لولههای فولادی یا استیل پایپها، استوانههای توخالی هستند که از آنها به طور گسترده در صنایع مختلف، به منظور نگهداری سیالات و مواد مختلف و یا انتقال آنها استفاده میگردد. به بیان ساده، این لولهها به دلیل مشخصات فنی خود، وظیفه دارند تا از مواد درون لوله در برابر شرایط محیط خارجی محافظت کرده و یا مسیر انتقال آن را فراهم کنند. اگر قصد دارید با انواع لوله فولادی و مزایای استفاده از آنها آشنا شوید، توصیه میکنیم در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید.
از آنجایی که این محصولات در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند بنابراین برخی کارخانجات، انواع لوله فولادی را با مشخصات و استانداردهای منحصربهفردی تولید و به بازار عرضه مینمایند. این محصولات در نهایت با توجه به نیاز صنایع، در ابعاد و طول مختلف برش داده میشوند و به بازار عرضه میگردند.
اگر قصد دارید با انواع لوله فولادی و مزایای استفاده از آنها آشنا شوید، توصیه میکنیم در ادامه این مقاله همراه آهن ملت باشید.
لوله فولادی چیست؟
اگر به شکل ظاهری لولههای فولادی توجه کنید، متوجه میشوید که این محصولات، مقاطع استوانهای توخالی بلند هستند. سطح مقطع این لولهها به شکل دایره و از دو سر باز است. همچنین جنس این محصولات از فولاد است که به همین دلیل، امکان استفاده از آنها در صنایع مختلف وجود دارد.
بسیاری از افراد تصور میکنند که از لولههای فولادی، تنها میتوان به منظور انتقال مایعات و سیالات استفاده نمود در صورتیکه کاربرد این محصولات، تنها محدود به این موارد نیست. در برخی موارد، چنانچه مسافت میان مبدا و مقصد کوتاه باشد، امکان استفاده از لولههای فولادی به منظور انتقال مواد جامد نیز وجود خواهد داشت. در این حالت، لازم است از فرایند هیدروفرمینگ لوله استفاده گردد که این فرایند به سه روش هیدروفرمینگ فشار پایین، هیدروفرمینگ فشار بالا و هیدروفرمینگ فشار متغیر قابل انجام خواهد بود.
نکته قابل توجه آن است که افزایش کیفیت و ضخامت لولهها، به معنای انتقال مواد در حجم بالا و در زمان کوتاه خواهد بود. این ویژگیها سبب میشود تا بتوان هزینه بالای خرید و نصب لولهها را به خوبی جبران نمود. لولههای فولادی در جنس استیل، PVC، پلاستیکی، آلومینیومی، بتنی و… توسط کارخانجات مختلف تولید و به بازار عرضه شدهاند که امکان انتخاب آنها بر اساس نوع پروژه وجود خواهد داشت.
مزایای استفاده از لوله فولادی
اکنون که با لوله فولادی آشنا شدید، بگذارید نگاهی به مزایای استفاده از این لولهها بیندازیم. برخی از این مزایا شامل موارد زیر هستند:
- لولههای فولادی در برابر فشار زیاد، از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
- سطح داخلی این لولهها، در برابر خوردگی بسیار مقاوم است.
- استفاده از آنها، کاملا ایمن است.
- این لولهها از نظر قطر و ضخامت، بسیار متنوع هستند.
- میتوان از آنها به منظور انتقال سریع نفت و گاز استفاده کرد.
- امکان فرآیند الکترولیز در آنها وجود خواهد داشت.
نکته قابل توجه ان است که به دلیل استفاده از سیستمهای داخلی و خارجی برای محافظت از لوله فولادی در برابر زنگزدگی، قیمت این محصولات در بازار نسبتا زیاد است. همچنین امکان آسیب دیدن لوله توسط شخص ثالث، به ویژه در مرحله لولهکشی آب و فاضلاب نیز وجود خواهد داشت.
