لوازم پزشکی و… کاربرد دارند.
به صورت دقیقتر، این نوع قوطیها در کاربردهای زیر استفاده میشود:
- صنعت ساخت و ساز: قوطی پروفیل در ساخت اسکلتهای فلزی، ستونها، تیرها و خرپاها کاربرد دارد.
- صنعت مبلمان: از قوطی پروفیل برای ساخت انواع مبلمان فلزی مانند تخت خواب، میز و صندلی استفاده میشود.
- صنعت خودرو: قوطی فلزی در ساخت شاسی و بدنه خودروها کاربرد دارد.
- صنعت لوازم خانگی: این نوع قوطی نیز برای ساخت یخچال، اجاق گاز و ماشین لباسشویی مناسب است.
- صنعت تجهیزات پزشکی: قوطی پروفیل در ساخت تختهای بیمارستانی، ویلچرو برانکارد استفاده میشود.
- صنعت لوازم آموزشی: از دیگر کاربردهای قوطی پروفیل میتوان به ساخت میز و صندلی و تخته وایت برد اشاره کرد
تنوع قوطیهای پروفیل و نحوه تولید آن
در یک دستهبندی، این نوع قوطیها در دو نوع باز و بسته هستند، اما از لحاظ ساختار و نوع استفاده به قوطی مبلی، گالوانیزه، ستونی و قوطی معدنی تقسیم میشود. هر کدام از این قوطیها، ساختار و ویژگی خاصی دارند و در صنعت ساختمانی، قوطی ستونی و صنعتی، کاربرد بیشتری دارد.
فرآیند تولید قوطی پروفیل
تولید قوطی پروفیل شامل مراحل زیر است:
آمادهسازی ورق
ورقهای فولادی به صورت کلاف نورد گرم یا نورد سرد تهیه میشوند.
ضخامت ورقها با توجه به نوع قوطی پروفیل مورد نظر انتخاب میشود.
سطح ورقها باید تمیز و عاری از هرگونه نقص باشد.
برش ورق
ورقها توسط قیچیهای مخصوص به نوارهایی با عرض و طول مناسب برش داده میشوند.
دقت برش بسیار مهم است تا لبههای نوار صاف و بدون پلیسه باشند.
عملیات فرمدهی
نوارهای برشخورده وارد دستگاه فرمینگ میشوند.
در دستگاه فرمینگ، نوار به تدریج خم شده و به شکل قوطی پروفیل در میآید.
شکل قوطی پروفیل توسط غلتکهای فرمینگ تعیین میشود.
سایزینگ
قوطی پروفیلهای جوشخورده توسط غلتکهای سایزینگ به ابعاد نهایی خود میرسند.
دقت سایزینگ بسیار مهم است تا قوطی پروفیلها در ابعاد استاندارد تولید شوند.
در بازار آهن عموما استعلام قیمت قوطی و پروفیل به صورت مشترک انجام می شود. چنانچه قصد خرید و استعلام قیمت پروفیل و دیگر محصولات ـهنی را دارید به شما کاربران گرامی پیشنهاد می کنیم به جداول قیمتی مندرج در وبسایت آهن ملت مراجعه نموده و یا از طریق شماره 02167103 با بخش فروش به صورت مستقیم تماس حاصل نمایید.
کاربرد قوطی پروفیل فلزی در سازه فلزی
سازه ساختمانها به صورت بتنی و فلزی است، با توجه به شرایط و ویژگیهایی که مدنظر کارفرما است، بهترین نوع سازه انتخاب میشود. به صورت کلی برای سازههای بتنی از پروفیل استفاده نمیشود و این مقاطع در ساختمان فلزی، کاربرد بالایی دارد.
قوطی و پروفیل به دلیل شکل هندسی خود، در برابر نیروهای ممان اینرسی در هر دو جهت مقاومت بالایی دارند. این امر باعث میشود که از آنها در ساخت قاب خمشی که یکی از رایجترین سیستمهای باربر جانبی در سازههای فلزی است، استفاده شود.
قاب خمشی از تیرها و ستونهایی تشکیل شده است که به یکدیگر متصل شدهاند. این قابها به گونهای طراحی شدهاند که در برابر بارهای جانبی مانند زلزله، خم میشوند و انرژی زلزله را جذب میکنند.
