اگر محیط اطراف خود را به دقت نظاره کنید، متوجه وجود ورقهایی خواهید شد که بر روی سطح آنها، آجهایی برجسته در اشکال مختلف نقش بسته است. پلهای هوایی، آسانسور و سطوح شیبدار در معابر عمومی از جمله اماکنی هستند که در آنها از این ورقها استفاده میگردد. این محصولات که با نام ورق آجدار شناخته میشوند در جنس و طرحهای متنوعی تولید و به بازار عرضه شدهاند که امکان استفاده از آنها با توجه به نیاز محیط وجود دارد. در ادامه این مقاله همراه سایت آهن ملت باشید چرا که قصد داریم به طور اختصاصی در مورد کاربرد ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی صحبت کنیم.
ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی
پیش از آنکه با مشخصات و کاربرد این ورقها آشنا شویم، قصد داریم در مورد کاربرد ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی صحبت کنیم. ورقهای آجدار، ورقهای فولادی به روش نورد گرم هستند که بر روی سطح خود، برجستگیهایی به نام آج دارند. وجود این برآمدگیها که میتوانند به شکلهای مختلف باشند، سبب میشود تا سطح ورق در مقابل لغزش از مقاومت بالایی برخوردار باشد. به علاوه اینکه این ورقها جوشپذیری بالایی دارند. اگر بخواهیم برجستهترین تفاوت ورقهای آجدار با سایر ورقهای آهنی را عنوان کنیم، باید سطح این ورقها را نام ببریم. ورقهای آجدار روی سطح خود برجستگیهایی دارند که میتوانند به اشکال مختلف باشند. از نظر گرید نیز میتوان ورقهای آجدار را به دو گریدST44 و ST37 دستهبندی نمود. بر اساس استاندارد ملی ایران، یک ورق آجدار به شکل زیر تعریف میشود:
“ورق آجدار، صفحه ای است که یک طرف آن دارای برآمدگی هایی است به شکل یک طرح منظم (شطرنجی یا دوکی) به منظور کاهش لغزندگی سطح و ایمنی بیشتر جهت راه رفتن روی آن. معمولاً طرف دیگر این نوع صفحه، صاف است.”
ورقهای آجدار در کشور ما با اسامی دیگری نظیر ورق کفسازی، ورق آهن طرحدار، ورق برجسته و ورق شطرنجی نیز شناخته میشوند. همچنینFloor Plate، Embossed Plate و Plate Chequeredاسامی این ورقها در سایر کشورهای جهان است. عموما از ورقهای آجدار به منظور جلوگیری از لغزش اشیا مختلف و یا افراد بر روی سطوح شیبدار استفاده میگردد.
ورق آجدار چه طرحهایی دارد؟
الگوهایی که به منظور آجدار کردن ورقها استفاده میشود میتوانند نقشهای خاص زینتی، طرحهای دایرهای شکل، لوزی، بیضی و بادامی باشند. با این حال، رایجترین طرحی که به منظور تولید ورق آجدار فولادی مورد استفاده قرار میگیرد طرح آج بادامی است. لازم به ذکر است شرکت فولاد مبارکه، که به عنوان اولین تولیدکننده ورق آجدار در کشور شناخته میشود، از طرحهای بادامی لبه پهن برای تولید ورقهای آجدار خود استفاده مینماید. بر اساس استاندارد ملی ایران، برای ورقهای آجدار دو طرح آج T و R تعریف شده است.
انواع ورق آجدار کدامند؟
ورقهای آجدار موجود در بازار را از نظر روش ایجاد آج و جنس ورق میتوان در دستهبندی زیر قرار داد:
دستهبندی کاربرد ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی بر اساس روش ایجاد آج
بر اساس اینکه آج موجود روی ورق به چه روشی ایجاد میشود، این محصولات به دو نوع پرسی و فابریک دستهبندی میشوند.
در ورقهای آجدار فابریک، آج روی ورق توسط کارخانه تولیدکننده ورق ایجاد میشود و در آن به ورق اصلی، یک لایه آج اضافه میگردد. در مقابل، ورقهای آجدار پرسی در کارگاههایی که به دستگاه پرس آج مجهز هستند تولید میگردند و برجستگیها و چالهها روی سطح ورق ایجاد میشوند.