نگاهی به کاربرد لولههای فولادی
در بخش قبل، مشاهده کردید که برجستهترین مزیت لولههای فولادی، مقاومت بالای این محصولات در برابر خوردگی، زنگزدگی و فشار زیاد است. به همین دلیل است که از این محصولات به طور گسترده به منظور انتقال مایعات و سیالات در صنایع مختلف استفاده میگردد.
لازم است بدانید که ضخامت و کیفیت لولههای فولادی، رابطه مستقیمی با میزان تحمل فشار این محصولات دارد. با در نظر گرفتن ویژگیها و مشخصاتی که این لولهها دارند، از آنها در صنعت ساختمانسازی استفاده میشود اما کاربرد لولههای فولادی، تنها به این موارد محدود نمیشود. برخی از رایجترین مصارف لولههای فولادی عبارتند از:
- تولید لوازم خانگی
- ساختمانسازی
- تولید تجهیزات پزشکی
- خودروسازی
- پروژههای عمرانی نظیر ساخت پل
- ساخت داربست
- کشاورزی
- مراکز تفریحی
نکته قابل توجه آن است که از روش پرچکاری به منظور اتصال ورقها و لولههای فولادی استفاده میگردد. لولههای فولادی در انواع مختلف در بازار موجود هستند که در بخش بعد، انواع آنها را بررسی خواهیم کرد.
بررسی انواع لوله فولادی
اگر سری به بازار آهن زده باشید، قطعا متوجه تنوع بالای لولههای فولادی خواهید شد. این محصولات در انواع مختلفی موجود هستند که با دارا بودن ویژگیهای خاص، امکان استفاده در صنایع مختلف را دارند. برخی از انواع لوله فولادی متداول را در این بخش بررسی خواهیم کرد.
- لوله گازی
این لولهها، یکی از مهمترین لولههای فولادی هستند که به دلیل دارا بودن جنس پلیاتیلن و یا فولاد، از آنها به منظور انتقال گاز استفاده میشود. هرچند که از لولههای گازی میتوان در صنایع مختلف استفاده نمود اما رایجترین کاربرد این لولهها، در صنایع نفت و گاز، به منظور انتقال گاز از مبدا به مقصد است. کارخانجات تولیدکننده لوله گاز از روشهای نورد گرم و سرد برای تولید این محصولات استفاده میکنند. انواع لولهها گاز شامل لوله گاز توکار و روکار هستند که مطابق با نیاز، امکان استفاده از آنها وجود خواهد داشت.
- لوله مسی
لولههای مسی، در صنایع مختلف از جمله لولههای پرمصرف به شمار میروند. از خطوط آبرسانی در مصارف خانگی گرفته تا سیستمهای لولهکشی، حرارتی و تهویه میتوان از این لولهها استفاده کرد. دلیل این امر را باید ویژگیهای متفاوت این لولهها دانست که در راس آنها، مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی قرار دارد. لولهها مسی را میتوان در انواع کلاف، مویین، شاخهای و کویل دستهبندی نمود.
- لوله اسپیرال
لولههای اسپیرال، لولههای فولادی نورد گرم و مارپیچی هستند که در ابعاد ۸ تا ۱۲۰ اینچ تولید و به بازار عرضه شدهاند. برای تولید لولههای اسپیرال، لازم است تا فرایند نورد نوار فولادی، بهگونهای انجام گیرد که با مرکز لوله، در یک زاویه یکسان و مشخص قرار داشته باشد. یکی از مواردی که در مورد لولههای اسپیرال حائز اهمیت است، نوع جوش این محصولات است. نوع جوش، به طور مستقیم روی استحکام لوله و مقاومت آن در برابر فشارهایی که به دیواره لوله وارد میشود تاثیر دارد. استفاده از لولههای اسپیرال مزایای بسیار زیادی به همراه دارد که از برجستهترین آنها میتوان به مقاومت بالا در برابر ترکخوردگی و شکستگی لوله، شکلپذیری بالا، سهولت تولید و نبود محدودیت در طول لوله اشاره کرد.