مزایای استفاده از قوطی و پروفیل در بخش سازه
استفاده از قوطی و پروفیل در قاب خمشی مزایای متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مقاومت بالا: قوطی و پروفیل به دلیل شکل هندسی خود، از مقاومت بالایی در برابر بارهای جانبی مانند زلزله برخوردارند.
قابلیت شکلپذیری: قوطی و پروفیل به راحتی خم و برش داده میشوند. این امر باعث میشود که بتوان از آنها در ساخت قابهای خمشی با اشکال هندسی پیچیده استفاده کرد.
اتصال آسان: قوطی و پروفیل به راحتی به یکدیگر و به سایر مقاطع فولادی متصل میشوند.
انواع قوطی ستونی
مواد اولیه قوطی ستونی، ورق سیاه است که در سایز 12 متری تولید میشود. این نوع قوطیها در دو نوع ستونی صنعتی و ستونی ساختمانی تولید شده که دارای ویژگیهای زیر هستند:
قوطی ستونی صنعتی
مواد اولیه این نوع قوطی، ورق سیاه است و شباهت زیادی به قوطیهای ستونی ساختمانی دارند، اما با این تفاوت که دارای ضخامت کم و در نتیجه کمتری هستند. با توجه به این ویژگی در کاربردهای مختلفی از جمله، ساخت سوله، پل و انبار استفاده میشود.
قوطی ستونی ساختمانی
وزن این نوع پروفیل از پروفیل صنعتی کمتر است و در سایز 100 تا 140 میلیمتر و ضخامت 2 تا 6 میلیمتر تولید میشود، کاربرد پروفیل ساختمانی به طور اختصاصی برای سازه و ساختمانسازی است و به همین دلیل به قوطی ساختمانی معروف میباشد.
مزایای استفاده از قوطی در ساخت ستون ساختمان
قیمت ارزان: استفاده از قوطی فلزی برای ساخت ستون در مقایسه با استفاده از بتن و فولاد، روشی بسیار ارزانتر است، به این دلیل که برای تولید آن میتوان حتی از قوطی بازیافتی هم استفاده کرد.
سرعت بالای ساخت و ساز: ساخت ستون با استفاده از قوطی فلزی، روشی بسیار سریعتر از روشهای سنتی است. دلیل این امر، عدم نیاز به قالب بندی و بتن ریزی در این روش است.
وزن پایین: ستونهای فلزی ساخته شده از قوطی، بسیار سبک تر از ستونهای بتنی و فولادی هستند. این امر باعث کاهش بار سازه و در نهایت، افزایش مقاومت و پایداری آن میشود.
قابلیت اتصال آسان: قوطی ساختمانی به راحتی به یکدیگر و به سایر اجزای سازه متصل می شوند. این امر به دلیل وجود سطوح صاف و صیقلی قوطیهای فلزی و همچنین تنوع روش های اتصال مانند جوشکاری و پیچ و مهره است.
مقاومت بالا: قوطیها از مقاومت بالایی در برابر بارهای فشاری و خمشی برخوردارند. این موضوع باعث میشود که ستون هایفلزی ساخته شده از قوطی، برای تحمل بارهای سنگین مناسب باشند.
قابلیت شکل دهی: قوطیهای فلزی به راحتی خم و برش داده میشوند و میتوان از آنها در ساخت ستونهایی با اشکال هندسی پیچیده استفاده کرد.
معایب استفاده از قوطی پروفیل در ساختمان
هر کدام از مقاطع فلزی و فولادی دارای مزایا و معایبی هستند به همین دلیل مهم است که اطلاعات کاملی درباره هر کدام داشته باشید تا بتوانید بهترین خرید را انجام دهید، قوطیها نیز علاوه بر مزایای فوقالعاده خود، دارای معایبی هم هستند، مانند:
کیفیتهای متنوع در بازار: بسیار مهم است که برای افزایش امنیت و استحکام سازه، از قوطی استاندارد و باکیفیتی استفاده کنید، به همین دلیل مهم است که خرید خود را از یک شرکت معتبر انجام دهید.
استفاده محدود: این نوع قوطیها، نباید در طبقات بالا استفاده شوند.
نیاز به نیروی متخصص بالا: برای نصب قوطی پروفیل، نیاز به استفاده از افراد متخصص و نیروی انسانی زیاد است و میتواند هزینه پروژه رو بالا ببرد.