ورق آجدار فابریک و پرسی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
به دلیل شباهتهای بسیار زیادی که این ورقها با یکدیگر دارند، تشخیص آنها از یکدیگر دشوار است. بنابراین پیش از آنکه این ورقهای آجدار را خریداری کنید بهتر است با تفاوتهای آنها آشنا شوید. برخی از تفاوتهای میان ورق آجدار فابریک و پرسی عبارتند از:
- بیشتر بودن وزن ورق فابریک در مقایسه با ورق پرسی
- بالاتر بودن کیفیت ورق آجدار فابریک نسبت به ورق پرسی
- تنوع بالای ابعاد ورق فابریک
- وجود موجهای ریز در اطراف ورق آجدار پرسی
- خاصیت اصطکاک پایین در ورقهای آجدار پرسی در مقایسه با ورق فابریک
- تغییر فرم در ورقهای آجدار پرسی در طول زمان
با اطلاع از این تفاوتها اکنون به راحتی میتوانید ورق آجدار مورد نیاز خود را خریداری نمایید.
دستهبندی انواع ورق آجدار بر اساس جنس ورق
ورقهای آجدار از نظر جنس در انواع آلومینیوم، گالوانیزه، آهنی و استیل توسط کارخانجات مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. لازم به ذکر است شما با در نظر داشتن مواردی همچون طول عمر مورد نیاز، محل استفاده از ورقها و بودجهای که در اختیار دارد میتوانید جنس ورق مناسب را انتخاب کنید.
ورق آجدار فولادی (آهنی)
این ورقها از جمله ورقهای پرکاربرد در صنایع مختلف به شمار میروند که برای تولید آنها از ورقهای سیاه استفاده میشود. ورقهای آجدار آهنی در انواع فابریک و پرسی تولید میگردند. همچنین گرید مورد استفاده برای تولید آنها، گرید St37،St44 و St52است.
- کاربرد ورق آجدار آهنی در صنعت ساختمان سازی
از ورقهای آجدار آهنی میتوان در طیف وسیعی از صنایع استفاده نمود اما رایجترین کاربرد این محصولات عبارتند از:
- پلسازی
- معابر شهری، پل عابر پیاده، پلههای اضطراری و پلکان شهری
- سطوح شیبدار
- ایستگاه اتوبوس
- اطراف و بخشهای زیرین دستگاههای صنعتی
به طور کلی بر روی سطوحی که امکان لغزش افراد و اشیا بر روی آن وجود داشته باشد میتوان از ورقهای آجدار آهنی استفاده نمود.
ورق آجدار آلومینیوم
این ورق محبوب که به نام ورق آجدار ضد زنگ نیز در بازار آهن معروف است، ضخامت کمتری در مقایسه با ورق آجدار آهنی دارد. ورق آجدار آلومینیوم با عرض 800 تا 1500 میلیمتر و ضخامت 0.2 تا 5 میلیمتر، و به صورت شیت و رول تولید و به بازار عرضه میگردند. آنچه سبب محبوبیت ورقهای آلومینیومی شده را باید مقاومت بالای آنها در برابر زنگزدگی دانست.
- کاربرد ورق آلومینیومی
هرچند که این ورقها در مقایسه با سایر ورقهای آجدار، کمتر مورد استفاده قرار میگیرند اما دکوراسیون، ساخت لوازم خانگی و تزئینی از برخی کاربردهای ورقهای آلومینیومی آجدار به شمار میروند.
ورق آجدار گالوانیزه
با غوطهور کردن ورقهای فولادی در استخری که مملو از فلزی روی مذاب است، ورقهای گالوانیزه شکل میگیرند. این لایه محافظ با جنس روی، سبب مقاوم شدن ورق در برابر خوردگی میگردد. به همین دلیل همانند ورقهای آجدار آلومینیوم، این ورقها نیز در برابر خوردگی از مقاومت بالایی برخوردار هستند. با این حال، اگر پوشش روی ورق، به مدت طولانی در معرض گرمای زیاد و یا محیط اسیدی قرار بگیرد، ممکن است دچار آسیب شود و علاوه بر سطح فلز، لایه زیرین نیز تخریب شود.