- لوله مانسیمان
لولههای مانیسمان یا لولههای بدون درز، بهترین لوله برای استفاده در صنایع حساس هستند. ماده اولیه در تولید لولههای بدون درز، شمشهای فولادی هستند که در طی فرایند حرارت، کشش، عبور از غلتکهای خاص و زره، در نهایت به شکل لولههای فولادی در میآیند. با در نظر گرفتن روشهای منحصربهفردی که برای تولید لولههای مانیسمان استفاده میشود باید گفت قیمت لوله مانیسمان در مقایسه با سایر لولههای فولادی موجود در بازار، بیشتر است. چنانچه مایل به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، به شما پیشنهاد می کنیم مطالعه مطلب راهنمای خرید لوله مایسمان را از دست ندهید.
- لوله داربست
همانطور که میدانید، داربستهای ساختمانی در پروژههای ساختمانی، به منظور سهولت دسترسی به بخشهای مرتفع مورد استفاده قرار میگیرند. برای ساخت داربست، معمولا از لولههای فلزی با طول 3 تا 6 متر استفاده میشود که در نهایت این لولهها به یکدیگر متصل میشوند. این لولهها، لوله داربستی هستند که در انواع سبک و سنگین تولید و به بازار عرضه میشوند. در حالت استاندارد، یک لوله داربست، 6 متر طول، 3.2 میلیمتر ضخامت دیواره و 48.3 میلیمتر قطر خارجی دارد.
- لوله لنس
مهمترین کاربرد لولههای لنس، انتقال گاز و یا پودرهای مختلف مذاب است که دلیل این این امر، جنس تیوب فولادی این لولههاست. از دیگر کاربردهای این لولهها میتوان به انتقال گازهایی نظیر اکسیژن، نیتروژن و یا آرگون اشاره کرد که این فرایند با نام تزریق نیز شناخته میشود. از لوله لنس همچنین میتوان به منظور نظافت نازلها و مخازن بزرگ و پاتیلهای تولیدی نیز استفاده کرد. نکته بسیار مهم در مورد لولههای لنس، قیمتگذاری این محصولات است که با در نظر گرفتن اشکال و ابعاد این لولهها انجام میگیرد. اما به طور کلی میتوان گفت افزایش لایههای لوله لنس در ساختمان سبب افزایش قیمت این محصولات میشود.
- لوله گوشتدار
دلیل نامگذاری این لولهها به نام لوله گوشتدار، ضخامت دیواره این محصولات است. به دلیل آنکه دیواره این لولههای فولادی بسیار ضخیم است بنابراین این محصولات فاقد قابلیت جوشپذیری هستند. لولههای گوشتدار در ضخامتهای مختلف و متغیر از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر در بازار موجود هستند و عموما از آنها به منظور انتقال مایعات استفاده میگردد.
- لوله مبلی
یکی دیگر از لولههای فلزی که به روش نورد سرد و با استفاده از ورق روغنی تولید میشوند، لولههای مبلی هستند. برای تولید این محصولات از ورقهایی استفاده میشوند که ضخامت کمی دارند. همچنین از روش نورد سرد و یا جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا میتوان برای تولید لولههای مبلی استفاده کرد. به دلیل استفاده از روش نورد سرد در تولید این لولهها، این محصولات ویژگیهای منحصربهفردی دارند و انواع آنها عبارتند از لوله سبک بدون درز و لوله سبک درزدار.