امکان آسیب دیدن مقاطع: قوطیهای فلزی در معرض خطر خوردگی و زنگ زدگی هستند. خوردگی میتواند باعث کاهش مقاومت و پایداری سازه و همچنین تغییر ظاهر آن شود. برای جلوگیری از خوردگی، باید از روشهای مناسب مانند رنگآمیزی، گالوانیزه کردن و یا استفاده از پوششهای محافظ دیگر استفاده کرد.
محدودیتهای استفاده از قوطی در ساختمان
برای استفاده در سازههای چند طبقه، استفاده از پروفیل قوطی باید طبق شرایط خاصی انجام شود، برای انجام این کار باید به نحوه اتصال قوطی و نوع ساختمان توجه کنید. به طور کلی، استفاده از این نوع قوطی برای ساختمان چند طبقه دارای محدودیتهایی است:
- ناتوانی در تحمل بارهای لرزه ای
به دلیل شکل هندسی توخالی قوطیها، دسترسی به داخل مقطع ستون برای انجام عملیات بتن ریزی و میلگرد گذاری به منظور افزایش مقاومت لرزه ای، دشوار یا غیرممکن است. این امر میتواند به ناتوانی ستون در تحمل بارهای لرزه ای و در نهایت، تخریب سازه در هنگام زلزله منجر شود.
- ناتوانی در تحمل بارهای حرارتی
قوطیهای فلزی در برابر حرارت و آتشسوزی مقاومت پایینی دارند. در صورت بروز آتشسوزی، ممکن است قوطیها به سرعت ذوب شده و خم شوند و در نهایت، سازه به صورت کامل فرو بریزد.
- ناتوانی در تحمل رطوبت و خوردگی
در معرض خطر خوردگی و زنگ زدگی هستند. رطوبت میتواند به سرعت باعث خوردگی قوطیها و کاهش مقاومت آنها شود.
راهنمای خرید قوطی برای کاربردهای مختلف
همانطور که اشاره کردیم قوطی پروفیل دارای ویژگی مختلفی است و به همین دلیل، باید برای کاربرد قوطی در ساخت ساختمان فلزی ، از بهترین نوع قوطی استفاده شود، پس باید به نکات زیر توجه کنید:
- جنس قوطی:
فولاد: قوطیهای فولادی پرکاربردترین نوع قوطی هستند که در ساخت و ساز، صنعت، مبلمان و… استفاده میشوند.
آلومینیوم: قوطیهای آلومینیومی سبک، مقاوم در برابر خوردگی و شکلپذیر هستند و در صنایع هوافضا، خودروسازی و ساخت درب و پنجره کاربرد دارند.
کامپوزیت: قوطیهای کامپوزیتی از ترکیب مواد مختلف مانند فایبرگلاس و رزین ساخته میشوند و در صنایعی مانند برق و الکترونیک و مخابرات استفاده میشود.
- ابعاد قوطی:
مقطع: قوطیهای فلزی در مقاطع مربع، مستطیل و دایره تولید میشوند.
ضخامت: ضخامت قوطیهای فلزی از 0.5 میلیمتر تا 6 میلیمتر و بیشتر متغیر است.
طول: قوطیهای فلزی در طولهای مختلف تولید میشوند و میتوان آنها را به اندازه دلخواه برش داد.
سخن نهایی
در این نوشتار از آهن ملت، به صورت کامل کاربرد قوطی پروفیل در ساخت ساختمان فلزی را بررسی کردیم و توجه به این نکات بسیار مهم است، همچنین نکته مهم دیگری هم وجود دارد و آن هم خرید قوطی استاندارد و باکیفیت از یک شرکت معتبر است. شما می توانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمان خرید انواع پروفیل ، مقاله ” راهنمای خرید پروفیل ” را مطالعه نمایید.
شرکت آهن ملت با توجه به سابقه خود در زمینه عرضه انواع قوطی و آهن آلات، میتواند برای خرید مطمئن، بهترین انتخاب باشد. برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان آهن ملت تماس بگیرید.
سوالات متداول
- معایب استفاده از قوطی فلزی در ساخت اسکلت فلزی چیست؟
احتمال خوردگی، نیاز به تخصص در اجرا و محدودیت ارتفاع . - استفاده از قوطی پروفیل چه مزایایی دارد؟ قیمت مناسب، سرعت بالای نصب، مقاومت بالا، قابلیت شکلدهی راحت
- قوطی ستونی شامل چه انواعی است؟
دارای دو نوع ساختمانی و صنعتی است که قوطی ساختمانی وزن کمتری دارد.