- کاربرد ورق آجدار گالوانیزه
بیشترین کاربرد ورقهای گالوانیزه آجدار به صنایع خودروسازی، تولید یخچال و فریز، سیستمهای HVAC، صنعت ساخت و ساز و… اختصاص دارد.
ورق آجدار ضد زنگ (استنلس استیل)
به دلیل مزایایی همچون مقامت بالا در برابر خوردگی و ضد زنگ بودن، این نوع از ورقها به بهترین گزینه برای استفاده در شرایط آب و هوایی مختلف تبدیل شدهاند. همچنین سهولت نظافت و استریل شدن ورق آجدار استنلس استیل سبب شده تا امروزه در محیطهای حساس نظیر رستوران، بیمارستان و مدارس، به طور گسترده از این ورقها استفاده شود.
این ورقها به خانواده محصولات فولادی نورد سرد تعلق دارند که برای کاهش ضخامت آنها از غلتکهای مخصوص استفاده میگردد. انجام این عملیات سبب میشود تا فولاد در مقایسه با سایر محصولات، از سختی بیشتری برخوردار شود.
- کاربرد ورق آجدار ضد زنگ
از ورق استیل ضد زنگ به طور گسترده در رستورانداری، تولید ظروف آشپزخانه نظیر تابه و قابلمه، تولید لوازم خانگی از جمله فر، ماشین ظرفشویی، فریزر، یخچال و اجاق گاز استفاده میگردد.
مشخصات و کاربرذ ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی چیست؟
پیش از آنکه به معرفی مشخصات این ورقها یعنی ابعاد و وزن بپردازیم، در ابتدا باید بگوییم که ورقهای آجدار فولادی با استانداردهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند که عبارتند از:
- استاندارد ملی ایران ISIRI 11535
- استاندارد بین المللی DIN 59220
- استاندارد بین المللی DIN10051
- استاندارد بین المللی DIN EN 10025
ابعاد ورق آجدار
طول، عرض و ضخامت یک ورق آجدار، تعیینکننده ابعاد این محصولات هستند. به دلیل آنکه ورقهای آهنی فولادی در مقایسه با سایر ورقها تقاضای بیشتری در بازار دارند بنابراین به بررسی ابعاد این محصول خواهیم پرداخت. ورقهای آجدار فولادی در ابعاد و برشهای طولی مختلف به صورت رول و یا شیت به بازار عرضه شدهاند. عرض 1، 1.25 و 1.5 با طول 2، 2.5 و 3 پرکاربردترین ابعاد ورق آجدار در بازار به شمار میروند.
وزن ورق آجدار
با توجه به اینکه ورق آجدار از نوع پرسی یا فابریک است، محاسبه وزن آن با اندکی تفاوت همراه است.
برای محاسبه وزن ورقهای آجدار پرسی از فرمول زیر استفاده میگردد:
طول (متر) * عرض (متر) * ضخامت (میلی متر) * 7.85 = وزن ورق فولادی (کیلوگرم)
همچنین محاسبه وزن ورق آجدار فابریک به کمک فرمول زیر انجام میشود:
]طول (متر) * عرض (متر) * ])ضخامت+x (میلی متر * 7.85 = وزن ورق آجدار فولادی (کیلوگرم)
در فرمول بالا اگر ورق آجدار ضخامت ۳ میلیمتر و کمتر داشته باشد، میزان X برابر 0.3 و اگر ضخامت آن 4 میلیمتر و بیشتر باشد، میزان X برابر 0.4 در نظر گرفته میشود.