- لوله API
در صورتیکه لازم باشد در صنایع مختلف حجم بالایی از نفت و گاز را با بالاترین سرعت منتقل نمود، نیاز است تا از لولههای فولادی api استفاده شود. این محصولات قابلیت تحمل فشار بسیار زیاد، جنس فولاد و تافنس دارند به همین دلیل، در صنایع مختلف، بازدهی قابل توجهی به منظور انتقال از خود به نمایش میگذارند. در تولید این محصولات از فولادهای کربن و فولادهای منگنز استفاده میشود و از رایجترین کاربرد این محصولات میتوان به آبرسانی صنعتی، عایقسازی کابل برق فشار قوی، خطوط انتقال نفت و گاز و ساخت مبدلهای حرارتی و گرمایی اشاره کرد.
- لوله آتشخوار
این لولههای صنعتی از آلیاژهای خاص تولید شدهاند ازاینرو در برابر فشار و حرارت بالا، مقاومت خوبی از خود به نمایش میگذارند. به همین دلیل است که از آنها به منظور انتقال سیالات با حرارت بالا و گازهای پرفشار استفاده میگردد. به طور کلی، صنایع مرتبط با حرارت و گرمای بالا، میتوانند از لولههای آتشخوار استفاده کنند. میزان شکاف و درز لولهها و همچنین سایز این محصولات از جمله عوامل موثر بر قیمت لوله آتشخوار هستند.
- لوله جدار چاه
همانطور که از نام این لولهها متوجه میشوید عمده کاربرد این محصولات در صنعت ساخت و ساز است. این لولهها در ابعاد و ضخامتهای گوناگون، تولید و به بازار عرضه شدهاند اما رایجترین آنها لولههای بدون شیار و شیاردار مشبک هستند که عمده تفاوت آنها، شکل ظاهری این محصولات است.
- لوله صنعتی
در مقایسه با سایر لولههای فولادی، لولههای صنعتی از ضخامت و مقاومت بالاتری برخوردار هستند به همین دلیل امکان استفاده از آنها در طیف وسیعی از صنایع وجود دارد. این لولهها جنس فولاد کربندار دارند و تولید آنها به شکل ورق سیاه درزدار انجام میشود. از رایجترین کاربرد لولههای صنعتی که با نام لوله گوشتدار شناخته میشوند میتوان به صنایع پتروشیمی، انتقال مواد و سیالات مختلف و ساخت پل و خرپا اشاره نمود.
- لوله گالوانیزه
لولههای گالوانیزه به طور خلاصه دارای استحکام و مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگزدگی هستند. طول استاندارد این لولهها چیزی در حدود 6 متر است و برای متصل نمودن آنها به یکدیگر از دندهپیچ استفاده میشود. این لولهها همچنین اتصالی نظیر قفل و برشن و کمربند نیز دارند و آببندی آنها به کمک مواد خاصی انجام میگیرد. لوله گالوانیزه فولادی و لوله گالوانیزه آهنی از انواع لولههای گالوانیزه محسوب میشوند.
- لوله استنلس استیل
این لوله فولادی در برابر مواد خورنده، مقاومت بسیار بالایی دارد به همین دلیل است که از آن به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده میشود. از آنجایی که این لوله هیچگونه تغییری در رنگ و بوی مواد خوراکی ایجاد نمیکند از آن در صنعت مواد غذایی به منظور انتقال مواد غذایی استفاده میشود.
- لوله بدون درز
از دیگر لولههای فولادی که به دلیل ساختار یکپارچه و مقاومت بالا در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، لولههای بدون درز هستند. چیزی در حدود 65 درصد صنایع مختلف در کشور از جمله صنایع پتروشیمی، هستهای، دیگ بخار و کشتیسازی، در بخشهای مختلف خود از لوله بدون درز استفاده میکنند.
- لوله درزدار
لوله درزدار مستقیم، از دیگر انواع لوله فولادی است که برای تولید آنها فرایند برش ورق در ضخامت خاص، عبور از غلتک و فرمدهی طی میشود. شما می توانید جهت استعلام قیمت لوله درزدار به بخش محصولات مراجعه نمایید.
