یکی از عللی که سبب ایجاد آشفتگی و نابسامانی در بازار آهن و فولاد شده را باید کمبود و محدودیت در تامین انرژی دانست. با تغییرات فصلی که در سه سال اخیر شاهد آن بودیم، قطعی انرژی در واحدهای تولیدی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است به طوری که بحران قطعی برق نه در تابستان به دلیل تأمین گاز و افزایش عرضه فولاد ، بلکه در زمستان نیز گریبان واحدهای تولیدی را گرفته است.
نادر سلیمانی عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در رابطه با تاثیر قطعی انرژی و گاز بر بازار آهن و فولاد کشور، اظهار نموده که کمبود انرژی و قطعی گاز به یک چالش برای صنایع فولادی تبدیل شده است که به دنبال آن، شاهد کمبود عرضه محصولات فولادی در بازار بودیم. همچنین محقق نشدن چشمانداز تولید 55 میلیون تن فولاد تا سال 1404 یکی دیگر از تبعات قطعی گاز خواهد بود.
وی در رابطه با تاثیرات قطعی گاز افزود: قطعی گاز در فصول گرم سال، سبب شده تا عرضه محصولات فولادی در بازار آزاد و بورس کالا به میزان قابل توجهی کاهش یابد که به دنبال آن، قیمت انواع ورقهای سرد و گرم، نرخ شمش و قیمت آهنآلات افزایش یافته است.
سلیمانی معتقد است دولت میبایست با کنترل مصرف خانگی و الگوی مصرف، به جای قطع کردن گاز صنایع تولیدی، میزان مصرف انرژی را مدیریت کند. سلیمانی همچنین در رابطه با خساراتی که با آغاز محدودیت مصرف انرژی بر واحدهای صنعتی به تولیدکنندگان فولاد واردشده، افزود: با قطع گاز و انرژی در ایام گذشته، چیزی در حدود یک میلیارد و 500 میلیون دلار خسارت به صنعت فولاد وارد شده است.
وی همچنین تصریح کرد در این شرایط، شاهد افزایش قیمت محصولات فولادی خواهیم بود به طوریکه مصرفکننده و خریدار ناچار است تا با افزایش نسبی 50 درصدی، اقدام به خریداری محصولات مورد نظر خود نماید.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در انتها با اعلام اینکه شفافسازی قیمتها یکی از سازوکارها و فعالیتهای اصلی بورس کالا است، افزود: امید آن میرود که با حذف قیمتگذاری دستوری، شاهد بهبود قابل توجهی در این حوزه باشیم تا این حوزه بتواند برای فولادسازان با سوددهی بیشتری همراه باشد.
در روزهای پایانی سال 1402، گاز برخی واحدها متصل شد و بخش قابل توجهی از صنایع فولادی و فولادسازان به مدار تولید بازگشتند. در این رابطه، امید قالیباف، سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، دلیل افزایش قیمت تیرآهن و میلگرد را قطعی گاز واحدهای تولیدی دانست.
وی در ادامه افزود با افزایش هیجانی و افسار گسیخته قیمت آهن ، دولت بر آن شد تا محصولات تولیدشده توسط واحدهای زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه شده و مبنای تعیین سقف نرخ پایه، نرخ ارز نیمایی تعیین گردد.
در ادامه وی افزود که مطابق با آمار و اطلاعاتی که تولیدکنندگان از میزان فروش و نیاز خود در اختیار ما قرار میدهند، باید میزان شمش اختصاص یافته تعیین گردد. برای مثال، امکان خرید شمش از بورس کالا برای تولیدکنندگانی با میزان تولید کمتر از 80 درصد، وجود ندارد. بنابراین نیاز است تا تناسبی میان حجم شمش خریداریشده از بورس کالا، موجودی انبار و میزان فروش محصول، وجود داشته باشد.