ورق آجدار چه مزایایی دارد؟
همانطور که در بخشهای مختلف مقاله اشاره کردیم، برجستهترین مزیت ورقهای آجدار را باید استحکام و سختی بالای این ورقها دانست. به دلیل چنین ویژگیهایی، از این ورقها در کف پلها، وانتبارها، کشتی و صنایع مختلفی نظیر راهسازی استفاده میگردد. همچنین ورقهای آجدار از قابلیت جوشکاری بالا و مقاومت در برابر لغزش نیز برخوردار هستند. به همین دلیل است که این ورقها به اولین انتخاب بسیاری از کارخانجات برای مصارف غیر صنعتی و صنعتی تبدیل شدهاند. ورقهای ضد زنگ، آلومینیوم و گالوانیزه، به دلیل داشتن سطح براق و صیقلی، برای کاربردهای تزئینی گزینه بسیار مناسبی به شمار میروند.
کاربرد ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، ورقهای آجدار ساختاری کاملا منحصربهفرد دارند بنابراین در محیطهایی که امکان لغزندگی در آنها بسیار زیاد است، استفاده از این ورق میتواند به ایجاد اصطکاک و جلوگیری از سر خوردن اشیا و افراد کمک کند. برخی از کاربردهای ورقهای آجدار عبارتند از:
- سقف و دیواره آسانسور
- تولید قطعات برخی لوازم خانگی
- ایستگاه اتوبوس
- پل عابر پیاده
- پلههای اضطراری
- راهسازی و پروژههای عمرانی
- کف خودروهای حمل بار نظیر وانت و کامیون
- خطوط تولید مواد غذایی به منظور دانهبندی و جداسازی
- تولید دستگاههای صنعتی
- ساخت حفاظ
قیمت ورق آجدار در بازار
ورقهای آجدار، از جمله ورقهای پرمصرف در بازار به شمار میروند بنابراین اطلاع از قیمت این محصولات، میتواند برای مصرفکنندگان این محصولات از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در مورد قیمت ورق آجدار ، باید گفت عواملی وجود دارند که میتوانند روی قیمت نهایی تاثیر داشته باشند. اولین عامل، جنس ورق آجدار است.
همانگونه که گفتیم ورقهای آجدار در انواع آهنی، استیل، گالوانیزه و آلومینیوم تولید و به بازار عرضه شدهاند. از میان این محصولات، ورق استیل آجدار در مقایسه با سایر ورقها از قیمت بالاتری برخوردار است. از دیگر فاکتورهای موثر بر قیمت ورقهای آجدار در بازار میتوان به شیوه تولید، مشخصات شامل وزن و ابعاد اشاره کرد. ازاینرو، چنانچه قصد خرید ورق آجدار را دارید، میبایست به این فاکتورها توجه کنید.
خبر خوب این است که کارشناسان ما در آهن ملت، قادر هستند تا با بررسی شرایط بازار، شما را در جریان آخرین تغییرات قیمت ورق آجدار در بازار قرار دهند. بنابراین به منظور استعلام قیمت روز این محصولات میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل کنید.
تولیدکنندگان ورق آجدار
در کشور ما به طور سالانه چیزی در حدود ۱۰۰ هزار تا ۱۵۰ هزار تن ورق آجدار به مصرف میرسد. بخشی از نیاز کشور به این میزان از ورق از قزاقستان، روسیه و چین وارد کشور میرود اما در داخل کشور، کارخانجات فولاد مبارکه اصفهان و فولاد گیلان از برترین تامینکنندگان ورق به شمار میروند. تولیدات این کارخانهها بسیار مرغوب و از کیفیت بالایی برخوردار هستند و از محبوبترین محصولات موجود در بازار آهن به شمار میروند.
جمعبندی
در این مقاله از سایت آهن ملت ، در مورد کاربرد ورق آجدار در صنعت ساختمان سازی در و مزایای منحصر به فرد آن در صنعت صحبت کردیم. همانطور که مشاهده کردید، این محصولات در انواع مختلف و جنسهای متنوعی نظیر گالوانیزه، استیل ضد زنگ، آلومینیوم و آهنی در بازار موجود هستند بنابراین شما با در نظر داشتن فاکتورهایی نظیر بودجه، کاربری و عمر ورق، به راحتی قادر هستید محصولات مناسب را انتخاب کنید. چنانچه در این زمینه نیاز به دریافت مشاوره دارید، کافیست تا برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در آهن ملت تماس حاصل نمایید.