جمعبندی
در این مقاله از سایت آهن ملت، به بررسی انواع لوله فولادی، مزایای استفاده از این محصولات و کاربرد هریک از آنها در صنایع مختلف پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید، بر اساس روش تولید این لولهها و برند تولیدکننده، مشخصات و کاربرد هریک از این لولهها با یکدیگر متفاوت است. امیدواریم مطالب این مقاله، برای شما همراهان گرامی مفید واقع شود.
سایت بسیار خوبی دارین و از نوع توضیحاتی که در مقالات سایتتون هست بخوبی میشه فهمید که تیم و مجموعه آهن ملت از هر نظر صلاحیت اعتماد کردن رو دارن و میشه براحتی از بابت هزینه کردن و امنیت معامله اطمینان خاطر داشت … این مقاله خیلی کاربردی و مفید بود تشکر از شما.
درود بر شما همراه گرامی
سلام با تشکر از سایت خوبتون همه چیز دقیق و کامل هستش بنده ورق گالوانیزه سفارش دادم که خیلی راضی بودم از ارسال و کیفیت محصول
سلام با تشکر از سایت خوبتون همه چیز دقیق و کامل هستش بنده ورق گالوانیزه سفارش دادم که خیلی راضی بودم از ارسال و کیفیت محصول
درود بر شما. در خدمت شما هستیم دوست عزیز
سلام با تشکر از سایت خوبتون
همه چیز دقیق و کامل هستش بنده ورق گالوانیزه سفارش دادم که خیلی راضی بودم از ارسال و کیفیت محصول هم که عالی بود
سلام روز بخیر ببخشید برای ساخت کانال کولر از ورق گالوانیزه میخوام استفاده کنم ولی نمیدونم چه ضخامتی باشه راهنمایی کنید ممنون
درود بر شما. برای تولید کانال کولر با متراژ پایین از ورق 0.4 میل و برای متراژ بالاتر از ضخامت 1.25 استفاده میشه
سلام روز بخیر ببخشید برای ساخت کانال کولر از ورق گالوانیزه میخوام استفاده کنم ولی نمیدونم چه ضخامتی باشه راهنمایی کنید ممنون
از این سایت ورق آهن تهیه کردم راضی بودم بار خیلی به موقع به دستمون رسید و تحویل داده شد و اینکه بسیار با کیفیت و مقاوم هستش ممنون
خداروشکر که راضی بودید
سلام از این سایت ورق آهن تهیه کردم راضی بودم
بار خیلی به موقع به دستمون رسید
و تحویل داده شد و اینکه بسیار با کیفیت و مقاوم هستش ممنون
سلام روز بخیر میخواستم بدونم کدام ورق سیاه برای ساخت لوله مناسب هست اگه میشه راهنمایی کنید درضمن بنده ورق گالوانیزه سفارش دادم میشه بگید چقدر زمان میبره تا ارسال بشه بار؟
سلام وقتتون بخیر. بعد از صدور فاکتور بلافاصله سفارشتون ارسال میشه. برای تولید لوله از ورق st37 و st52 استفاده میشه
سلام روز بخیر میخواستم بدونم
کدام ورق سیاه برای ساخت لوله مناسب هست اگه میشه راهنمایی کنید درضمن بنده ورق گالوانیزه
سفارش دادم میشه بگید چقدر زمان میبره تا ارسال بشه بار؟
مطلب خیلی خوبی گذاشتین هم کاربردیه هم آموزشی و در مجموع اگه بخوام امتیاز بدم قطعا پنج ستاره میدم امیدوارم بخش مقالات سایتتون رو توجه ویژه ای بهش داشته باشین و مطالب بیشتری بذارین آرزوی موفقیت برای مجموعه خوبتون دارم.
درود بر شما همراه گرامی
لوله های فولادی به خاطر اینکه خیلی مقاوم هستند و از طرفی طول عمر بالایی دارن برای اینکه برای ساخت لوازم و وسایل مختلف مورد استفاده قرار بگیره خیلی خوبه.
کاملا درسته